גולש אנונימי גילה את הכוח העצום שיש לקבוצות ברשת, והצליח לשמור על הקשר עם ילדיו.
לפני כשלושה שבועות פנה אחד מחברי קהילת "אבא פגום" בפייסבוק לדימה אודסקי, אחד ממנהלי הקהילה, וביקש להעלות את סיפורו באנונימיות. לדבריו, הוא נפרד לפני שנה וחצי מבת זוגו ומאם ילדיו, שעברה לגור בעיר אחרת כדי להיות קרובה למשפחתה. אלא שכעת הוא ניצב בפני בעיה חמורה.
"הם התגרשו בטוב אך לאט לאט נוצרה הדרדרות כלשהי, האב אמר שפנו אליו מהרווחה ועדכנו אותו ששולחים את הילדים לפנימיות, ושמתקיים דיון חירום בנושא", מספר גל שמו, מנהל נוסף בקהילה בשיחה עם mako. "לדבריו, האם לא מתפקדת במיטבה, והוא עמד בקשר רציף עם הילדים ועם מוסדות החינוך באופן יומיומי. על אף שהילדים רצו להיות עם האב בקשר, המשפחה המורחבת ניסתה לצמצם את התקשורת בשל פערים דתיים, ולכן לא היה ברור מאליו שהאב יקבל את המשמורת על ילדיו ברגע שהאם לא תיפקדה".
האב העלה פוסט ובו ביקש את התגייסות קהילת האבות הפגומים, כדי לסייע לו לרהט את הדירה ששכר בקרבת מגורי הילדים בתוך ארבעה ימים בלבד. עד אז הוא התגורר בסאבלט, אלא שצורת מגורים כזו לא מקובלת על שירותי הרווחה.
"מהרגע שהעלה את הפוסט, הפצנו אותו לקבוצות הוואטסאפ באזור מגוריו. אנשים הגיבו, התגייסו, כל אחד הביא ציוד מיותר שהיה לו - מקרר, מצעים. זה היה יפה לראות התגייסות של קהילה שלמה, איך כל אחד תורם בשביל האחר, הדברים האלה קורים כאן על בסיס קבוע. זו יכולה להיות עזרה חומרית בציוד ולפעמים זו יכולה להיות עצה, תמיכה או ליווי למי שזקוק לזה", אומר שמו.
בעקבות התרומות שקיבל מחברי הקהילה, האב הצליחה לרהט את דירתו. לדבריו הוגש תסקיר לבית המשפט ושבעקבותיו הרווחה מוכנה לבחום את התפקוד ההורי שלו ובהתאם להעביר בהדרגתיות את הילדים לשהות ולינה אצל האב. חלק גדול מההישג.
"הבוקר הופיעו העובדות הסוציאליות בבית, הן פשוט לא האמינו", כתב האב לחברי הקהילה. "חבל שלא צילמתי לכם, בפה פעור הן פותחות את הארונות, שאתם ארגנתם. רואות את הבגדים שאתם השגתם. איך הם מסודרים. איך שבנות הזוג שלכם סידרו".
קהילת אבא פגום היא קהילת הגברים הוירטואלית הגדולה ביותר בישראל. לדברי שמו, חברים בה גברים בני 30 ומעלה, חלקם רווקים ולאו דווקא אבות. אבא פגום החל מפוסטים הומוריסטיים בעיקר על אבהות שסער בן הרוש - מייסד הדף - העלה, והתפתח עם הזמן לקהילה של עזרה, תרומות והיכרויות.
"קהילת אבא פגום יצרה קהילה אמיתית, קורים כאן המון דברים מרגשים, יש סיפורים של אבות שעברו לעיר אחרת והכירו דרך הקבוצה חברים, כי יש קבוצות וואטסאפ בכל עיר, הם מקבלים עזרה ותמיכה בכל מקום שבו הם נמצאים", אומר שמו. "לפעמים פונים אלינו אנשים שזקוקים לעזרה נפשית או מקצועית ואנו מקשרים אותם לאנשי מקצוע פרטיים שמסייעים בהתנדבות. הדבר היחידי שלא נעלה הוא בקשה לתרומת כספיות, כי אנחנו לא יכולים לאמת את הסיפורים הללו. אבל לרוב האבות אנחנו מצליחים לעזור, ומה שיותר חשוב שמעבר לעזרה חומרית אנשים כאן מכירים חברים לחיים, וזה שווה יותר מכל דבר אחר".