"רחל" הוא הסינגל הראשון שיצא מתוך האלבום החדש. הוא נכתב ע"י מאיר אריאל ז"ל בשנת 97', שנתיים לפני מותו, בעקבות פנייה שקיבל מהעמותה לילדי תימן החטופים שביקשו להעלות את הנושא על סדר היום. אריאל שלח את השיר לאביהו מדינה כדי שילחין אותו, אך לבסוף הולחן לראשונה על ידי סלע, בסגנון בלוזי המזכיר את סגנונו הייחודי של אריאל. זהו השיר השני של אריאל שיובל מלחין- באלבום הקודם הוא הלחין ובצע את "אלוהיי".

סלע מתגורר בפרדס חנה ליד בית משפחת אריאל, בקהילה פעילה של מוסיקאים חוזרים בתשובה שמנהלים חיי יצירה ותפילה בצוותא: "יש פה קהילה גדולה של חוזרים בתשובה, דתיים עם כיפה סרוגה וגם חבר'ה אמריקאים, יש לנו פה קהילה שמחה ומגובשת עם בית ספר וגן משלנו, אנחנו קוראים לזה חינוך אנתרופודוסי". הוא אורח קבוע בבית משפחת אריאל עוד מילדות. שחר אריאל, בנו של מאיר וזמר ומוזיקאי בזכות עצמו, הוא חבר ילדות.

הכרת את מאיר אריאל?

"הייתי נוהג לשבת אתו ולהשמיע לו שירים שלי, היינו שרים ביחד והוא חזק ועודד אותי להמשיך לנגן ולצור, הוא אמר לי שהדברים יצאו מעצמם. הייתי גם מגיע אליו יחד עם שחר לשיעורי גמרא שהוא היה מעביר בביתו ברחוב הירקון, שיעורים מאוד מיוחדים שנמשכו גם אחרי לכתו, היינו קוראים את פרשת השבוע בסבב, לא היה רב לשיעור הזה וכל אחד תרם את פירושיו"

יובל סלע (יח``צ: ענבל לוי יהודה, mako יהדות)
"הייתי נוהג לשבת אתו ולהשמיע לו שירים שלי"|יח``צ: ענבל לוי יהודה, mako יהדות

ספר על זיכרון מיוחד ממנו

"באחת מהפעמים שהגעתי אל שחר הביתה לפרדס חנה לארוחת ערב שישי והיינו לפני יציאה, מאיר עשה קידוש ושוחחנו על שולחן השבת. הכוונה של שחר ושלי הייתה לאכול ארוחת ערב, להתארגן ולצאת לקיבוץ שדות ים. כששחר עלה לקומה השנייה להתארגן אז מאיר אומר לי 'יובל, לאן אתה הולך?', אמרתי שאנחנו יוצאים, אז הוא ענה: 'מה יש לך לצאת, בשביל מה לצאת עכשיו בשעה כזאת?' אז אמרתי, וואלה, אני אשאר.. מאיר אריאל אומר לי תישאר, אז לאן אני הולך? זה כמו שבוב דילן יגיד לי להישאר, וכששחר ירד אמרתי לו- שחר, אני נשאר, והוא אומר לי 'מה נשאר?! התארגנתי.. אנחנו נוסעים!' אז הוא יצא ומאיר ישב ליד האח הדולק וקרא בספר, אחרי רבע שעה הוא סגר את הספר ואמר לי 'טוב, אז לילה טוב!' וכך מצאתי את עצמי נשאר לבד ליד האח בערב שישי".

את הטקסט של 'רחל' הוא מצא על שולחן הכתיבה של מאיר אריאל בבית של תרצה, אשתו ומנציחת זכרו של מאיר אריאל בעשורים האחרונים "באחת מהפעמים שבקרתי אצלם, מצאתי אותו באחד הקלסרים והמילים שלו ריגשו אותי ודברו אלי מהקריאה הראשונה. אחרי כמה פעמים שקראתי את הטקסט לקחתי את הגיטרה והלחן פשוט נשפך"

מאיר אריאל (צילום: יחסי ציבור)
כתב היד המקורי של השיר|צילום: יחסי ציבור

כיוונת את זה להתפוצצות פרשת חטופי תימן?

"לא, בהתחלה בכלל לא קלטתי שזה עוסק בזה. הוא כותב שם "אל תמנעי את קולך מבכי ואת עינייך מדמעה...כל עוד בנייך ובנותייך חטופים, גנובים, גזולים.." הדבר הראשון שעבר לי בראש כשקראתי את הטקסט מודפס, זה שזה בעצם עלינו, על עם ישראל שדעתנו חטופה, גזולה, גנובה.. שישנה איזו הסחת דעת.. התחברתי לכל זה ואז פתאום ראיתי את השיר בכתב ידו ושם ראיתי שהוא כתב 'עבור עמותת ילדי תימן'. מתברר שהעמותה פנתה אליו שיכתוב להם שיר ואז הכול קיבל זווית אחרת, גם ההתייחסות לבתים השתנתה".

אז השיר שחשבת שהוא על עם ישראל נכתב על פשע שביצע עם ישראל

"אחרי שהלחנתי אותו והשמעתי לתרצה בהתלהבות, תוך שעה הבנתי מה קורה כשהיא הראתה לי את הטקסט המקורי והכול התהפך. הזדהיתי מאוד עם הסיפור, הכרתי אותו עוד לפני כן כמובן, מאז פרשת עוזי משולם וזה נגע בי כבר אז. אמנם אני אשכנזי אבל לא בחרתי את החברים שלי שאיתם גדלתי בראשון לציון, אם זה תימנים, עיראקים, מרוקאים, ואנחנו חיים פה בכור היתוך, זה כאב. אני זוכר שאבי האשכנזי אמר לי: 'יובל, זה הכול אמת, הכול קרה.. משולם צודק' למרות שניסו להוציא אותו כמשוגע".

אתה חושב שהוא היה נביא?

"אני לא חושב, אני בטוח. יש לו טקסטים שהם בפירוש נבואות, אני במקרה נגעתי בשיר 'רחל' וכשקראתי אותו הרגשתי כאילו הוא נכתב אתמול, אלו הם שירים שלא נס ליחם לא רק בגלל היופי שלהם אלא גם בתוכן שנותר רלוונטי"

ההופעות הקרובות של יובל סלע וההרכב ב- 17/8 בגולה בירושלים וב- 23/8 במרכז התהוות בת"א.