שוב הגיע חודש מארס, ואני כבר סופר שלוש שנים. שלוש שנים בלי סיגריות. זה מדהים איך הפכתי ממישהו שלא יכול בלי מקל הניקוטין המעשן למישהו בעל רגישות מוגזמת למעשנים. אני מסוגל לזהות אותם מעשרות מטרים, מתקרבים אליי, מדיפים את הריח הנורא הזה של 'אחרי הסיגריה' (שהוא אגב הרבה יותר שכיח מ'הסיגריה שאחרי'). יש לי חברים שעדיין שבויים בקסמה המטופש ואני רואה איך בסתר ליבם הם כועסים עליי, כי אני הרי הייתי אחד מהם, ועברתי צד, כמו מישהו שדתו הומרה, כופר. אני רואה גם את הקנאה, כי אין באמת מעשן שלא רוצה להיגמל.
בן ערובה
ברומן שלי עם הסיגריות, שהתחיל אי שם באמצע השירות הצבאי, היה רגע אחד של שפל אמיתי, החורף של 1997, במחסום לא רחוק מג'נין. הייתה זאת שעת לילה מאוחרת, שלפתי מהכיס את החפיסה של המרלבורו, הצצתי פנימה והיא הייתה ריקה. פניתי לשני הלוחמים בעמדה וגם להם נגמרו הסיגריות. הסמב"צית בחמ"ל לא עישנה והשאר ישנו. אחד החבר'ה הלך לחפש סיגריות וחזר עם ידיים ריקות. שלוש וחצי בבוקר ואין מה לעשן. כלום. בשלב הזה החלה הכמיהה. רק שנים אחר כך התעמקתי במה שקורה בגוף שדרש בלילה ההוא את מנת הניקוטין שלו. הניקוטין, נוזל שמנוני חסר צבע, נשאף מהסיגריה, נספג במהירות ברקמות, עובר לדם ומגיע למח תוך 8 שניות. השפעתו מורגשת מיד. אבל אחרי 20 דקות רמת הניקוטין בדם שוב יורדת והגוף מבקש עוד - כל סיגריה בעצם מעודדת את הסיגריה הבאה.
מהלילה ההוא יעברו עוד 14 שנים עד שאפסיק לעשן. הייתי משוכנע שאני לא יכול בלעדיה, שאי אפשר לבלות, אי אפשר להתרכז, אי אפשר לסיים ארוחה בלי סיגריה. כמה טעיתי.
במשך שנים הדחקתי את הסיפור ההוא, לא הייתי מוכן להודות לאן הגעתי, לאיזו תלות. לקח לי זמן להבין שאני בן ערובה של חומר חסר צבע, שהסיגריה תפסה אותי בצוואר וגררה אותי על הרצפה. לפני כמה שנים עברתי דרך מחסום צה"ל בכניסה לשטחים. פתאום הבחנתי שוב בבדלים בצידי הדרך, הנה הם מוטלים. אחד עם סימני אודם, אחרים שנמעכו כמעט לחלוטין בנעל צבאית. הבטתי בהם ונזכרתי בלילה ההוא. מישהו אמר פעם שאת הכבוד האבוד שלך אפשר למצוא רק במקום שבו איבדת אותו.
מחירי הסיגריות עולים? מצויין
את הסיגריה האחרונה שלי עישנתי כאמור לפני 3 שנים, בסופה של מסיבה, קצת לפני חצות. זאת הייתה המטלה לשבוע השלישי בסדנה הקבוצתית להפסקת העישון מטעם קופת חולים בה השתתפתי. רק שם, בחדר המוצף באור ניאון בקומת המרתף, שקירותיו צבועים בגוון של ירקרק הבנתי שבשביל להפסיק לעשן לא צריך אופי חזק, צריך רק להבין שאתה חולה, ולקחת תרופות שיעזרו לך. במחלה מטפלים בתרופות, לא רק בכח רצון.
אני מצטער היום שלא הבנתי את זה קודם. הרי מעשן לא מפחד מהאזהרות על מותו המתקרב או סרטן הריאות שאורב לו מעבר לפינה, הוא חי את הרגע, אבל מקווה שיוכל להפסיק. אולי אם הייתי מבין מה קורה אצלי במח הייתי מגיע הרבה קודם למסקנה שהסיגריה לא גורמת להרגיש טוב, היא גורמת בדיוק ההיפך לאורך זמן. בנאדם שמכור לניקוטין לא זקוק לסיגריה בשביל להרגיש מאושר או רגוע או מרוכז, אלא רק בשביל להרגיש נורמלי.
הבוקר עצרתי ליד הפיצוציה שמתחת לעבודה שלי, פעם הייתי מגיע לכאן הרבה, היום כמעט ולא. "כמה עולה חפיסת מרלבורו?", שאלתי. "32 שקלים", ענה המוכר. "מה?", אמרתי לו. "קצת לפני שהמחיר הגיע לשלושים שקלים, גם אני נשברתי", אמר. "אני נקי כבר שנה", הוסיף וחייך. כשאני הפסקתי לעשן המחיר היה 20 ומשהו שקלים לחפיסה, אין לי אגב טיפה אחת של עצבות על זה שהוא עלה, אם זה גורם לאנשים להפסיק שיעלה עוד. נזכרתי שקצת לפני שהפסקתי לעשן נסעתי לצילומים באדיס אבבה, אתיופיה. היו לנו שעתיים בשדה התעופה וגילינו שפקט שלם עלה שם אז 13 דולר, פחות מ-5 שקלים לחפיסה. איך זה יכול להיות? שאלתי את עצמי, ואז קראתי על זה שחברות הטבק מחפשות שווקים חדשים לסחורה שלהן, שהופכת לפחות ופחות מקובלת במערב. אם יש נתון מעודד אחד, שבטח שנוא על מנהלי השיווק של מוכרי הסיגריות הוא שהעישון במערב ירד מאחד מכל שני אנשים לפני 40 שנים, לאחד מחמישה היום. החוקים שאוסרים על עישון, המס והחינוך הצליחו להוריד את העישון דרמתית. הם, ובדלים בצידי הכביש.