סבים וסבתות, מה היינו עושים בלעדיהם? והיי - מה הם היו עושים בלעדינו? איזה חיים היו להם בלי שום בייביסיטר לרפואה, איזו שמירה אחת או שתיים (או ארבע) בשבוע על הזאטוטים הקטנים, איך הם היו עוברים את החופש הגדול בלי קפיצה לבריכה עם חמישים נכדים על כתפיהם העייפות? אז זה רשמי: מדובר במצב שאין בו הפסדים. בערך. ויש לנו אפילו מחקר שתומך בתובנה המעניינת הזאת.
עם בואם של הנכדים לעולם, נכנסת הרבה שמחה למשפחה ויחד איתה, עבור הרבה סבתות וסבים נכנסת לה הורות שנייה. בימים שבהם שני בני הזוג עובדים, עלה גם הצורך העז בעזרתם הכמעט יומיומית של סבים וסבתות לצורך שירותי בייביסיטר. אבל לצד מתן שוקולד בסתר וחיבוקים ונישוקים, הרי שמדובר גם בתפקיד די אינטנסיבי שדורש הרבה כוחות פיזיים ורגשיים ומצריך יכולת תפקוד קוגניטיבי ותפיסתי.
"מחקר ראשון מסוגו שנעשה באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה בדק כיצד משפיעה הזמן עם הנכדים על תפקודי החשיבה אצל סבתות" מבשרת לנו מוריה דגן סטודנטית במסלול דוקטורט ישיר של בי"ס סגול למדעי המוח באוניברסטית תל אביב. "במחקר השתתפו 186 נשים מאוסטרליה לאחר גיל המעבר, בין גילאי 57-68 (כאשר הממוצע עמד על 61.93). הסבתות עברו סדרה של מבחני תפקודי חשיבה. בין הנשים שהשתתפו היו כאלה שלא השגיחו כלל על הנכדים, כאלו שהשגיחו פעם בכמה חודשים, כאלו שהשגיחו פעם בכמה שבועות, כאלו שיום בשבוע וכאלו שחמישה ימים בשבוע או יותר השגיחו על הנכדים.
"בפענוח תוצאות המחקר נלקחו בחשבון גורמים כמו גיל, השכלה, מצב תעסוקתי והזמן שהושקע בהשגחה על הנכדים כגורמים מנבאים לתוצאות אבל רק הזמן שהושקע בהשגחה הצליח לנבא את התוצאות במבחני החשיבה והזיכרון. תוצאות המחקר גילו כי הציונים הכי גבוהים במבחנים היו אצל נשים אשר שמרו על נכדיהן יום בשבוע. לעומת זאת, נשים אשר שמרו על נכדיהן חמישה ימים בשבוע או יותר, הראו את התוצאות הנמוכות ביותר במבחנים.
"מחקר זה יכול ללמד אותנו שבילוי זמן עם הנכדים מהווה אתגר לתפקודי החשיבה, הזיכרון והתפיסה, מחזק את היכולות הללו ולכן אף יכול למנוע או להאט את ההתפתחות של דמנציה, ירידה משמעותית בתפקודים השכליים והמנטליים שמופיעה לרוב בעת הזקנה שהסיכוי ללקות בה עולה באחוזים ניכרים עם העלייה בגיל. אבל בילוי זמן רב עם הנכדים, השגחה למשך חמישה ימים בשבוע או יותר, יכול לגרום לעומס רב על המערכת ובכך דווקא להביא להתדרדרות בתפקודים אלו. עכשיו נותרה השאלה, מה מתרחש במוחו של הסבא".
המסקנה המשמחת שההורים יכולים לקחת מהמחקר הוא שזה חשוב מאוד לתת לסבים ולסבתות לשמור על הנכדים כי הדבר משרת גם את בריאותם שלהם. המסקנה העצובה שאל לנו לסנג'ר את הורינו היקרים לאורך זמן, לכן מוטב שנבחר את הימים שלנו בקפידה. חוץ מיולי-אוגוסט, אז כל החוקים נטרפים ועם כל הכבוד למחקרים, אין לנו יותר מדי ברירה.
* הכתבה בשיתוף עם פרויקט Wize , הפועל ללא מטרות רווח על מנת להנגיש מדע וידע לקהל הרחב בישראל. לפרטים נוספים אודות הפעילות ניתן להכנס לדף הפייסבוק.
>> איך נראית אמהות לפי אוליביה ווילד: נזלת+זיעה+משחת החתלה