"המבחן שלך היה מצוין!", "איזה חיוך יפה יש לך!", "כל הכבוד לך על ההתקדמות", "תודה רבה על העזרה", "אני מעריך מאוד את ההשקעה שלך", "אני גאה בך מאוד" ועוד - הם רק חלק ממחמאות רבות שכיף לנו שמישהו אומר לנו אותן. זה כל כך כיף שהלוואי והיינו יכולים לפגוש כל יום אנשים שמחמיאים לנו.

אם לא כל יום, אז לפחות נקדיש תשומת לב מיוחדת למחמאות ביום המחמאות הבינלאומי שחל היום. אם אתם עדיין לא יודעים, אז זה הזמן להכיר את הראשון במרץ, בתאריך זה בכל שנה חל יום המחמאות הבינלאומי. זהו אחד הימים הכי כיפיים ומלאי אנרגיה שיש בשנה, גם למקבל המחמאה וגם לנותן המחמאה.

רק מילה טובה או שתיים - לא יותר מזה

מחמאות ופרגון אלו הם דברים מאוד משמעותיים במערכות יחסים בין הורים לילדים בבית. גם כאשר האדם הוא מקבל המחמאה, ובאותה מידה ואפילו יותר, כאשר הוא נותן אותה לאחרים.

מחמאות ופרגונים גורמים לבני המשפחה להרגשה טובה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בחיוך, שמחה, אושר, מצב רוח טוב וכדומה. המאמץ הנדרש הוא אינו גדול, לפעמים אפילו מילה טובה אחת קטנה מספיקה כדי להאיר את כל היום שלנו, אפילו אם עד לאותו רגע זה היה סתם עוד יום רגיל.

 אחת התכונות המשמעותיות שמאפיינות אנשים מצליחים היא שהם מפרגנים לאחרים. בכל מצב, גם כאשר מצבם טוב יותר מהאדם האחר וגם כאשר מצב רע יותר מהאדם האחר. זה נובע מהסתכלות כוללת על החיים לא כעל תחרות מול אנשים אחרים, אלא כעל הישגיות אישית. אם בחיים אני כל הזמן בתחרות מול אחרים, אז כדי שאני אנצח מישהו אחר צריך להפסיד. זה אולי טוב ויפה לתחרות ספורט שונות, אבל כדרך חיים משפחתית זה דבר קשה.

ילדים הרבה פעמים מוצאים את עצמם בתחרות בין החברים שלהם בכיתה ובחוגים, ולעיתים אף בין האחים בבית. לכן מומלץ מאוד לאמץ את שיטת ההישגיות כשיטה מובילה בבית בין בני המשפחה. המטרה היא לגרום לילדים לא לפעול מתוך תחרות מול האחים או החברים,  אלא מתוך הישגיות מול עצמם, אני יחסית לעצמי ולא בהשוואה לאחרים. במצב כזה הילד לעולם לא נמצא בתחרות מול אחרים, ולכן גם הרבה יותר קל לו לפרגן ולהחמיא לאחרים, מתוך תפישת שפע.

 

ילד שמח בשדה חמניות (אילוסטרציה: Sunny studio, shutterstock)
הישגיות אישית ולא תחרות מול האחים. אילוסטרציה|אילוסטרציה: Sunny studio, shutterstock

תחשבו איזה דבר נפלא זה יכול להיות אם הילדים שלנו, וגם אנחנו היינו יכולים להיות  ממוקדים בלפרגן ולהחמיא לאחרים, על דברים חיובים, במקום להתמקד בביקורת ובדברים שליליים. היינו יכולים ליצור שרשרת אין סופית של נתינה ופרגון, כי זה ידוע שמחמאות הן דבר מדבק.

כלי משמעותי לעידוד הילדים

ילדים שמקבלים מחמאה מההורים שלהם, וזוכים לשמוע פרגון על בסיס יום יומי, מעבירים את זה הלאה לאחרים וכך יכולה בקלות להיווצר שרשת של מעשים טובים, כמעט ללא מאמץ כלשהו, מספיק לומר מילה טובה.

 כמובן שהמחמאות והפרגון צריכים להיות אמיתיים וכנים, ואנחנו כהורים יכולים תמיד למצוא מחמאה או דבר פרגון, אפילו משהו קטן, לומר לילדים שלנו. המחמאה יכולה להיות על הצלחה, או הישג כלשהו של הילדים, אבל לא רק. מחמאה לא פחות חשובה, ולעיתים אף הרבה יותר, היא מחמאה על התקדמות, על המאמץ ועל דרך, אפילו אם המטרה עצמה עדיין לא הושגה. לדוגמה: אני גאה בך על, אני אוהבת אותך, אני סומכת עליך ש, כל הכבוד לך על...ועוד.

 מחאה ופרגון יכולים להיות כלי משמועתי בידי ההורים לעידוד הילדים, למשל לעודד את הילדים להמשיך לפעול ולקדם מטרה שחשובה עבורם. זה יכול פעמים רבות להיות הדבר שיחזק את הילדים במצבים בהם הדברים לא הולכים בדיוק לפי התכנון והם נתקלים בקשיים.

ילד כותב מכתב (צילום: Dobo Kristian, Shutterstock)
כלי משמעותי לעידוד הילדים. אילוסטרציה|צילום: Dobo Kristian, Shutterstock

הורים שיפגינו מחמאות ופרגון לילדים שלהם, גם מהווים דוגמה אישית ונותנים השראה לילדים, כיצד עליהם לפעול גם מול אחרים מחוץ למשפחה הגרעינית, אנשים מהמשפחה המורחבת, חברים, צוות בית הספר וכדומה.

 אתם גם תראו מיד שהנכונות של הילד שהחמאתם ופרגנתם לו, לעזור לכם, לעשות עבורכם דבר מה, ולהחמיא ולפרגן לכם חזרה, תהיה גדולה יותר. זה יתרום ליצירת אווירה חיובית, נעימה ורגועה בבית ויוכל אף לעזור לילד לפתח את הביטחון העצמי שלו.

זהו משמעותי מאוד במערכות היחסים במשפחה, בין הורים וילדים, בין בני זוג, בין אחים, בין חברים, בין אנשים שעובדים יחד ובעצם בכל מערכת יחסים עם אדם אחר שקיימת אצלכם. 

אז עכשיו, בבקשה מכם תיגשו, תתקשרו או תכתבו הודעה לילדים שלכם, תתנו להם מחאה, ותפרגנו להם, על כל דבר שאתם מוצאים לנכון.

תתחילו היום, ביום המחמאות הבינלאומי, ותמשיכו גם מחר ומחרתיים, ובכל יום עתידי וכך תוכלו ליצור מצב בו במשפחה שלכם, כל יום יהפוך להיות יום המחמאות. ההשפעה של זה על החיים שלכם ועל החיים של האנשים הקרובים וחשובים לכם, תהיה מיידית ומשמעותית. יום מחמאות שמח!

הכותבת הינה אשת חינוך, מאמנת ומחברת הספר קוד המנצח לצעירים, יחד עם אלון אולמן.