הו, רגשות האשמה. אמהות מכירות אותם הרבה יותר מדי טוב. הולכים לישון איתם בלילה, אחרי יום עם המון הספקים וגם המון פספוסים, הם אורבים בחלומות ואז מתחילים, בכוחות מחודשים, את הבוקר, כשהזמן מועט וכך גם הסבלנות, והולכים איתנו לעבודה. הג׳אגלינג האמהי בין המשפחה לקריירה הוא כמו צלחת פטרי לרגשות אשמה, אלא שעכשיו מחקר חדש מאוניברסיטת הארוורד טוען שאפשר קצת להרגיע - העבודה משחררת: אמהות עובדות יזכו לבנות משגשגות יותר ולבנים יותר אכפתיים.
על פי המחקר, בנות לאמהות קרייריסטיות יוצאות יותר לעבוד, מחזיקות ביותר משרות בכירות ומרוויחות יותר כסף מהבנות לאמהות שנשארו בבית. לקריירה של האם מחוץ לבית יש משמעות גם בחינוך של הבנים, כשיש סיכוי סטטיסטי גבוה יותר באופן משמעותי שבניהן של נשים עובדות יהיו בני משפחה מעורבים ותומכים יותר ויתרמו יותר במטלות. המחקר ניתח נתונים שהתקבלו מ-24 מדינות שונות בשנת 2012 במסגרת סקר סוציולוגי עולמי רחב. ״מצאנו שלבנות של האמהות העובדות יש סיכוי גבוה ב-4.5 אחוזים לעבוד,״ מסבירה הפרופסור קתלין מקגין שעמדה בראש המחקר, ״זה אולי נשמע מעט, אבל מבחינה סטטיסטית, וכל דבר שעובר את האחוז הבודד כבר לא יכול להיות מקרי. הנתונים הנוגעים בסיכוי של הבנות לאמהות עובדות להחזיק משרות בכירות כבר מדהים. 33 אחוזים מול 25 אחוזים, וזה קשור לאמונות של הבנות עצמם לגבי תפקידים מגדריים ואפשרויות.״
על פי מקגין יש פה מסר חזק לנשים ולאמהות. ״אני מסיקה מזה שאמהות עובדות יוצרות סביבה שבה ילדיהן מקבלים יותר אפשרויות, ובנות בייחוד, מרגישות שאין משהו ש׳מתאים׳ לבנות ולא לבנים. התפיסה שלהם מושפעת מההתנהלות ההורית. ההשפעות של האמהות העובדות על ילדיהן הפתיעו במיוחד בבריטניה וארה״ב, מדינות הנחשבות מודרניות יחסית. ״השכר של בת לאם עובדת היה גבוה, בממוצע ב-5,200 דולר לשנה מזה של בת לאם שנשארה בבית, ואני מייחסת את זה רק לגישה המגדרית שהופנמה מכך. אמהות - לעבודה מחוץ לבית השפעה ארוכת טווח וחיובית על הילדים. כשאתן הולכות לעבודה אתן עוזרות לילדיכן להבין שיש להם המון אפשרויות בחיים״.
>> איך מגדלים ילדים בלי טלוויזיה?