בעולם המודרני, מרבית ההורים חשים מיוסרים על הזמן המועט שהם מבלים עם ילדיהם. בטח כשהם משווים זאת לזמן הרב שהם נמצאים בעבודה. כנראה, שמסיבה זו בדיוק הפכה כתבתה של רותי שילוני ששודרה בחדשות 2 במוצאי שבת, לשיחת השבוע בקרב הורים.
"אנחנו רוצים להראות שאפשר גם אחרת"
בכתבה, הציגה שילוני יוזמה חדשה של הורים שנקראת "שמים את המשפחה במרכז", במסגרתה הם מתכוונים לפנות למעסיקים ולבקש מהם לאפשר לעובדים לצאת פעמיים בשבוע בארבע, כדי שיוכלו להיות יותר עם ילדיהם. מלבד זאת, הוצג בה נתון מדאיג, לפיו ישראל נמצאת במקום החמישי מבין מדינות ה-OECD בדירוג מספר שעות העבודה. במצב כזה, הורים רבים מנסים ללהטט באופן בלתי אפשרי כמעט בין חיי המשפחה לעבודה, ולא מעט מהם נותרים מתוסכלים משום שאינם מצליחים למצוא את האיזון. את המצב הזה מנסה כעת קבוצת ההורים הזאת לשנות. אם לשפוט לפי מספר הלייקים שקיבלה קבוצת הפייסבוק שלהם מאז ששודרה הכתבה, ולפי ההתעניינות הגוברת בה, נראה שיש סיכוי לחזון.
מהם באמת הצעדים שאתם מתכננים כעת?
"בטווח המיידי אנחנו עובדים על כנס גדול בנובמבר, כי הרבה אנשים שואלים מה הם יכולים לתרום בשביל שהמצב כאן ישתנה, ואנחנו רוצים לגבש קבוצת פעולה מסודרת שבה כל אחד יתרום לפי כישוריו ועיסוקיו. בנוסף, הגדרנו לעצמנו מטרת-על שהיא ליצור בכל מקום עבודה משרת הורה. הדרך למטרה הזו מורכבת משלושה צעדים: א. לאפשר לכל הורה לצאת פעמיים בשבוע בארבע; ב. אם קובעים ישיבות במקום העבודה, חשוב להודיע על כך לעובד 48 שעות לפני על מנת שיוכל להתארגן על בייביסיטר; ג.מקומות העבודה יכניסו תוכן לנושא ההורות באמצעות סדנא שתהיה מוכרת לצרכי מס ותעשיר את העובדים בכלים שיאפשרו להם להיות הורים עם תוכן. כך גם יהיה סנכרון בין מקום העבודה והבית והם ילמדו במקום העבודה נושאים שיעזרו להם בבית".
למה אבות גרושים מצליחים לצאת מוקדם?
גם רותי שילוני, אם לארבעה, הוצפה בתגובות לאחר שידור הכתבה. "זה נושא שמדבר לכולם", היא אומרת. "כל הורה שאל את עצמו היכן זה פוגש אותו? איפה הוא בסקאלה מבחינת האיזון בין המשפחה לקריירה, ורבים סיפרו לי איך זה עובד אצלם וכמה הם מקווים שהדברים ישתנו והיוזמה תצליח הפעם. יש הבדל מהותי בין מקצועות שבהם אין ברירה אלא למצוא סידור מתאים, לבין מקצועות שבהם נשארים עד מאוחר פשוט בגלל תרבות העבודה בארץ".
איך את מסבירה שאבות גרושים כן יוצאים מוקדם יותר במהלך השבוע?
"זה נכון, יש הרבה יותר פתיחות כלפי הגרושים ויש יום בשבוע שהמעסיק יודע שבו האב צריך לצאת מוקדם. בהורות משותפת זה אפילו יותר מיום אחד בשבוע, פשוט כי אין ברירה. ההתארגנות החדשה אומרת בעצם: למה לחכות שהם יתגרשו? למה לא לאפשר להם לנהל חיי משפחה נורמליים שאולי ימנעו את הגירושין בחלק מהמקרים? בחברת רוש, שהראינו בכתבה, סיפרו לי שאחוז הגירושין אצלם נמוך יותר מהממוצע וייתכן שיש קשר לגמישות שלהם כלפי העובדים, לכך שהישיבות הן בשעות מוקדמות, והמזגן נכבה בשבע. הייתי עדה לכך בעצמי כאשר ראיינו את המנכ"ל והמזגן הפסיק לעבוד".
היה לך חשוב להעביר מסר כלשהו בכתבה?
"בעיקר לתת את הדגש על כך שלא מדובר על דילמות של נשים לגבי קריירה ואימהות, אלא בתסכול משפחתי. אמהות כיום עובדות עד מאוחר, ובימים שהן נשארות בעבודה האבא מתגייס להיות עם הילדים, ולהפך. כמובן שנעזרים גם במעגלים שניים של סבים ומטפלות, כך שלא נשאר זמן משפחה באמצע שבוע. חבל שאין יותר גמישות בעניין הזה, כי ילדים כיום לא רגילים לפגוש את אמא ואבא בבית ביחד בזמנים שהם לא חגים או שבתות. אני מקווה שיש מעסיק כלשהו שראה את הכתבה, נפל לו האסימון והוא אמר לעצמו 'שווה לנסות את האופציה הזו ולאפשר להורים לצאת יום-יומיים מוקדם יותר במהלך השבוע'. אם זה קרה אז אני את שלי עשיתי".