אם צריך לשים את האצבע על הרגע שבו הכול התחיל, צריך ללכת אחורה עד לעונת 1979/80. בליגה הלאומית, ליגת העל דאז, נוצרה אינפלציה של שחקני כדורסל יהודים אמריקאים, כאלה שאף שיחקו במדי הנבחרת הלאומית ולקחו את כל הבמה לשחקנים הצברים.

באיגוד הכדורסל הבינו לאן הרוח נושבת, והחליטו על חוק חדש – שיתוף זר אחד בלבד בכל קבוצה. הדבר הוליד תופעה חדשה – אזרוח שחקנים על ידי נישואים וגיורים פיקטיביים.

לכבוד החג – קבלו את החמישייה הפותחת של המתגיירים: שחקני הכדורסל שהתגיירו ושכתבו מחדש את ההיסטוריה. מאחר שאין אנו רוצים לפרק משפחות, בשונה מערפה, נמנה רק את אלה שהתגיירו. מוכנים?

מקום חמישי: בראד ליף 

שנה לאחר הגעתו של דייוויד בלאט היהודי לישראל, הגיע שחקן אמריקאי נוסף לארץ הקודש. היה זה שחקן כדורסל ממכללת אוונסוויל שבמקור גר באינדיאנפוליס – ברד ליף היה שמו. כאמור, הייתה זו תקופה שבה התירו באיגוד הכדורסל שיתוף שחקן זר אחד בלבד, ולהפועל גליל עליון כבר היה אחד.

ראשי הקבוצה שהיו נואשים לחיזוק מצאו פרצה בדמות גיור שעשה ליף בגיל 17 לצורך חתונה עם חברתו דאז, חתונה שלא יצאה לפועל בסופו של דבר, ובמחזור החמישי של אותה העונה החל היהודי החדש ליף לשחק בארץ הקודש.

מצעד הגרים  (צילום: איתי כהן)
בראד ליף |צילום: איתי כהן

מאז שיחק ליף, שהתחיל את קריירת הספורט שלו כשחקן בייסבול בכלל, במשך 16 עונות ברציפות – תחילה במדי גליל עליון, שם שימש קפטן הקבוצה, בהמשך במכבי תל אביב, ולמשך שנתיים אף לבש את המדים הלאומיים, עד לפרישתו מליגת העל הישראלית.

בסך הכול, במשך 16 שנות קריירת המשחק שלו בישראל, קלע ליף 6,086 נקודות שהציבו אותו במקום השישי ברשימת קלעי כל הזמנים של ליגת העל בכדורסל.

הרגע ששינה את ההיסטוריה: אליפות בעונת 1992/1993 תחת הדרכתו של פיני גרשון, אחרי ניצחון בחצי הגמר על מכבי תל אביב בחמישה משחקים – ניצחון שקטע רצף של 23 אליפויות צהובות, ובגמר על הפועל תל אביב בארבעה משחקים ללא יתרון ביתיות. אליפות זו כונתה בשם "עונת הדובדבנים" והיא הייתה לאליפות הראשונה בהיסטוריה שבה לא זכתה קבוצה מתל אביב.

בנו, טי-ג'יי, נכלל בסגל נבחרת ישראל.

מקום רביעי: אולסי פרי (אלישע בן אברהם)

עבור אוהדי מכבי תל אביב הוותיקים, עונת 1981 הייתה כזו שלא תחזור עוד לעולם. הייתה זו ככל הנראה העונה הטובה ביותר בהיסטוריה של המועדון הצהוב מתל אביב, עונה שבה זכתה הקבוצה, תחת שרביטו של המאמן האמריקאי רודי ד'אמיקו, באליפות המדינה, בגביע המדינה, בגביע אירופה לאלופות ובגביע הבין-יבשתי.

אחד האחראים העיקריים להצלחתה של הקבוצה באותה עונה ובשנים הסמוכות לה היה אולסי פרי, או בשמו העברי לאחר גיורו – אלישע בן-אברהם.

מצעד הגרים  (צילום: אמיר לוי)
אולסי פרי, הלא הוא אלישע בן אברהם |צילום: אמיר לוי

נכון, היה גם ג'ים בוטרייט האגדי שהתגייר אף הוא, אבל פרי, שהגיע אל הצהובים בשנת 1976, שיחק במדיהם במשך תשע עונות, קלע 2,171 נקודות והגיע למקום 145 ברשימת קלעי כל הזמנים בליגת העל בכדורסל – השתלב כל כך טוב במכבי, שעל אף כל ההתנהגויות השליליות שלו על הפרקט ומחוץ לו, הפך לאחד הזרים המזוהים ביותר עם המועדון.

הרגע ששינה את ההיסטוריה: כבר בעונתו הראשונה אצל הצהובים, היה פרי שותף למשחקים שהפכו לקלאסיקות כדורסל ישראליות, כמו הניצחון ההיסטורי 91:79 על צסק"א מוסקבה והזכייה הראשונה בגביע אירופה לאלופות לאחר ניצחון על הקבוצה האיטלקית מובילג'ירג'י וארזה, בתוצאה 78:77, בבלגרד.
בטקס שנערך ב-2008 לציון 50 שנה להיווסדות המפעלים האירופיים בכדורסל, קיבל פרי אות הוקרה מטעם היורוליג כאחד מ-13 הסמלים הגדולים של מכבי תל אביב בכל הזמנים.

מקום שלישי: ארל וויליאמס 

בנה של עוזרת הבית של מרטין לותר קינג, ארל, שיחק במשך ארבע שנים בליגת הכדורסל הטובה בעולם, ליגת ה-NBA. ב-146 משחקים בליגה הטובה בעולם, העמיד ויליאמס ממוצעים של 4.5 נק' למשחק ואסף 5.6 כדורים חוזרים.

ויליאמס הגיע ישירות למכבי תל אביב כשחקן זר בעונת 1979/80, וכבר בעונתו הראשונה עלה עם הקבוצה לגמר גביע אירופה לאלופות, אך הפסיד את התואר היוקרתי לריאל מדריד.

מצעד הגרים (צילום: שי לוי)
ארל וויליאמס |צילום: שי לוי

לאחר שזכה עם מכבי בגביע אירופה לאלופות, החליט ויליאמס להתגייר כדי שיוכל להמשיך לשחק במדים הצהובים – אך כבר לאחר עונה אחת כישראלי עזב לאירופה. אירוניה במיטבה.

בכל קריירת המשחק שלו בישראל, עשר עונות, קלע ויליאמס 3,225 נקודות, שממקמות אותו במקום ה-59 ברשימת קלעי כל הזמנים של ליגת העל בכדורסל.

הרגע ששינה את ההיסטוריה: בעונתו השנייה בישראל הוביל ויליאמס את מכבי תל אביב לזכייתה השנייה בגביע אירופה לאלופות, כשהוא קולע 19 נקודות במשחק הגמר נגד קבוצת סינודינה בולוניה האיטלקית.
ויליאמס חזר לישראל ומימש את הגיור שעבר על הפרקט ומחוץ לו, כשהתחתן עם ישראלית שאליה הוא נשוי עד היום. כישראלי הוא שיחק בליגות השונות; מעונת 1985/86 בהפועל תל אביב ומאז הספיק לעבור גם באליצור נווה דוד רמלה, הפועל חולון, מכבי רמת גן ובני הרצליה, שבמדיה פרש ממשחק בתום עונת 1994.

מקום שני: אלכסנדר טיוס 

הקשר של טיוס, אחד הגבוהים המצליחים ביותר בשנים האחרונות ששיחק במכבי, אל העם היהודי הוא הזוי ביותר. בכל זאת, התרגלנו לראות שחקנים זרים שמתגיירים כדי לקבל דקות משחק או לשם נישואין.

טיוס, שנולד בסנט לואיס שבארצות הברית, החל את קריירת המשחק שלו בשנת 2007 באוניברסיטת פלורידה. ארבע שנים הוא שיחק במכללה בעלת המסורת וההישגים ואיתה הגיע לרבע גמר טורניר המכללות הארצי ולגמר ה-SEC.

אל היהדות התקרב טיוס במהלך לימודיו באוניברסיטה בעקבות שותפו לחדר היהודי, והוא ואשתו, שמחזיקה באי אלו שורשים יהודיים, החליטו להתגייר.

מצעד הגרים (צילום: מכבי תל אביב)
אלכסנדר טיוס |צילום: מכבי תל אביב

משם הדרך לליגה הישראלית בארץ הקודש הייתה קלה, ובקיץ 2011, לאחר סיום המכללה, חתם במכבי אשדוד במקביל לתהליך הגיור וקבלת האזרחות הישראלית.

כבר בעונתו הראשונה בארץ הקודש הרשים טיוס, כשנבחר לשחקן השישי של העונה, העמיד ממוצעים של 13.3 נקודות והיה לאחד המרכזיים בהעפלה לגמר הפיינל פור של הקבוצה הצנועה מאשדוד, שנעצרה עם הפסד בגמר למכבי תל אביב.

עם סיום תהליך הגיור וקבלת האזרחות הישראלית התעניינו כמה קבוצות בטיוס, אך משא ומתן שכשל מול הצהובים מתל אביב הביא אותו לחתום דווקא בקאנטו מליגת העל האיטלקית.

בקיץ 2013 הבינה מכבי תל אביב את הפוטנציאל הטמון בהחתמתו של טיוס, בעל האזרחות הישראלית, וזה חתם במדיה לשנתיים.

הרגע ששינה את ההיסטוריה: הייתה זו עונת 2013/14, שנחשבת עד היום לעונה האחרונה הטובה של מכבי תל אביב. טיוס וסגל שחקנים אפור למדי אך יעיל ביותר זכו כנגד כל הסיכויים עם הצהובים מתל אביב באליפות אירופה – היורוליג. גם זכייה בגביע ווינר, בגביע המדינה ובאליפות ישראל היו מנת חלקו של טיוס במדי המכבים. הימים שהיו ולא חזרו מאז.

טיוס הספיק להסתכסך עם האוהדים הצהובים והנהלת המועדון לאחר שבעונתו האחרונה לא זכה לקבל שדרוג בשכרו, ומאז החל לסבול מפציעות מוזרות ומדלקת בקרום החשק. כיום משחק טיוס בגלאטסראיי הטורקית, שאיתה זכה באליפות היורוקאפ, ולפניה שיחק במדי יריבתה, אנאדולו אפס.

ובמקום הראשון: אמארה סטודמאייר

14 עונות שיחק סטודמאייר האמריקאי בליגת הכדורסל הטובה בעולם, ליגת ה-NBA.

בעבר הגיעו לישראל לא מעט שחקנים כישרוניים בעלי עבר ב-NBA וכאלה שהגיעו בקול תרועה רמה, אך עם כל הכבוד, כאלה עם רזומה כמו של סטודמאייר, ולא בעונת פרישה שלו, עוד לא נחתו בארץ הקודש.

סטודמאייר זכה להישגים אישיים רבים במהלך הקריירה שלו בפיניקס סאנס, שבמדיה שיחק במשך שמונה עונות: הוא נבחר לרוקי השנה ב-NBA ב-2003, נבחר לחמישיית העונה הראשונה ב-2007, ארבע פעמים נוספות לחמישיית העונה השנייה, וכן השתתף שש פעמים במשחק האולסטאר של ה-NBA. הוא הופיע גם בנבחרת ארצות הברית, עמה זכה במדליית ארד באולימפיאדת אתונה ובמדליית זהב באליפות אמריקה 2007.

מצעד הגרים (צילום: מנהלת הליגה)
אמארה סטודמאייר|צילום: מנהלת הליגה

עם 228 נקודות שקלע עד כה בעונתו הראשונה, שטרם הסתיימה בליגת העל הישראלית, וגביע ווינר שבו זכה עם המועדון האדום בתחילת העונה הנוכחית, סטודמאייר עוד לא אמר את המילה האחרונה. זה יסתיים באליפות?

סטודמאייר אמנם חריג מעט בקרב הספורטאים שציינו לעיל, מאחר שטרם התגייר, אך בראיונות רבים שקיים סיפר כי ברצונו להתקרב ליהדות וכי הוא חוגג חגים יהודיים רבים. גם ציצית פתיל תכלת נראתה לגופו לא פעם.

הרגע ששינה את ההיסטוריה: הגעתו לישראל בקיץ 2016, מיד לאחר הודעת הפרישה שלו מה-NBA, ועוד להפועל ירושלים ולא למכבי תל אביב, הייתה לאבן דרך בכדורסל הישראלי.

הגעתו של סטודמאייר אל האדומים מהבירה אינה מקרית, שכן זה החזיק בחמישה אחוז מהמניות בקבוצה שבבעלותו של ד"ר אורי אלון, מניות שעברו אל אלון עם הגעתו של הסנטר האמריקאי לקבוצה האדומה.

אז מי אמר שאין אלוהים? מרות המואבייה ועד לסטודמאייר האמריקאי, כולם יודעים – אנחנו העם הנבחר.