בשבוע הקרוב כולנו נשב לחגוג את חג הפסח. משפחות רבות ילבשו חג, יכינו את מיטב התבשילים, יארחו בביתן או יכנסו לרכב ויסעו אל הארוחה. החוויה יכולה להיות נעימה ויכולה להיות סופר מלחיצה לכולם – מריבות צעקות והרבה בכי. תכנון מראש, תיאום ציפיות והכנת המשפחה כולה (לא רק הילדים!) יכולים לעזור.

הנה 10 הנושאים עליהם כדאי לחשוב כבר מעכשיו, בכדי למנוע מריבות ותסכולים מיותרים בערב החגיגי ובימות החג הבאים עלינו לטובה:

הבגדים: שתפו את הילדים בתוכניות שלכם בנוגע לבגדי החג. אם אתם מתכננים לרכוש חדשים, הסבירו להם בדיוק מה תרכשו ולמי. אם לא , הסבירו למה לא. תכננו את הביגוד מראש ולא ברגע האחרון. המטרה היא ללבוש חג ולא להגיע כשפניכם חמוצות בגלל שאחד הילדים סירב ללבוש חולצה לבנה. שתי הקבוצות שבעיקר מקשות עם בגדים הן ילדים צעירים ובני נוער, ולכן כדאי למדוד איתם את הבגד מראש ולקבל החלטה משותפת.

המתנות: מי המציא את המשפט "שונא מתנות יחיה"? ולמה? כולם נהנים לקבל מתנות ולכן נושא המתנות הוא נושא חשוב שכדאי לתכנן אותו מראש, כדי למנוע אכזבה. חשבו ותכננו מראש: למי אתם מתכננים לרכוש מתנה, מה יתאים לכל אדם, מהו הסכום המתוכנן וכו'. צאו לקניות רק כאשר יש לכם תקציב. בנוסף, מומלץ לתאם עם ילדכם מראש מה תהיה המתנה שהם יקבלו, כדי למנוע השקעה שלכם ואכזבה שלהם. אם יש לכם סבתא שידועה בקניית מתנות לא מתאימות, צלצלו אליה מראש והציעו עזרה בבחירת מתנות – אל תעליבו אותה, האירו באור חיובי את הרצון שלכם לעזור לה ולנכדים להנות מהחוויה.

סדר פסח (צילום: tomertu, Shutterstock)
"לא כולם רוצים לקרוא בהגדה"|צילום: tomertu, Shutterstock

מתי מגיעים? רוב הילדים המתרגשים מתקשים לשבת באוטו בנינוחות, ולכן ינדנדו כל הזמן "מתי מגיעים? משעמם לי ויתחילו לריב. אני ממליצה להראות לילדים על מכשיר הוויז את הדרך, להסביר מה משך הנסיעה המתוכנן, לארגן מראש המון סובלנות מצב רוח טוב, משחקים לנסיעה כגון : "זה הסוד שלי" או "אני מזהה מכונית ירוקה" וכך להעסיק את הילדים בשיתוף פעולה, במקום בהצקות מריבות ומכות. הורים רבים רוצים קצת שקט בזמן הנסיעה – חשוב להתאים את הציפיות ולדעת שנסיעה לארוחת חג מרגשת את הילדים ולכן האדרנלין בדם בשיאו ואיתו ההתלהבות והנטייה לרעש ולבלגן.

קריאת ההגדה ושירת החג: לא כולם רוצים לקרוא בהגדה, ומצד שני יש כאלו שממש חשוב להם לקרוא קטע ספציפי, ולכן בדקו מראש עם ילדכם מי רוצה לקרוא מה, מתי וכמה. אל תכריחו אף אחד להשתתף, אל תשדלו בפרסים, אך עודדו אותם להתאמן בקריאת קטע אחד מראש ואז להקריא מול כולם. זכרו כי ילדים עם לקויות למידה מתקשים לקרוא את שפת ההגדה, ולכן אל תלחצו על מי שמתקשה וכבדו את רצונו. קריאת ההגדה בקול היא לא המצווה כולה, עצם הישיבה לשולחן הקריאה ביחד ואפילו בלב – תקפה באותה מידה.

אבא לחוץ עם שני ילדים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
"מומלץ להושיב ליד כל ילד מבוגר, כדי שיוכל להעסיק אותו בזמן ההמתנה"|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

שירת החג: ילדים אוהבים להצטרף לשירת החג, אך יש כאלו שיבחרו שלא – אל תלחצו וכבדו אותם. הצעיר שממנו מצפים לשיר את הקושיות, לרוב מסרב לתפקיד, אז אל תצפו כדי שלא תתאכזבו. הכינו את כל הקהל לעזור לו בשירה ברגע האמת. אפשרו לילדים ללמוד את השירים מראש, במיוחד את אלו עם המילים המצחיקות והציעו לנוער להשתתף בשירה המסכמת של חד גדיא, אחד מי יודע וכו'. זיכרו כי השירה נועדה ללכד ולחבר את כולם, ולכן כל חזרה שלא תעשו בבית או באוטו לא תהיה דומה למה שיתרחש סביב שולחן החג עצמו, ולכן לא מעידה על אכזבה או כשלון.

אוכל: מאכלי החג נשכחו ממזמן מחיך הילדים, ולכן אל תתאכזבו אם הילדים מסרבים לאכול מטעמים מיוחדים. שמרו על ההרגלים שלכם, ואם אצלכם שומרים חמץ אל תאפשרו לילדים לאכול דברים אחרים ואפשרו להם להסתפק רק בבשר, עוף, ביצים, ירקות ופירות. עליכם להבין שלא כולם אוהבים הכל, וחשוב לכבד את הטעם ואת הבחירה של הילד ולא להכריח אותו לאכול, אך לא תוכלו לאפשר לו לעבור על הלכות החג עקב סירובו. נהגו בילד באדיבות ע"י מגוון אפשרויות בחירה, אך שמרו על גבול הסמכות שלכם בהתאמה.

פסח, חיים כהן במטבח - מרק קניידלך (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
"אל תתאכזבו אם הילדים מסרבים לאכול מטעמים מיוחדים"|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

אפיקומן: נהוג לתת מתנה למוצא האפיקומן. הקפידו לבחור מתנה מידתית ולא מנקרת עיניים, כדי שלא תהפוך את המעמד למשהו לא מתאים וגם תנקר את עייני האורחים האחרים. כמו כן, יש המקפידים לקנות מתנה קטנה לכל אורח או לכל הילדים המתארחים כדי לשמח את ליבם. מנהג זה עושה טוב על הלב לכולם, ולכן הוא תופס תאוצה בקרב משפחות רבות.

תעסוקה: לילדים קשה להתאפק ולהמתין לאורך קריאת ההגדה וכל זמן הארוחה, ולכן כדאי להכין אותם מראש לישיבה הארוכה. שתפו אותם בקריאה ובשירה ולרוב מומלץ להושיב ליד כל ילד מבוגר, כדי שיוכל להעסיק אותו בזמן ההמתנה ולא יווצר בלגן בין כל הילדים שמשתעממים ביחד ומפריעים. ניתן להביא משחקי שולחן קטנים כמו דפים לציור, פלסטלינה, פאזל . יש מגוון רעיונות ואפשרויות שניתן למצוא בחנויות כמו "סטוק" או "הכל בדולר".

ניידים: אין שימוש בניידים או במסכים אחרים בזמן הארוחה. זהו כלל שכדאי ליידע את הילדים עליו מראש ולעשות איתם תיאום ציפיות מה קורה אם וכאשר. המטרה היא לא לריב ולא להעניש או להחרים את המכשיר, ולכן מומלץ לאפשר להצטלם לפני הארוחה, לאסוף מכולם את הניידים טרם הארוחה (כולם זה כולם – מבוגרים, ילדים ונוער) ולהחזיר בתום הארוחה/קריאת ההגדה. כלל אחד לכולם יקל על ההתנהלות וימנע מריבות מיותרות.

מתי הולכים הביתה? ילדים רבים מתחילים להתעייף, הם שבעו, אכלו, שתו וכבר סיימו להתרוצץ, ועכשיו מתחילים לנדנד "מתי הולכים הביתה". כחלק מתיאום הציפיות, מומלץ להגיד לילדים מראש מתי אתם מתכננים לצאת ולעזוב את הארוחה. בני נוער לעיתים קובעים תוכניות ולכן כדאי לתאם זאת איתם מראש. הצעירים יהיו עייפים ולכן כדאי להערך לשינה או לסידורי שינה. תכנון מראש ימנע בעיות מיותרות בתום הארוחה.

שינה: הכלל הכי חשוב הוא שלכל כלל יש יוצא מן הכלל וערב ליל הסדר הוא בדיוק יום שכזה. ביום זה חשוב לשמור על סדר יום שכולל הרבה שינה לילדים צעירים. השתדלו לאפשר יקיצה טבעית במהלך שנת היום של הילדים ואם ניתן שנת צהריים , במטרה למלא את מכסות השינה שלהם למקסימום. בזמן הארוחה אל תצפו שהילדים ירדמו כרגיל רק בחדר אחר, שכן ההמולה החגיגיות והרעש ממלאים את הילדים באדרנלין, וכך קשה להם להירדם. אפשרו עייפות יתר וגם הרדמות בדרך אחרת, כגון הרדמות על הציצי, על הידיים או בתנועה. על החוקים שומרים בבית ולכן מייד כשתחזרו הביתה תחזרו להקפיד על הכללים וכך לא תיווצר לכם רגרסיה. למחר ליל הסדר הרבו שינה והחזירו את כמות שעות השינה למסלול הרגיל וכך תמנעו רגרסיה עתידית.


הכותבת היא מומחית בהורות ושינה. מייסדת הגישה המשולבת בהורות ושינה ובעלת מאמאמיה סקול קהילת אמהות ובית ספר להכשרת נשות מקצוע