השכבתם תינוק בריא, חייכן ומרוצה לישון בערב, אבל באמצע הלילה, מהפך: התינוק לוהט, קשה לו לנשום, כואב לו והוא בוכה. זה הרגע ממנו חושש כל הורה, ולא משנה אם מדובר בילד הראשון או הרביעי. מה עושים? למרות החששות, כדאי להירגע וללמוד עוד קצת על מאפייני התינוק, כדי להעניק לו את הטיפול שהוא צריך.

"באופן טבעי, תינוק מוגן מפני מחלות חום ומחלות זיהומיות בחודשים הראשונים לחייו, הודות לנוגדנים שקיבל במהלך ההריון מאימו", מסבירה ד"ר עדי קליין, רופאת ילדים ויו"ר החברה לפדיאטריה ישראלית קלינית (חיפ"ק). "אבל לקראת גיל חצי שנה הנוגדנים הללו מאבדים מיעילותם, והם מתפרקים. במסגרת הזמן הזה, מערכת החיסון של התינוק עדיין לא הצליחה לייצר נוגדנים משל עצמה והתינוק חשוף להידבק בנגיפים, בעיקר, אבל גם בחיידקים. בעוד שנגיפים גורמים למחלה קלה, יחסית, שניתן להתגבר עליה גם ללא טיפול רפואי או תרופתי, מחלה חיידקית עלולה להיות קשה יותר ומחייבת בדיקה של רופא. מכאן שמרבית מחלות החום הנגיפיות קורות מגיל שישה חודשים ואילך, ולכן חום בגילים צעירים יותר, או מתחת לגיל שלושה חודשים, מחייב שלילת מחלה זיהומית חיידקית ולאור זאת בדיקת רופא".

במרבית המקרים, הסימן הראשון לכך שהתינוק חולה הוא עלייה בחום הגוף. אך ישנם סימנים נוספים שכדאי להכיר שמעידים על כך ש"משהו קורה" כמו סומק בפנים, ישנוניות ואפתיה, הקאות תכופות, חוסר תאבון עד כדי הימנעות מיניקה או מבקבוק וקוצר נשימה, כלומר – נשימות מהירות. סימן מדאיג נוסף הוא פריחה שלא נעלמת כשנוגעים בעור התינוק, או הופעה של נקודות אדומות שנראות כדימומים. "כל שינוי בהתנהגות התינוק, צריך להדליק נורה אדומה. הורים מכירים את התינוק שלהם ויכולים להבחין בהתנהגות לא רגילה אצלו", אומרת ד"ר קליין, "תגובת ההורים צריכה להיות מותאמת לגיל התינוק. אם תינוק מעל גיל שלושה חודשים חם למגע, אם לחייו סמוקות, אם הוא מסרב לאכול או לינוק, ובמיוחד אם הוא אפתי וישנוני יש למדוד לו חום וכך לוודא האם מדובר במחלה. אך אם תינוק מתחת לגיל שלושה חודשים מגלה תסמינים שונים מבדרך כלל – אני ממליצה לפנות מידית לבדיקה רפואית", אומרת ד"ר קליין.

תינוק מפהק (וידאו WMV: Andrii Orlov, Shutterstock)
סומק בפנים, הקאות תכופות, ישנוניות ואפתיות - הם חלק מהסימנים שיכולים להעיד על כך שהתינוק חולה |וידאו WMV: Andrii Orlov, Shutterstock

כיצד מומלץ למדוד חום בקרב תינוקות?

לדברי ד"ר קליין ישנם כיום מספר אמצעים יעילים ואמינים לבדיקת חום, אבל לפני כן כדאי שנזהיר: המדחום הקלאסי, מדחום כספית העשוי מזכוכית, נאסר לשימוש בתינוקות ובילדים. "מדחום כספית עשוי זכוכית עלול להישבר וזו לכשעצמה סכנה. כמו כן, קיים חשש שהכספית שהמדחום מכיל תיתפזר. כספית היא חומר רעיל שעלול להיות מסוכן ובפרט לתינוקות", אומרת ד"ר קליין ומוסיפה: "כמו כן, כיום אפשר להימנע מבדיקת חום רקטלית (כלומר, בהחדרה לפי הטבעת של התינוק). אמנם זו הדרך האמינה ביותר לבדיקת חום בתינוקות ויש מצבים שצוות רפואי במרפאה או בבית החולים יעדיף להשתמש בה, אבל כשמדובר במדידת חום בבית עדיף להימנע מכך. זו בדיקה לא נעימה לתינוק". 

אז במה כן להשתמש? ד"ר קליין ממליצה על שימוש במדחום דיגיטלי, שאפשר להניח בבית השחי של התינוק, גם כשמדובר בתינוקות קטנים, עד גיל שלושה חודשים. "חשוב לציין כי אם משתמשים במדחום דיגיטלי מתחת לבית השחי, יש להוסיף למדידת החום שמתקבלת כחצי מעלה עד מעלה כדי לדעת מהי מידת החום של התינוק", היא אומרת. "זה אמנם בעייתי, כי ברור שהתוצאה איננה מדויקת, אבל זו בהחלט אינדיקציה לכך שיש לתינוק חום".

מדידת חום לתינוק במדחום דיגיטלי (צילום: Imcsike, shutterstock)
מדידת חום לתינוק במדחום דיגיטלי|צילום: Imcsike, shutterstock

אפשרות נוספת ומקובלת היא מדחום לייזר, מהסוג שנעשה בו שימוש בכל סופרמרקט. "בעבר אלו היו מכשירים לא זולים, אבל כיום, בעידן הקורונה, השימוש בהם נפוץ וישנם הרבה מכשירים שהם אמינים ולא יקרים", מדגישה ד"ר קליין. כמו כן, כשמשתמשים במכשיר לייזר למדידת חום יש לכייל, או לאפס, את המכשיר לפני כל שימוש. במכשיר לייזר אפשר למדוד את החום במצח של התינוק.

ישנם מכשירים נוספים, כגון מדחום בצורת מוצץ שאפשר לתת לתינוק בפה, מדחום שמחדירים לאוזנו של התינוק, ומדבקות שמניחים על המצח. לדברי ד"ר קליין מכשירים אלה אמינים פחות. "מדחום לאוזן יכול לתת תוצאה שגויה, אם יש לתינוק הפרשות או דלקת אוזניים, למשל", אומרת ד"ר קליין.

כאמור, סימנים שונים, כמו אפתיות וישנוניות, מחייבים טיפול בהתאם לגיל התינוק – אם מדובר בתינוק מעל גיל שלושה חודשים – ע"י מדידת חום והתאמת טיפול מתאים, ואם מדובר על תינוק מתחת לגיל שלושה חודשים – ע"י פנייה מידית לרופא. אך חשוב להדגיש שגם ללא סימנים נוספים, חום גבוה לתינוק עד גיל שלושה חודשים מצריך בדיקה רפואית. "על פי הנחיות איגוד רופאי הילדים אין לתת לתינוק תרופה להורדת חום, אלא לגשת לבדיקה מידית אצל רופא הילדים, במוקד רפואי או בחדר מיון", מדגישה ד"ר קליין, "החשש אצל תינוקות עד גיל שלושה חודשים הוא שהזיהום הינו חיידקי, ומחלת חום חיידקית מחייבת טיפול רפואי. בדרך כלל, תינוקות עד גיל שלושה חודשים אינם חולים במחלה נגיפית, כך שמדובר במצב שעלול לסכן את התינוק. לעומת זאת, כשמדובר בתינוק מעל גיל שלושה חודשים, הסיכון שזו מחלה חיידקית נמוך משמעותית, ואפשר לתת תרופה להורדת חום ולהמשיך בהשגחה על התינוק גם ללא בדיקת רופא", מבהירה ד"ר קליין.

איך מורידים חום אצל תינוקות?

בישראל נהוג לתת שני סוגים של תרופות המיועדים להורדת חום ולשיכוך כאבים: תרופות המבוססות על החומר הפעיל פרצטמול, כמו אקמולי, ותרופות המבוססות על החומר הפעיל איבופרופן, כמו נורופן לילדים. חשוב לציין: עם תחילת התפשטות נגיף הקורונה התפרסמה ידיעה בינלאומית, שהתבררה בהמשך כ"פייק ניוז", לפיה שימוש בתרופות המבוססות על החומר הפעיל איבופרופן, עלול להחמיר סימפטומים של קורונה. המידע המטריד הופרך במהירות על ידי משרד הבריאות הישראלי ועל ידי רשויות בריאות ברחבי העולם, כגון WHO וFDA-. בכל העולם, ההצהרה הייתה גורפת וחד משמעית: תרופות מסוג איבופרופן הינן בטוחות ומומלצות לשימוש, בהתאם להנחיות השימוש בתרופה.

"אני ממליצה להורים להכיר את שני סוגי התרופות, את ההבדלים ביניהם ואת משך השפעתם כדי לקבל החלטה מושכלת איזו תרופה לתת", אומרת ד"ר קליין, "תרופות המבוססות על פרצטמול, כגון אקמולי, משפיעות תוך 30 דקות ממועד נטילתן ויעילות למשך 4 שעות. תרופות המבוססות על איבופרופן, כגון נורופן לילדים, משפיעות לאחר 15 דקות ויעילות למשך 8 שעות. אלו ההבדלים העיקריים של התרופות שהורים צריכים להכיר. מלבד זאת, מדובר בשתי תרופות שונות במהותן, שמבוססות על חומרים שונים ושמשפיעות על מנגנונים שונים בגוף". לפיכך, בניגוד לתפיסה המוטעית, נורופן אינה חזקה יותר מתרופות אחרות, אלא בעלת מנגנון שונה.

כמו כן, ראוי להדגיש כי עד גיל שלושה חודשים, אפשר לתת לתינוק תרופה מסוג פרצטמול בלבד ללא מרשם רופא. אבל כאמור, בגיל זה ההמלצה וההנחיות הן לא לנסות לטפל בתינוק לבד ולא לתת תרופה - אלא לגשת במהירות לטיפול רפואי.