שאלה שהרבה הורים מתלבטים לגביה היא כמה ילדים יגרמו להם להרגיש כמו משפחה שלמה ומאושרת? האם ילד אחד מספיק או שניים, כדי שלילד יהיה אחים? אולי בכלל שישה כדי שיהיה שמח בחגים? מחקר ישראלי חדש מחפש את התשובה לשאלה הזו.
“המסקנה במחקר הזה הוא ששני ילדים זה מצב אידיאלי" מסבירה מיכל דליות. "גם מבחינה כלכלית של חלוקת המשאבים, גם שהם לא לבד ולא יותר מידי, וגם יש הסתכלות אקולוגית סביבתית. הרי ככל שיש יותר ילדים אז צריך יותר כסף כדי לכלכל אותם, ואז ההורים עובדים יותר קשה ואז לרוב אין זמן איכות ליהנות עם הילדים יחד".
"יחד עם זאת", היא מסייגת, "צריך לזכור שהפונקציה של עשיית ילדים הוא לא משהו שיושב על רציונל. יש עניין של הרגשה - כמה ילדים אני רוצה שיהיו לי ויש עניין תרבותי, כמה ילדים מקובל לעשות בסביבה בה אני חי. בסופו של דבר צריך לזכור שמחקר מדבר על אחוזים. מתוך כמה משפחות שנשאלו - מצאו ששניים הוא האידיאל אבל זה לא משליך על ההרגשה שלך, וזה לא אומר שהסממנים האלה הם סובייקטיבים ולא אובייקטיבים".
שרית ברנס, אימא לשישה טוענת שתלוי באיזו שעה ביום תשאלו אותה האם היא מאושרת. התאומים הגדולים שלה בני 18, והילדה הקטנה שלה בת 4.5 שנים. "אני חושבת שהייתי בהריון 6 שנים סך הכול ועוד 8 שנים הנקתי. זו הזיה. התחתנתי בגיל 19 וחצי ומראש אמרתי לבעלי שבגיל 30 אני מספיקה ללדת ומה שהספקתי עד אז הספקתי. בדיעבד נכנסתי להריון גם בגיל 35 ואני שמחה על כך".
את יכולה להגיד שאת מאושרת עם ההחלטה להביא הרבה ילדים?
"אני חיה בסביבה שבה מקובל לעשות 6 ילדים, אז זה לא אישיו. בכל פעם אני ובעלי שקלנו אם לעשות עוד ילד תמיד עלתה השאלה הכלכלית האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו עוד אחד", היא מספרת. "אני יכולה להגיד שלילדים שלי יש חוגים, אבל טסנו איתם רק פעם אחת לחו"ל ואין לנו 6 סוגי קורנפלקס על השולחן אלא רק קורנפלקס אחד. זה עניין של סדרי עדיפויות".
"אם יבואו אלי זוג הורים וישאלו אותי אם לגדל את השלישי אני אף פעם לא אגיד להם מה לעשות", מסכמת דליות. "אני כן אשאל אותם מה הצורך? מה אתם חושבים על הרבה ילדים? האם אתם חושבים שתצליחו לגדל אותם טוב? בני הזוג צריכים לדבר עם עצמם על עצמם ולהבין מה הם רוצים ויכולים ולא מה הסביבה רוצה ומכתיבה".