אישה בחלוק לבן מזריקה חיסון לתינוק ברגל (צילום: dra_schwartz, Istock)
"לעובדי בריאות ועובדי ביוב מומלץ להתחסן במנה נוספת, לילדים לא"|צילום: dra_schwartz, Istock
כחודשיים לאחר ששרידי הפוליו הראשונים התגלו במערכות ביוב ביישובים בדרום הארץ, היום (א') צפוי משרד הבריאות להכריז על מבצע חיסון רחב היקף של ילדי ישראל. בסוף השבוע אושרה במשרד הבריאות ההחלטה לפתוח במבצע החיסונים, שתוכנן בתחילה להקיף כ-200 אלף ילדים עד גיל 9 המתגוררים באזור הדרום, אך ייתכן ויורחב לאזורים נוספים.

החלטה זו השאירה אלפי הורים ברחבי הארץ מבולבלים ומודאגים. אז מה בכל זאת עליכם לעשות כדי לוודא שאתם וילדיכם מוגנים? משרד הבריאות ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים "דנה" לילדים עם כל התשובות.

מהו נגיף הפוליו?
מחלת הפוליו היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי וירוס ששייך לקבוצת נגיפי המעיים. הנגיף מועבר מאדם לאדם, חודר לגוף דרך הפה, ומופרש בצואה. רוב מקרי ההדבקה באדם הם ללא תסמינים, כאשר הנדבקים אינם מפתחים סימני מחלה או מפתחים סימנים קלים.

איך נזהה את המחלה?
כ-90% מהנדבקים לא מראים כלל סימני מחלה. לעומתם, כ-10% סובל ממחלה קלה עם חום, כאב ראש, כאב בטן, כאב גרון, בחילה והקאות, ומבריא ממנה תוך כמה ימים. לעתים רחוקות מאוד יכולים להופיע סימני דלקת קרום המוח. במקרים נדירים של כ-1 מ-1,000 המחלה תתבטא בצורת שיתוק איבר עם כאב חזק בשריר. מצב זה יתרחש כשהנגיף חודר למערכת העצבים המרכזית.

מהו החיסון הניתן נגד פוליו בישראל?
לפי תכנית החיסון בישראל ילדים בגילאים חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה ובכיתה ב' מקבלים את החיסון המחומש (נגד פוליו, דיפטריה, טטנוס, שעלת והמופילוס B). ילד שקיבל את ארבעת החיסונים בשנה הראשונה לחייו מחוסן ואין צורך להקדים את החיסון החמישי ולקבלו במועד הקבוע בכיתה ב'.

למי מומלץ להתחסן בימים אלה נגד הנגיף?
לגילאי חודשיים עד שש שנים, בהתאם לתוכנית החיסונים הקיימת.

מהן ההנחיות לגבי תינוקות בני פחות מחודשיים?
החיסון המשולב נגד פוליו ניתן מגיל חודשיים. בשלב זה אין המלצה להקדים את החיסון.

אם הילדים חוסנו לפוליו במועד בטיפת חלב ובכיתה ב' - האם הם זקוקים לחיסון נוסף?
לא.

במידה שמעוניינים להשלים חיסונים לגילאי 7-17 שנים לילדים שטרם חוסנו, היכן ניתן לעשות זאת?
לילדים מכיתה א' עד כיתה ט' -  החיסונים יינתנו במסגרת שירותי בריאות התלמיד על ידי אחיות בית ספר. בתיאום עם מוקד חברת "נטלי" בטלפון: 1-700-504-121

לילדים מכיתה י' עד יב' – החיסונים יינתנו לאחר תיאום עם מוקד "קול הבריאות" בטלפון *5400 בלשכות הבריאות של משרד הבריאות.

האם קיימות אוכלוסיות מיוחדות שצריכות להתחסן מעבר לתוכנית הקיימת?
לעובדי בריאות ועובדי ביוב, העלולים לבוא במגע עם הנגיף בשכיחות גבוהה יותר, מומלץ להתחסן במנה אחת נוספת מעבר לשגרת החיסונים. הנחייה זו מתייחסת לכל עת ומודגשת בימים אלה.

ילד בירוק עם משקפיים ופרצוף חמוץ מקבל זריקה בזרוע (צילום: Liza McCorkle, Istock)
לאחר שלושה חיסונים בסדרה הילד נחשב למחוסן|צילום: Liza McCorkle, Istock
איננו מוצאים את פנקס החיסונים של הילד ולא בטוחים אם הוא חוסן. מה לעשות?
רוב החיסונים מתועדים בטיפת חלב ובבית הספר ברשומה ממוחשבת. כדי לוודא כי הילד מחוסן על פי תכנית שגרת החיסונים בגיל הילדות מומלץ לפנות: ילדים עד גיל שש - לאחות בטיפת חלב שם מטופל הילד. ילדים בכיתה א' עד כיתה ט' – יש לפנות לחברת נטלי: 1-700-504-121. לילדים מכיתה ט' עד יב' – יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית של משרד הבריאות.

כיצד אפשר להתגונן בפני הנגיף בנוסף לחיסון?
רחיצת ידיים חיונית ביותר במניעת העברת המחלות. יש להקפיד על כללי ההיגיינה, במיוחד על רחיצת ידיים במים וסבון במשך כ-20 שניות, לאחר יציאה משירותים, לפני מגע עם אוכל ולאחר החלפת חיתולים של תינוקות.

ד"ר גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות לילדים, בית החולים דנה, אם הילד לא קיבל את חמש המנות, האם עליי להקדים את מתן החיסונים שנותרו?
"ההנחיה היא ללכת לפי תכנית החיסונים ולא מעבר לכך, והקריאה להשלים את החיסונים מיועדת להורים שמסיבות כלשהן לא חיסנו את ילדיהם. ילד שקיבל שלוש מנות נחשב בפועל למחוסן כבר. אין הנחיה להקדים חיסונים לגבי תינוקת קטנים שעוד לא הספיקו לקבל את שלוש הזריקות הראשונות".

אנחנו מתגוררים במרכז או בצפון הארץ, האם גם אז עליי לחסן את בני/בתי?
"ההנחיה לחסן ילדים שטרם חוסנו חלה על כל הילדים בארץ. בדרום הארץ, באזורים הנחשבים כרגע למסוכנים יותר מתקשרים באופן אקטיבי מטיפות החלב להורים וקוראים להם להתייצב לחסן את ילדיהם. במרכז הארץ לא מתקשרים להורים ובכל זאת, הורה שיודע שלא חיסן את הילד והילד לא עבר את גיל 6 צריך ללכת לחסן אותו". 

איך אזהה שבני/בתי חלו במחלה?
"במקרים הקלים, נגיף הפוליו גורם למחלה של חום, סימנים רספירטורים, שלשולים. במקרים מסוימים, לא בכולם, הוא גורם  למה שנקרא שיתוק רפה - חולשה או שיתוק של גפה. במקרים של הופעת תסימינים של דלקת קרום המוח: ישנוניות, הקאה, כאבי ראש, או סימנים של שיתוק או חולשה של גפה, יש להביא את הילד לבדיקה אצל רופא, בעיקר בקרב ילד שלא חוסן".  

יש סיבה לבהלה?
"כרגע מה שצריך לעשות זה לדאוג שהאוכלוסייה תהיה מחוסנת. אנשים שילדיהם מחוסנים - אין להם סיבה לדאגה. הורים שיודעים שהילד לא חוסן - צריכים לחסן באופן חד משמעי. הורים שמתנגדים לחיסונים צריכים להבין שאי אפשר לסמוך פה על כך שכולם מתחסנים אז להם אין צורך ושגם הילדים שלהם חשופים".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> חיסון גיל שנה: לפצל או לא?