לאחר שילדיהם בגרו ועזבו את הבית, החליטו בני הזוג שדירה קטנה ומפנקת היא הבחירה הנכונה עבורם בשלב זה של חייהם, והדירה שרכשו היא דירה קטנה הממוקמת בבניין מגורים בעירם אשקלון. שטחה של הדירה משתרע על כ-75 מ"ר, ותכנונה הציב אתגר בפני מעצבת הפנים צביה קזיוף, שכן ההעדפה האסתטית שהגדירו בני הזוג היתה לכיוון אירופי קלאסי, שמטבע הדברים הינו חמים אך גם כבד יותר ופחות מתאים לשטח קטן. בתוך כך, לדבריה, מינונים ואיזונים היו, למעשה, מילות המפתח של עיצוב הפנים, "לתת מענה להעדפה הסגנונית של הדיירים מצד אחד, ולשוות כמה שיותר ניקיון ואווריריות למרחב הנתון מצד שני". איזון זה נרקם כשילוב מובחן מאוד שקזיוף מגדירה: "בין כובד לרזון" - אלמנטים ו/או חומרים בעלי מופע כבד יותר המיוחס לסגנון קלאסי אלגנטי, לצד כאלה המאופיינים במופע קל ואוורירי. נוסף לכך, אומרת קזיוף, "את האלמנטים הכבדים יותר השתדלתי למקם בעומק החלל, וכך לשמור על כמה שיותר תחושת מרחב ומראה נקי".

צביה קזיוף, פינת קריאה מעודנת בסלון (צילום: אלעד גונן)
פינת קריאה מעודנת בסלון|צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף. הסלון. עמודים מחופי בריקים מגדירים (צילום: אלעד גונן)
הסלון. עמודים מחופי בריקים מגדירים הפרדה בין הצירים|צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף, פינת האוכל הנכללת בשטח הסלון וממוקמת  (צילום: אלעד גונן)
פינת האוכל הנכללת בשטח הסלון וממוקמת בעומקו כדי לשמר מרחב|צילום: אלעד גונן
 

עוד באתר לעיצוב הבית:

תאורה כרקע משלים לריהוט

 היות והדירה נרכשה על הנייר, ביצעה בה קזיוף כמה שינויים מבניים קטנים: מרחב הסלון הורחב על חשבון נתח שטח מחדר השינה וחדר הארונות שנכלל בו על מנת למקם בו פינת אוכל, והרחבה נוספת בוצעה באזור המטבח, תוך נגיסת שטח מחדר רחצה סמוך, שהפך אגב כך לשירותי אורחים הכוללים גם מקלחת. עמוד מבני שנותר בעקבות השינויים כאילוץ בשטח דולל על ידי הוספת מדפי זכוכית שקופים כדי לשוות לו מראה קליל יותר, ומולו שולב עמוד נוסף להשלמת הקומפוזיציה. כך, לאחר ביצוע השינויים, נעה פרישת החלל כשני צירים מקבילים שאת ההפרדה ביניהם מגדירים העמודים: ציר המכיל את המטבח והסלון (כולל פינת אוכל שנכללת בשטחו) כשהם ממוקמים זה מול זה, וציר המכיל את יחידת השינה וממ"ד שעתיד לשמש כחדר אירוח לנכדים ונכון לעכשיו נמצא בהמתנה.

האלמנט המשמעותי ביותר שמייצג את הסגנון הקלאסי ואת השאיפה לחזות חמימה הוא ריצוף הפרקט העשוי עץ אלון מגוון כהה בדיגום פישבון, וכך גם הווילון העשיר המעטר את חזיתות הסלון. תכנון התאורה נרתם לטובת האווריריות ומותיר את התקרה נקייה מגופים תלויים העלולים להכביד על המראה. "הכוונה היתה שהתאורה תהווה רקע משלים לריהוט ולא אלמנט בפני עצמו", אומרת קזיוף, שבחרה להאיר את החלל בגופים צמודי קיר השוטפים אותו באור רך ונעים ואינם נוטלים מנפחו, עם שילוב מינימלי של גופים דקורטיביים ייעודיים, דוגמת מנורה עומדת בפינת קריאה בסלון או גוף תלוי מעל דלפק המטבח. צבעוניות החלל נשענת על גוונים בהירים וגון העץ המשמש ברהיטים, עם שיבוץ מדוד של גון סגול המופיע בעיקר בטקסטילים ובריפודים תוך הדגשת האמירה הקלאסית. 

צביה קזיוף, המטבח. סגנון אנגלי אך נקי, עם חזיתות  (צילום: אלעד גונן)
המטבח. סגנון אנגלי אך נקי, עם חזיתות עשויות עץ בגימור צבע שמנת בתנור|צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף, מטבח (צילום: אלעד גונן)
צילום: אלעד גונן

צביה קזיוף, גובה, דלפק האכילה הפינתי שבקדמת המטבח (צילום: אלעד גונן)
דלפק האכילה הפינתי שבקדמת המטבח|צילום: אלעד גונן

קווים קלילים ומינימליסטיים

פריטי הריהוט בסלון נבחרו בקפידה תוך שמירה על קווים קלילים ומינימליסטיים, והמטבח עוצב בסגנון אנגלי אך נקי, עשוי מעץ מלא בגון שמנת עם גימור צבע בתנור. חללו האורכי  נתחם משני עבריו ביחידות נגרות - יחידת קיר גדולה מרצפה לתקרה ויחידת כיור שמעליה מותקנים מדפים פתוחים. ואת שטחו חותם דלפק אכילה פינתי עם משטח עץ התואם בגונו את גוון הפרקט. מעל הדלפק משתלבים מדפים לבקבוקי יין, ותאורה ששולבה בהם הופכת אותם בשעות הערב למעין מקור אור חינני. עם כל חזותו הקלאסית, כסוג של קריצה, שילבה קזיוף במטבח גם אלמנטים המעשירים אותו בממד צעיר, למשל, השרפרפים בעלי בסיס הברזל שצוותו לדלפק האכילה, או סולם נוסע, הממלא גם תפקיד פונקציונלי כשהוא מאפשר נגישות לחללי האחסון הגבוהים שביחידת הקיר.

אף יחידת השינה בדירה מגלמת את מטרת התכנון להרוויח חלל ולייצר כמה שיותר תחושת מרחב תוך שילוב פתרונות פרקטיים ואסתטיים. כך, לדוגמה, קיומו של חלון לא מחמיא הוצנע על ידי שילוב וילון המעטר גם את שטח הקיר הסמוך אליו ומייצר מראה שלם יותר, ובקצה המיטה הציבה קזיוף שולחן עבודה קטן לצורכי יומיום מתבקשים. מעבר לפונקציונליות משווה השולחן הלא מצופה עניין אסתטי-עיצובי לחלל החדר, והעץ שממנו הוא עשוי מתכתב עם המסגרות הכהות של קומפוזיציית מראות המעטרת את הקיר מעל המיטה.

כמו כל דלתות הבית, כך גם דלתו של חדר הרחצה הצמוד היא דלת אוורירית משולבת עם זכוכית, והחלל עצמו רוצף באריחי פסיפס ועוצב עם יחידת כיור מרחפת המקנה לו מופע מסוגנן וקל כאחד. "הפתרון הקל והמתבקש, לכאורה, בעיצוב חלל קטן הוא בחירה במערכת חומרים וגוונים בהירה שמייצרת אשליית מרחב, אך העדפות אסתטיות של דיירים חשובות ביותר", מסכמת קזיוף את רעיון עיצובה של הדירה הקטנה, שבאמצעות נוסחת המינונים המחושבת שנקטה אכן הצליח לשלב היטב בין השניים.

צביה קזיוף, גובה, יחידת השינה. עיצוב מסוגנן עם (צילום: אלעד גונן)
יחידת השינה. עיצוב מסוגנן עם פתרון פונקציונלי|צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף, גובה (צילום: אלעד גונן)
צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף, גובה, חדר הרחצה המופרד מהחדר באמצעות  (צילום: אלעד גונן)
חדר הרחצה המופרד מהחדר באמצעות דלת אוורירית|צילום: אלעד גונן
צביה קזיוף. תוכנית הדירה (צילום: אלעד גונן)
תוכנית הדירה|צילום: אלעד גונן

_OBJ

תכנון ועיצוב: צביה קזיוף, מעצבת פנים

פרקט אלון מגוון כהה בדיגום עצם דג: אבני טל-נוני'ס גלרי; תאורה: קמחי תאורה; פריטי ריהוט: אליתה ליוינג; נגרות: גפן נגרים; ריצוף פסיפס: אבני טל-נוני'ס גלרי; כיור: זהבי עצמון; דלת: רשפים.

במדור הקודם: הבית מול נוף הגלבוע
לכל הבתים של בית ונוי

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"