שנת הלימודים הבאה אמנם עוד נראית רחוקה, אבל כדי שהאוצר שלכם ימצא את עצמו בגן שיענה על כל הצרכים שלו, ולא פחות חשוב, כדי שיהיה לכם שקט נפשי בשעות שבהן הוא נמצא בגן, חשוב שתבחרו גן טוב ונכון עבורו. בימים אלו מתחילים ההורים לחפש גנים לילדים, אז אספנו לכם את כל השאלות שחשוב לשאול רגע לפני שרושמים את הילדים – ואת כל התשובות של אתר אינפוגן:

מה היא גננת מוסמכת ומה ההבדל בין הכשרות מקצועיות להסמכה?

במסגרות שמוכרות על ידי משרד העבודה והרווחה: הכשרת אנשי הצוות המטפלים במעונות ובמשפחתונים מבוססת על קורס הכשרה למטפלות סוג 1 הכולל 800 שעות אקדמיות, ובהמשך קורס הכשרה מסוג 2 הכולל 160 שעות אקדמיות.

במעונות היום ובמשפחתונים הפרטיים: עדיין לא הוסדרה הגדרת תנאי הסף להכשרת אנשי צוות, וכל מסגרת יכולה לבחור איזה תנאי סף להחיל, או אף להחליט לא להחיל תנאים כלל.

בגני הילדים המוכרים על ידי משרד החינוך (חינוך 3-6): גננות עובדות הוראה חדשות הנקלטות במערכת החינוך נדרשות לעמוד בתנאים הבאים: תעודת הוראה להוראה בגיל הרך, תואר ראשון אקדמי וסיום שנת ההתמחות לגננות בגיל הרך הכוללת סדנה מלווה. הגננות החדשות מחויבות בקורס של 60 שעות, ובהמשך דרכן כגננות, המעבר מדרגה לדרגה מחייב השתתפות בהשתלמויות בהיקפים שונים לפי דרגות שכר שונות.
גננות העובדות בחינוך המוכר שאינו רשמי, אינן מקבלות רישיון הוראה במידה ואין להן תואר ראשון
ונדרשות רק לתעודת הוראה ולימודים המקבילים ללימודי תואר ראשון.

מכל אלו אפשר להבין שהדבר שמשתנה וחשוב הוא היקף הידע ומקורותיו.

אילו אישורים צריך לבדוק שיש לגן?

היתר שימוש חורג: נכון להיום, הפעלת גן ילדים לא דורשת רישיון עסק, אך ברוב המקרים נדרש להגיש בקשה להיתר שימוש חורג לגני ילדים – כלומר שימוש במבנה לצורך שונה מהגדרתו, כי לרוב גנים נפתחים במבחנים שמיועדים למגורים, בעוד שהייעוד המוצע הוא למסחר.

טופס 4 (אכלוס): כדאי לבדוק שיש למבנה טופס 4, בעיקר אם מדובר במבנה חדש.

אישורים נוספים: כל אישור נוסף, כמו אישור בטיחות מכון התקנים, אישור משרד הבריאות ועוד, יכול להוסיף להתרשמות מרצינות הגן.

גן ילדים (צילום: FamVeld, shutterstock)
גן ילדים|צילום: FamVeld, shutterstock

כמה מטפי כיבוי אמורים להיות בגן?

בכל מעון יום צריכים להיות מותקים מטפי כיבוי אש מסוג אבקה במשקל 6 ק"ג, במטבח ובכניסה לכל חלל קבוע של קבוצה (כיתה). ניתן למצוא הוראות נוספות למיגון מפני אש במוסדות חינוך בהוראות נציב כבאות והצלה – סידורי בטיחות אש במוסדות חינוך.

האם גן חייב להיעזר ביועץ חיצוני?

אין חובה כזו, אבל יועצים חיצוניים מנוסים ומוכשרים יכולים להועיל בתחומם. כמובן, יש לוודא את רישומם של היועצים באיגודים המקצועיים השונים ולבדוק מהי השכלת היועץ וניסיונו.

מהו לחצן מצוקה ולמה הוא חשוב?

הלחצן מקל בעתות מצוקה בהזנקת כוח מסייע כמו אמבולנס, משטרה או מכבי אש, או גורם מתווך שמקבל את הקריאה ומטפל בה. בנוסף, לחצן מצוקה בגן ילדים מאפשר לגננות ולצוות להתייעץ בכל מקרה של בעיה או סכנה.
כמובן שיש לוודא כי החברה המספקת את השירות אמינה ומעניקה שירות איכותי ומתאים.

למה חשוב שתהיה בגן מבשלת כתפקיד ייעודי, ולא אחת מהגננות בצוות?

אם האוכל לא נקנה במרוכז על ידי שירות הסעדה חיצוני, מישהו מכין אותו בגן, ואם אין אדם שזהו תפקידו הייעודי לבשל, זה אומר אחד מאנשי הצוות מכין את האוכל בעצמו. הבישול לוקח לפחות שעה בצהריים, וכשעה נוספת במצטבר על שאר הארוחות במהלך היום, מה שמשפיע על מספר אנשי הצוות מול הילדים – דבר שכדאי לקחת בחשבון.

גן ילדים (צילום: Beloborod, shutterstock)
גן ילדים|צילום: Beloborod, shutterstock

כל כמה זמן הצוות צריך לעשות ריענון עזרה ראשונה וקורס החייאה?

בעיקרון, מדובר בקורס עזרה ראשונה והחייאה לעובדי הוראה בהיקף של 44 שעות. על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך יש לבצע ריענון כל שנתיים – קורס ריענון למטפלות יכול להיות בהיקף של 4 שעות, ולגננות 8 שעות.

האם מותר לבקש מהגננת לתת לילד תרופות קבועות?

חל איסור מוחלט לתת לתלמיד תרופה על סמך המלצה או החלטה של צוות המוסד החינוכי או לבקשת ההורים ללא מסמך רפואי נלווה. עובד הוראה שמסכים להיעתר לבקשת ההורים ולתת טיפול תרופתי לילדים יתנה זאת בהמצאת האישור הרפואי המנחה ומסמך הבקשה הנלווה מהורי התלמיד לעובד ההוראה.

האם מותר להרחיק ילד מהגן בשל כינים?

לפי משרד החינוך, עם גילוי הכינמת יש לדאוג שהילד יקבל טיפול מתאים, ולהודיע לכל ההורים לערוך בדיקות יומיות לילדים ולבני משפחתם ולטפל בכינמת לפי הצורך. יעילות הטיפול תלויה בביצועו אצל כל הילדים עם כינים ובני משפחותיהם בו זמנית. אין צורך בהרחקת הילד מהגן, אך בגנים פרטיים יכול להיות בחוזה סעיף שאוסר על הגעה לגן כל עוד ראשו של הילד נגוע - ואם חתמתם על החוזה, עליכם לקיימו.

האם יש הגבלת מחיר על גני ילדים?

בגנים פרטיים: אין כל הגבלת מחיר, מלבד תנאי השוק והתחרות (ביקוש-היצע).

בגנים המפוקחים על ידי משרד התמ"ת (מעונות יום ומשפחתונים מורשים): יש עלות מסודרת של שכר לימוד הנקבעת לפי גיל הילד ולפי סוג המסגרת. כל דרישה לתשלום מעבר לשכר הלימוד הבסיסי תהיה רק אחרי קבלת הילדים למעון, ובהסכמתם של כל ההורים בכתב, בהתאם לנוהל חריגה מסל שירותים.

בגני משרד החינוך: על פי חוק חינוך חינם ההשתתפות בגן אינה כרוכה בתשלום, מלבד תשלומי ביטוח ותשלומי הורים המותרים בחוזר מנכ"ל.

צהרונים במסגרות לגילאי 3-6: הצהרון הבסיסי מוגבל למחיר של 650 ש"ח, וצהרון עם תוספות יכול להגיע עד מחיר של 935 ש"ח.

איך יוצרים קשר עם ''הגן המחוסן''?

המיזם ההתנדבותי "מחוסגן" מציע לגנים פרטיים שלא חל עליהם חוק חינוך חובה מסגרת ליווי בטוחה ובריאה הכוללת מעקב אחר חיסוני השגרה, מתן גישה לרופא עבור מקרים ספציפיים (בשיחה אישית, קבוצתית או בקבוצה של הגן), ליווי רפואי במהלך שנת הלימודים בנושאי בריאות ובטיחות כלליים.

ניתן לפנות לעמותת "מחוסגן" במייל: mehusgan@gmail.com, באתר האינטרנט: www.mehusgan.org.il, בפייסבוק: www.facebook.com/mehusgan או באינסטגרם:www.instagram.com/mehusgan. יש לקחת בחשבון כי המיזם מבוסס על מתנדבים שמקדישים את זמנם הפנוי למענה ותמיכה. מספר הפניות אליהם גדול, ולכן לעיתים לוקח זמן עד שהם משיבים.   

באינדקס של אתר אינפוגן תוכלו למצוא את תו "מחוסגן" בתור אחד מתווי האיכות שמוצגים במפרט השירותים של כל גן.

האם חוקי שבגן יבקשו ממני פנקס חיסונים?

אין מניעה להתנות רישום או כניסה לגן בהצגת פנקס חיסונים, ולכן אין מניעה חוקית לבקש פנקס חיסונים על מנת לוודא שהילד מחוסן על פי המלצות משרד הבריאות. לגבי חיסיון רפואי, יש לזכור כי הוא בכל מקרה ניתן להסרה בהסכמת ההורה, וככל שההורה מסכים למסור את פנקס החיסונים, אין הפרה של זכויות רפואיות. מובן שהורה לא חייב למסור את פנקס החיסונים, ובמקרה כזה, כמדובר בגן פרטי, ניתן לאסור את רישומו או כניסתו לגן עד להצגת הפנקס.