כאילו לא הספיקו כמעט שלושה חדשים של בתי ספר סגורים וילדים שלומדים (או לא) מהבית והנה בא החופש הגדול ולפנינו שוב חדשיים לוהטים עם הילדים. נסיעות לנופשונים בחו"ל כנראה לא יתאפשרו בקרוב ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו את המחירים של אילת, אז מה עושים? איך איך הופכים את החופש הזה למהנה, ואולי על הדרך גם מועיל ?
"שני עקרונות יהפכו את החופש הגדול הזה למהנה ויעיל לכם ולילדים: תשומת לב לילדים, ומסגרות זמן סדורות", קובע פרופסור ליהוא זיסברג, פסיכולוג, איש חינוך וראש רשות המחקר באקדמית גורדון, חיפה.
"כל מה שילדים באמת רוצים מהוריהם זה תשומת לב. שימת לב אמיתית, בלתי מחולקת. בלי מבט שנודד למסך הטלפון, או לטלוויזיה, או מסמכים מהעבודה למחר בבוקר", הוא מסביר את העיקרון הראשון.
מחקרים מראים שאנו מבלים זמן כזה עם ילדינו במשך 20 דקות בממוצע ליום. אנו חיים בעידן עמוס, מטושטש גבולות והתוצאה היא – אין זמן לכלום, גם לא לילדים. וכך קורה שילדינו צריכים להתחרות על תשומת ליבנו עם העבודה, החדשות, בת או בן הזוג, והחבר הכי טוב שלנו- הסמארטפון. "פלא שהם משגעים אותנו?", שואל פרופסור זיסברג בחיוך, "זו הדרך שלהם לקבל מעט תשומת לב אמיתית, כזו שבה העיניים שלנו עמוק בתוך עיניהם ואנו מאזינים בצמא לסיפוריהם או עוסקים יחד איתם בפעילות שהם מובילים ואנחנו מלווים ומעלים על פנינו מדי פעם הבעה אמיתית של התפעלות מהאנשים הקטנים שיצרנו".
העיקרון השני הוא מסגרות מובנות מראש. "הרי אי אפשר להיות עם הילדים 24 שעות ביום, 7 ימים בשבוע. מכאן עיקרון המסגרות הקטנות המובנות מראש" אומר פרופסור זיסברג. פשוט חלקו את היום למסגרות פעילות תחומות בזמן המוקדשות מדי יום לפעילויות שונות - סגרו "עסקה" עם הילדים כבר בשלב מוקדם של החופש מתוך תכנון של גיוון.
זמן איכות. קבעו לפחות 2 מסגרות זמן המוקדשות לבילוי זמן איכות אמיתי של הורים וילדים – אחת במהלך שעות היום ועוד אחת לקראת הערב, סביב ארוחת הערב או לפני השינה.
מטלת חקר יומית. בקשו מהילדים ללמוד משהו חדש כל יום דרך גוגל. ישתלם להם לספר לכם בכל ערב מה למדו ברוב קשב, תשלימו עבורם ידע חסר ותתפעלו מחוכמתם ואופקיהם המתרחבים.
מילוי חובה אחת של משק הבית. לא נורא אם הקטנים יצטרכו לעשות כמה דברים שלא ממש בא להם באותו רגע לטובת נקיון הבית, או ההשכלה הכללית שלהם. האחריות שתתנו בידם תלמד אותם מיומנויות חיים ותיצור זמן איכות לנהל איתם שיחות.
פעילות עצמאית. הילדים צריכים לבנות את הזמן שלהם לבד, להשתעמם ולבנות בעצמם את סדר היום שלהם שיורכב לבחירתם מפגישות עם חברים, מחשב, טלוויזיה, טיולים בגינה חוגים ועוד.
מסורת משפחתית חדשה. הילדים לא אוהבים לקרא ספרים? קראו להם אתם ספר קלאסי תוך כדי ארוחת הערב המשפחתית. מי יודע, אולי ימצא חן בעיניהם? הילדים לא עוסקים מספיק בפעילות גופנית? מצאו משבצת זמן להתעמל יחד איתם – הפכו אותה לזמן איכות משפחתי, והפעילות תהפוך בהדרגה לטקס משפחתי מקובל ואפילו אהוב.
ספרו סיפורים. הקשיבו לילדים – בכל יום קורים להם המון דברים שאנחנו בכלל לא מודעים להם, עולם שלם של ארועים שלא נדע אם לא נתעניין. בתמורה – ספרו להם ספורים משלכם – דבר מצחיק שקרה בעבודה, התלבטות שלכם לגבי איך לעצב מחדש את הסלון – דברו איתם לא רק "על דברים של ילדים". הם יאהבו את זה, יתעניינו ובתמורה יפתחו אם סגור ליבם בפניכם.
בהקפדה על שני העקרונות של תשומת לב ומסגרות זמן קצרות, תהפוך השגרה החדשה למסורת משפחתית נעימה והקיץ של 2020 יחלוף במהרה.