1. אודהליה ברלין

עד לפני כמה שנים- מורה במשרה מלאה, והיום - מוזיקאית מחוננת שמופיעה מול אלפי נשים ומוציאה דיסק אחרי דיסק. אודהליה ברלין היא בתו של אמן הקלרינט מוסא ברלין, שנחשב לאבי הכליזמרים בארץ, ומנגנת בפסנתר מאז שהייתה בת ארבע. אבל אף פעם לא חשבה שהיא מוכשרת במיוחד. תמיד אמרה על עצמה שהיא "סתם אחת שיודעת לנגן" ונטתה לזלזל ביכולות שלה. עד הערב ההוא, שליוותה הופעה של אביה בפסנתר ובסופה קיבלה הצעת עבודה מעניינת במיוחד ממוזיקאית מכובדת. ברלין מספרת שמאז, הרגישה איך קומתה מזדקפת, והיא החלה לנגן בביטחון ובשמחה.

עד היום הוציאה ארבעה דיסקים ומופיעה בפני קהל של נשים בלבד. האם זה קשה? כן. בראיונותיה מספרת כי הייתה "מתה" להופיע בפני קהל מעורב. אבל זה עניין של בחירה. היא מאמינה שבשירה מתגלה משהו מנפשה של האישה, והיא בוחרת לא לחשוף את נפשה בפני קהל הכולל גברים. אודהליה מאמינה בהלכה של "שירת נשים" ובמשמעות שלה. "אבל זו התמודדות יום-יומית". היא מסכמת.

בהופעותיה היא משלבת בין מוזיקה יהודית-דתית לטקסטים וללחנים שלה ולפני כל שיר היא חושפת את הסיפור שמאחוריו בפתיחות ובאריכות. מידי שנה, לפני יום כיפור, היא מופיעה במופע המרכזי שלה- "אוחילה" בבנייני האומה. והחלום שלה, הוא לא אחר מאשר להופיע בקיסריה מול נשים ששרות ורוקדות בחופשיות. מצפים לזה.

מתוך מופע "אוחילה" האחרון (שירת נשים):

2. עדי ארד

זמרת, יוצרת, שחקנית תיאטרון ו...חזנית. מה? קראתם נכון. עדי ארד היא החזנית האורתודוכסית הראשונה בישראל. היא גדלה בבני ברק והחלה לנגן בפסנתר מאז שהייתה ילדה. למדה פיתוח קול באופן מקצועי ואפילו אופרה, אבל התקשתה למצוא את הנתיב שלה במסגרת הגבלות הדת. בבני ברק לא היה נהוג בשום צורה, שילדה תפתח את כישרון השירה בצורה מקצועית. רק כאשר התקבלה למחזמר "שיער", בגיל 17, הבינה שהדרך סלולה בפניה. הבמאי שינה בשבילה את הבימוי ואת זמני החזרות, ומשם המשיכה להופיע בהרכבים מוזיקליים שונים, במקהלה הפילהרמונית, תיאטרון היידישפייל ואפילו הגיעה לעולם החזנות. ארד היא בעצם השחקנית הדתיה הראשונה ששיחקה בתיאטרון הלאומי "הבימה". גם בהצגה "כי בנו בחרת" של הסופרת יוכי ברנדס, בתפקיד ראשי ב-"איש חסיד היה" ובקרוב בהצגה חדשה שאנחנו עוד לא יכולים לגלות. לכל אורך הדרך הקפידה עדי על לבוש צנוע וסירבה להופיע ולעשות חזרות בשבת. 

סבתה של ארד, גדלה בבית חרדי ופתחה לנכדתה צוהר לעולם החזנות. בדמעות היא הייתה שרה לה את "כשיבנה בית המקדש", "הבן יקיר לי" ועוד. אך מעולם לא העזה לשיר בפומבי. בכל זאת, אביה היה ראש ישיבה. כאשר ארד הוזמנה לשיר בפרויקט ציוני כחזנית, היא הבינה שמצאה את אהבתה הגדולה בחיים והחליטה להתמקצע. מאז היא מופיעה בהיכלי תרבות בארץ ובעולם, לצד חזנים מובילים ובפני קהל מעורב ודתי. שאיפתה היא להנחיל לנשים דתיות ללכת בעקבותיה. ולא לפחד להגשים את חלומן. "לשיר זה ייעוד" היא אומרת, ואם אישה מאמינה במה שהיא עושה, היא תצליח למרות כל הקשיים.

3. אופיר בן-שטרית

בוגרת האולפנא מאשדוד שכבשה לפני ארבע שנים את לב הצופים בתוכנית הכישרונות "דה-וויס" וזכתה במקום השני המכובד. שוב ושוב נשמעו טענות נגדה- על כך שהיא בחורה דתייה בתוכנית שירה שמקבלת הדרכה מהמנטור אביב גפן ושהיא מופיעה בפני קהל מעורב בלב הפריים טיים. אבל בן-שטרית לא נשארה חייבת: "זה אני מול הקב"ה", היא אומרת ושמה את הדיון מאחוריה, "המציאות היום היא שיש נשים דתיות ששרות, כמו אתי אנקרי ודין דין אביב" ולדעתה, ברגע שעושים זאת מתוך אהבת תורה ומוזיקה, אין בזה שום דבר רע. היא לא הניפה דגל ולא ביקשה מנשים ללכת בדרכה. בן-שיטרית עושה את מה שהיא אוהבת ומתעסקת רק בשאלות של- מה עושה לה ולקהל שלה טוב.

כיום היא לומדת באקדמיה למוזיקה בירושלים, משמשת כפרזנטורית למותג הלבשה צנועה של דתיות ונשואה באושר. אלבומה החדש, בהשפעת הכתיבה הפיוטית של שבאזי וריה"ל, אמור לצאת בשנה הקרובה.

 

4. אתי אנקרי

מה לא נכתב על אתי אנקרי? זמרת, יוצרת, מלחינה, פזמונאית ושחקנית שקטפה פרסים ותארים ומכרה מאות אלפי דיסקים. במהלך השנים, החליפה את האיפור העז במטפחת שמכסה את כל שערות ראשה וצעקותיה על הבמות התחלפו בשקט פנימי ושלווה. כבר 16 שנים שאנקרי שומרת שבת ומנהלת מסע מתמשך של חזרה בתשובה. מבחינתה, עבודת השם היא כמו שירה. אפשר לשיר את אותו השיר מאה פעמים ורק בפעם המאה, הוא יהפוך להיות נקי מקליפות. זו עבודה יום-יומית שדורשת הרבה סבלנות ועבודה קשה.

למרות שגדלה בחברה לא דתית, מאז ומתמיד היא הרגישה כיסופים לדת ורצתה להתקרב ליהדות, אבל פחדה שזה יבודד אותה מהציבור. הפיתרון היה: מבחוץ- להתנהג כחילונית, ומבפנים- לדבר עם השם. אך זה לא ממש עבד. דווקא באחת התקופות המוצלחות ביותר בחייה, אנקרי הרגישה את הריקנות המכרסמת והתחילה לחפש רוחניות כדי להתקרב למקום אמיתי.

מאז תחילת התהליך, עברו יותר מעשרים שנה. בזמן הזה היא נישאה והפכה לאם לשלושה ילדים, המשיכה לטפח קריירה מוזיקלית ענפה והחלה להופיע ברחבי הארץ בפני קהל של נשים בלבד. האם היא וויתרה על שירה מול קהל מעורב? שאלה שגם לה קשה לענות עליה. אנקרי יודעת שצריך לעשות וויתורים אבל לא יודעת אם היא מסוגלת לכך. כרגע היא בשלבים של ניסוי טעיה בכדי לגלות את הדרך הנכונה לה.

5. שמחה גואטה

שמחה גואטה (יח``צ: רונן אקרמן,  יחסי ציבור )
יח``צ: רונן אקרמן, יחסי ציבור

פעם, דוגמנית פלאס סייז ומנהלת רשת ממתקים משפחתית. והיום- השם הכי חם על המסך שלכם. שמחה גואטה היא לא אחרת מאשר הבת של מזכ"ל ש"ס (ח"כ יגאל גואטה). שהספיקה להשתתף כבר בשלוש תוכניות ריאליטי. בראשונה- תועדה ככלה צעירה ביום חתונתה (והספיקה להתגרש עוד לפני שהתוכנית שודרה) בשנייה- נלחמה בבעיות המשקל שלה, ובשלישית- שמשודרת ממש בימים אלה , היא מקבלת את ההזדמנות להגשים חלום ולשיר ב-"להיות זמרת" בערוץ 24.

גואטה יודעת שעצם ההשתתפות בתוכנית שירה יכולה להרים לא מעט גבות, במיוחד כשאביה הוא דמות ציבורית מוכרת, אבל היא לא מתרגשת ואפילו מדגישה שהמשפחה מפרגנת ותומכת בכל התהליך. "נכון שזה צעד חריג" היא אומרת, ולדעתה אין זמרות דתיות בגלל האיסור של "קול באישה ערווה". אבל היא לא זמרת של מגזר, היא זמרת של כולם. אם היא מצליחה להתרגש מעצמה כשהיא שרה- זה מה שחשוב. 

בימים אלה, היא גרה בדירה שכורה ברמת גן ומתרוצצת בין צילומים להקלטות. שאיפות לעתיד? רק תתנו לה להמשיך לשיר ולשמח אנשים. אה, ואל תשכחו להזמין אותה לפסטיגל.

התוכנית "להיות זמרת" משודרת בערוץ 24 בימים שלישי -חמישי בשעה 18:00.