"מנצחי השואה" קוראים להם, לא ניצולים. הם נלחמו ושרדו וניצחו את אימי המלחמה ההיא. פעם בשנה זוכרים את השואה בישראל, מנציחים את הזיכרון ומספרים סיפורים על הזוועות, על המחנות ועל ההשמדה. שבוע לפני יום הזיכרון ויום העצמאות זוכרים ביחד מה גרם למדינה לקום ולהתקיים. ואולם, מה קורה עם אותם ניצולים אשר חיים בינינו גם בשאר השנה? מה קורה עם אלה שנזכרים בהם בדוחות על עוני ומחסור, החיים ללא תרופות וסיוע?

בעמותת לחיים זוכרים אותם כל הזמן. מתנדבים מלווים את הניצולים בחורף ובקיץ, מארחים להם לחברה, נותנים להם כוח מחודש לחיות והרגשה שיש מי שאיתם תמיד. עיקר המתנדבים הם חניכי מכינות צבאיות ופנימיות.

לא רק ביום השואה

ביום רביעי הקרוב (26 באפריל 2017), בין נופי פרדס חנה ופנימיית נווה מיכאל, יצעדו לחיים כמאתיים מתנדבים, אנשי העמותה ומנצחי השואה. הם יתכנסו יחד ויעלו באוטובוסים צפונה, לפעילות ערכית. הם ידברו על הגבורה, על החיים. מנצחי השואה והמתנדבים יכינו יחד סרטים, יקרינו אותם ואז יתחילו בצעדה ברחבי המושבה עם ספרי תורה לאחדות ישראל. את המצעד יסיימו בשירת התקווה ובתפילה לשלום המדינה.

מצעד החיים בארץ (צילום: טימיק קולמן)
מצעד החיים בשנה שעברה (2016). זכרון יעקב.|צילום: טימיק קולמן

"ביום השואה לא זוכרים נכון", אמרו לנו היום אנשי העמותה. "מאדירים את מה שהיה במקום להילחם על אלה שעוד כאן, לא פועלים באמת לשנות את מצבם של ניצולי השואה". בלי הוצאות של מיליונים כמו העלות של מצעד החיים באושוויץ ומלבד היום הבודד המצוין בלוחות השנה, בעמותת "לחיים" מלווים את ניצולי השואה במשך השנה כולה. בכל שבוע, כבר 12 שנה. מתנדבי  עמותת "לחיים" ימשיכו ויילחמו גם כשכולם כבר יעברו לשגרה, לזיכרונות נוספים ולחגיגות יום העצמאות.