פרשת מטות, עוסקת במשך פרק שלם בנושא של נדרים, לרבות החוקים והנוהגים של נדר בין איש לאשתו ובין אב לבתו בשנות נעוריה (ורווקותה). כשהרעיון הוא: נדרת נדר? מה שאמרת שתעשה, אתה מחויב לעשות!
"אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לַיהוָה אוֹ הִשָּׁבַע שְׁבֻעָה לֶאְסֹר אִסָּר עַל נַפְשׁוֹ לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה"
ניתן להבין מהפרשה שמדובר גם על נדר הנישואין הכל כך מוכר לנו, בין איש ואישה, וגם כל דבר שאדם "אוסר על נפשו" - כל שבועה והתחייבות להימנע מדבר מה. אלוהים מנחה אותנו להתייחס בכובד ראש ולקחת אחריות על כל נדר כזה. כלומר, למילים שלנו יש משמעות!
עם כל סמכות יש גם אחריות, ומילים נותנות גם סמכות וגם כוח
ואם כבר דיברנו על נדר הנישואין שהרי כל מהותו היא מילים, התחייבות של בעל ואישה דרך המילים: "הרי את מקודשת לי" והרב מאשר: "מקודשת, מקודשת מקודשת!". היהדות מייחסת לכל מילה ומילה חשיבות כל כך גדולה, עד כדי כך שכמה מילים יוצרות מציאות חדשה, חיי נישואים! מאותה סיבה בדיוק, מיוחסת חשיבות גדולה, יש לאמר אולי השלכות מחמירות לנדרים. ה' ברא את העולם עם המילים, מאחורי כל אות עומד עולם ומלואו, והכוח של האותיות והמילים הוא כוח מחייב. כל אחד ואחת מאיתנו בוראים מציאות בכוח המילים והדיבור שלנו, ועם המילים והכוח מגיעה האחריות לעמוד מאחוריהן.
זוכרים את המשפט מספיידרמן: עם כוח גדול מגיעה אחריות גדולה? זה בדיוק זה. למילים יש כוח אדיר, כוח בורא מציאות, ואיתן המחויבות שלנו לעמוד מאחוריהן!
מהו נדר ולמה הוא כל כך חשוב?
"נֶדֶר הוא הבטחה או שבועה חגיגית וולונטרית של אדם לאלוהים, לעצמו או לאדם אחר לשמור על כלל מסוים או לעשות מעשה כלשהו או להימנע ממנו, לעיתים במסגרת חליפין דתי. דוגמאות לנדרים: נדרים דתיים, נדרי נישואים" (ויקיפדיה).
כאשר חיפשתי הגדרה מתאימה לנדר, מאוד התחברתי לניסוח הזה של ויקיפדיה. בכל מילה יש משמעויות עמוקות יותר שמסתתרות בסיפורים.
אם נסתכל על היומיום שלנו, אנחנו מפזרים נדרים קטנים לכל עבר. כל הבטחה רצינית שאנחנו מבטיחים לבני הזוג, לילדים, לחברה, לשכנים, לבוס – היא סוג של נדר. לא סתם אנשים דתיים אומרים כאמור "בלי נדר" כל כך הרבה פעמים. מעבר לזה, רבים מאיתנו נשבעים על אמיתות כוונות והצהרות כאשר אלו אינם תמיד דברים וודאיים.
כאימא, כאישה וכבת זוג אני משמיעה פעמים רבות בבית את המשפט: "אני מבטיחה רק את מה שאני מאמינה שאוכל לקיים". לכן, אני מעדיפה לפעמים להגיד "לא" לבקשות (לילדים יש הרבה מהן) מאשר להבטיח הבטחות שווא.
התרגיל היומי הקטן שלנו בנוגע לנדרים הוא לשים לב להבטחות שלכם לאנשים סביבכם. רגע לפני שאתם מבטיחים, נודרים, נותנים את המילה שלכם – בדקו, האם אתם באמת יכולים לעמוד בזה? אם כן, נהדר!
ואם לא אז רצוי להסתייג, להוסיף "אולי" או "בלי נדר", להגיד "אשתדל, אעשה כמיטב יכולתי".
הנדר הנפוץ ביותר
הסוג האחר של נדרים הוא ביננו לבין עצמנו. זה הנדר הנפוץ ביותר וגם החשוב ביותר בעיניי, וכן הנדר בעל ההשפעה הגדולה ביותר על חיינו! בכל יום אנחנו מבטיחים לעצמנו הבטחה או שתיים, מתחייבים וקובעים לעצמנו כללים. וכל יום, עם העומס, הלחץ ושאר ענייני החיים, בשקט בשקט אנחנו מפרים כל כך הרבה הבטחות שנאמרו בינינו לבין עצמו.
אתן לכם דוגמה קטנה: קמתם בבוקר ואמרתם לעצמכם: היום אני יוצא לרוץ 5 ק"מ. ואז, פתאום כואבת הרגל, הקפיצו אתכם למקרה חירום בעבודה, משהו הסיח את דעתכם, ובלי לשים לב, הנדר שלכם לעצמכם הופר.
ההצהרה המוכרת: "ממחר דיאטה" היא עוד סוג של הכרזה, נדר והבטחה לעצמנו שבקלילות אנחנו מפרים ואז מבכים על התוצאות. הפרה כזו עלולה למוסס את הביטחון שלנו בעצמנו ואת ההערכה העצמית שלנו - והנפש נפגעת.
לא כל הבטחה היא נדר
לפני שנתייחס לדברים שניתן לעשות, חשוב להבין שלא כל הבטחה היא נדר, ולא כל הפרה היא הרת גורל.
היעזרו בחמלה עצמית: אנחנו רק בני אדם. השתדלו להבטיח פחות ולהצליח יותר לעשות. ככלל זהו מתכון בטוח לחיים מאושרים ומלאי סיפוק.
מצאו הסברים הגיוניים אמיתיים (לא תירוצים וסיפורים) לסיטואציות. אם לא עמדתם בהתחייבות/הבטחה, דברו על זה במקום להתחמק.
נדרתם בכל זאת נדר? אתם מרגישים שלא תוכלו לעמוד בו? ישנו הליך הלכתי פשוט המכונה "התרת נדרים". תוכלו לברר לגביו בבית הכנסת הקרוב או עם שליח חב"ד במקום מגוריכם.
מה שחשוב הוא תמיד לזכור שיש כוח על ודברים שלא תלויים בנו. אל תנסו להילחם בהם. אם יש לכם התחייבות מול ה', קבלו אותה בלב שלם ועשו כמיטב יכולתכם. בסופו של דבר ה' אוהב אתכם ורוצה בטובתכם!