המבוגרים נוטים לחשוב שילדים הם יצורים טהורים שמגיעים לעולם עם לוח חלק, בלי דעות קדומות או העדפות תרבותיות, ושאנו, המבוגרים, והעולם החיצוני, מנחילים בראשם תפיסות לגבי מהו טוב או רע, מוכר או שונה, מושך או דוחה. מחקר חדש ומעניין של אוניברסיטת הארוורד, שעשוי לזעזע רבים, מוצא שילדים כבר מגיל ארבע, מראים העדפה לאנשים יפים, ונוטים לבטוח בהם יותר.
איך הם מתייחסים לזרים?
במחקר, שיתפרסם בכתב העט הבריטי לפסיכולוגיה התפתחותית, השתתפו 32 ילדים בגילאי ארבע וחמש, והוא היה שיתוף פעולה בין חוקרי אוניברסיטת הארוורד לבין פרופסור איגור בסקנזייב מאוניברסיטת קלארק. במסגרת הניסוי הראו החוקרים לילדים תמונות של נשים שונות בגילאי 18-29. תלמידי האוניברסיטה הם אלה שבחרו את תמונות הנשים, ורק תמונות הנשים שנבחרו כהכי מושכות והכי פחות מושכות בעיני התלמידים הוצגו בפני הילדים. לכל ילד הראו תמונה של חפץ, והילדים התבקשו לזהות מהו ולומר את שמו. החוקרים אמרו שכדי לקבל את התשובה יש לבחור באחת משתי נשים, אחת מערימת היפות והשנייה מערימת הלא יפות. בשלב זה נשאלו הילדים מאיזו מהנשים ירצו לקבל את התשובה הנכונה. מרבית הילדים, ובייחוד הבנות, בחרו את האישה המושכת יותר, והסבירו שהיא יותר אמינה בעיניהם.
"כאשר הם לומדים על העולם, ילדים נוטים להסתמך המון על אינפורמציה שמסופקת על ידי גורמים חיצוניים, אנשים אחרים. מחקרי עבר מראים שילדים מסיקים מסקנות שונות, כמו האם המבוגר שמעביר להם אינפורמציה נתפס בעבר בטעות, וגם מידת הקירבה לאדם נמצאה משמעותית. המחקר שלנו יצא לבחון ספציפית האם ילדים בוטחים יותר בזר יפה מאשר בזר לא יפה, ואין ספק שהתשובה מעניינת".
"המחקר הזה בעל קנה מידה קטן, והניסוי מצומצם למדי, אך יש פה בסיס של אמת לדעתי", אומרת רחל שוורץ, מטפלת בילדים בגיל הרך. "ילדים נמשכים לדברים נעימים לעין. לחיוך נעים, לכריזמה, למבע מסביר פנים, לרוך. כמו עבור כולנו, להתרשמות הראשונית יש משמעות בהתחלה. לא מדובר פה באפליה של יופי, אלא בדבר מאוד מאוד ראשוני. ילדים הם שונים זה מזה, וכל אחד בונה אמון בצורה ובמהירות שלו בהתאם לטמפרמנט ולהעדפות שלו. לאחר היכרות מעט יותר עמוקה לא ישנה להם כלל וכלל כיצד נראה הפרצוף של האדם בו החליטו לשים את אמונם, הם בהחלט פתוחים ונטולי דעות קדומות, פרט לאלה שהחברה מכניסה לראשיהם".