כל ההורים כמעט מנסים שיטות שונות ומשונות על מנת להגדיל את צריכת הירקות של ילדיהם. כשהשיטות המשונות לא עובדות הם לרוב יעברו לשיטות פחות סימפטיות, כמו שוחד, גערות, ולבסוף אף להכריח את הילדים, הכל רק שיאכלו קצת ויטמינים לא מתועשים. אך מחקר חדש שיצא השבוע מאוניברסיטת מונטריאול שבקנדה רק הראה שכמה שיותר מכריחים ילדים לאכול ירקות ופירות, כך פוחת הסיכוי שיאכלו אותם כשיגדלו, מפני שנוצרת אסוציאציה שלילית. פיתרון יצירתי, חדש ומקורי בכלל לא מתעסק בתוכן אלא בקנקן, וסט צלחות שובבות של אומן קרמיקה פולני עשויות לגרום גם לסרבן הירקות הגדול ביותר לרצות לטרוף קצת מלפפון וגזר.
מישהו כבר עובד על גרסה מפלסטיק?
בוגוסלו סליוינסקי, קרמיקאי מצליח בן 35 מהעיר הפולנית קחנטני, מעודד את ההורים להרשות לילדיהם לשחק עם האוכל, ומכין להם תשתיות לעולמות קסומים וצבעוניים שהם תאווה לעיניים, וכפועל יוצא גם לבטן. הצלחות היוקרתיות, שעשויות באיכות הגבוהה ביותר מקרמיקה מובחרת, מציגות ציורים שהילדים צריכים להשלים ולהפיח בהם חיים בעזרת ירקות, ובכך יוצרים אינטראקציה מושלמת בין הילדים לבין הירקות שעד כה אמרו להם איכס ואז דחפו מעליהם את הצלחת. יש ספינה, מסוע, מפעל, רכבת, וגם ראשים ללא שיערות שילדים יהנו ליצור להם תסרוקות מירקות ופירות.
"אני מקווה שהצלחות יהפכו את שעת הארוחה בבתים נינוחה יותר", מסביר סליוינסקי, נשוי ואב לשניים בעצמו. "הורים וילדים יכולים ליהנות יותר יחד, גם בארוחות. כל הורה יודע שהאכלה של ילדים יכולה להיות סיוט, ומהנסיון שלי, אם הופכים את האוכל למשחק, הכל משתנה. אפשר להגיד לילד שהוא רב החובל של האוניה ואחראי שהאוכל יגיע בשלום לנמל, שהוא הפה שלו. או להגיד לו שיהיה נהג משאית שצריך לארגן משלוחים, העמסה והורדה של משאות חשובים ומלאי ויטמינים".
את הצלחות אפשר לרכוש דרך האתר האישי של סליוינסקי, והן נמכרות ב-30 דולר (115 שקל) לצלחת. המחיר גבוה מאחר שמדובר בקרמיקאי ידוע ובצלחות באיכות מובחרת, אבל אין ספק שגרסת פלסטיק היתה עושה עבודה יותר טובה משום שקהל היעד הוא ילדים קטנים וקריזיונרים. אפשר בהחלט לאמץ את הרעיון הזה באהבה, והורים משקיענים יוכלו לייצר במינימום מאמץ פלייסמטים כאלה לבררנים הפרטיים שלהם.