טרמפולינה, משטח פעילות, שטיח מרקמים, אוניברסיטה, נדנדה – את כל זה יש לכל תינוק עוד לפני שמלאו לו שנה. אומרים לנו שהם תורמים להתפתחות שלהם, אבל האם באמת צריך אותם, או שהם בעיקר תורמים לכיס של מי שמוכר לנו אותם? שאלנו אבא ואמא - האם הוציאו את מירב כספם על צעצועי התפתחות למיניהם או שמילאו בקבוק ריק בחרוזים צבעוניים וזה היה מספיק? האמת, הפעם הופתעתי מהתשובה של שניהם.
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
צעצועי התפתחות: חיוני או מיותר?
הוא: עידו נוימן, בן 33, נשוי פלוס שניים, רואה חשבון ובלוגר בנושא אבהות.
הצד שלו: "אני אבא לשני זאטוטים. מתוך שלושת הצעצועים הבאים: טרמפולינה, כסא נדנדה ומשטח פעילות - שניים נקנו לילד הראשון. איכשהו, כהורה מתלהב שבטוח שהזרע שלו יביא לעולם חתן פרס נובל בעתיד, כסא נדנדה נראה לי מיותר לחלוטין. מה הוא עושה בכלל? אי אפשר לשחק עליו או להאכיל איתו וזה סתם עוד פינוק בצורת עונש להורה. הגענו לטרמפולינה - משטח האכלה האולטימטיבי ומקום אחסנת הילד לעת מצוא. איכשהו מוכרים לך שהדבר שתלוי על הטרמפולינה ועושה מוזיקה עם צעצועים למעשה מפתח אותו. תן לתינוק בקבוק ספרייט ריק והוא יהיה יותר מבסוט. משטח פעילות=שטיח לתינוק שבגיל 7-6 חודשים, כשיתחיל לזחול ולהתגלגל, יהפוך להיות מכלאה שנפרצה ושכל הזמן צריך להחזיר את הילד לתוכה, שחס וחלילה לא יהיה על הרצפה.
"לסיכום, לא משנה מה אני אגיד - כל עוד המוכר בחנות פונה לרגש, החברות של האישה לא מוכנות להודות בטעות והסבתא משלמת - כל זה יהיה שלך".
היא: יסמין מור, אמא של אייל ואלה, מנהלת משרד ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה.
הצד שלה: "באופן כללי, אני חושבת שזה לגמרי מיותר ומכמה סיבות: 1. עומס בבית; 2. הוצאה כספית גדולה ומיותרת למשהו שרלוונטי רק לחצי שנה הראשונה של התינוק; 3. כמה שפחות הצפה של גירויים עבורו.
אני קניתי פוף ששימש אותי לאורך זמן, והשתמשתי בטרמפולינה רק להאכלה. במקום לשים בטרמפולינה מול הטלוויזיה כמו הרבה הורים, שמתי בפוף במרפסת והילדה נהנתה מהטבע. הדבר היחיד שכן רכשתי הוא מזרן פעילות וגם עליו הנחתי מעט פריטים – כמה שפחות עומס גירויים צבעים ובלגאן בעין".
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
- בנות באמת מתפתחות מהר יותר? בדקנו מיתוסים
- מעקב התפתחות: צריך או שכל התינוקות הולכים בסוף?
- לוקח את הזמן: מתי לדאוג מעיכוב התפתחותי?
"כמה שפחות צבעים"
המומחית: ענבל ברק, מדריכת ליווי התפתחותי של 'הבית להתפתחות תינוקות' ומנהלת מרכז 'ספרטף', מרכז ליווי התפתחותי להורים ותינוקות.
דבר המומחית: "כיום, חנויות מוצרי התינוקות מלאות בשלל מוצרים המבטיחים לנו התפתחות טובה של תינוקינו במידה ונשתמש בהם. יתרה מכך, לעיתים נוצרת התחושה שבלעדיהם התינוק שלנו לא באמת יצליח לשכב על הבטן, להרים את הראש, להתהפך, לזחול, להתיישב, להיעמד, ללכת וכו'.
"אז זהו, שלא. בהקשר של צעצועים התפתחותיים מומלץ לנו לזכור ש'לא כל הנוצץ – זהב'. לצערנו, לא רק שהרבה מהמוצרים האלו אינם הכרחיים, והתינוק יכול להתפתח מצויין בלעדיהם, חלקם אף מיותרים בהחלט, ישנם גם כאלו שאפילו עלולים לעכב את התפתחותו ועדיף לתינוק להתפתח ללא 'עזרתם'. כשאתם מסתובבים בחנות או מקבלים מתנה, נסו לא ללכת שולל אחר גודל החיוך של התינוק המופיע על האריזה – בהחלט ישנם מוצרים שבשימוש נכון ומבוקר יכולים להוות עבור התינוק סוג של גירוי חיובי ו'מפתח', אך במקביל ישנם מוצרים המובילים את התינוק לתנוחות שלא נכונות לו, חלקם יוצרים גירוי יתר על ידי שלל צבעים/אורות/ צלילים/רעידות וכו', והרבה פעמים נוצר מצב שהשימוש באביזרים אלו על ידי ההורים הוא כל כך נרחב כך שהוא בא על חשבון גירויים אחרים שבאמת הכרחיים לתינוק לצורך התפתחותו.
"נכון, סבא וסבתא שהביאו את המתנה 'השווה' לא ישמחו לשמוע את הדברים האלו (או אולי כן, כי הרי הם גידלו אותנו בלי כל 'אמצעי העזר' הללו), וגם אנחנו לפעמים נכנסים לחנות ונורא בא לנו לקנות לעולל הקטן שלנו את הפיתוח האחרון של טרמפולינת הג'ונגל או התנין מעודד הזחילה (עם האורות המנצנצים והמוזיקה המתחלפת כל 10 שניות), אבל עצה ממני - תחסכו לעצמכם את הכסף ואת המקום בבית (ואת הסוללות). אם כבר אתם משקיעים, תייעדו אותם לאביזרים שכן יכולים להועיל להתפתחותו של תינוקכם.
"תינוק צריך 'זמן ידיים' - כלומר, אתכם! שלא תשכחו אותו באיזו טרמפולינה רועדת. לצורך התפתחות איכותית הוא צריך לחוות תנועה נעימה, מגע, קול אנושי (ולא מתכתי). גם פה ניתן להיעזר במספר אביזרים שיקלו עלינו – מנשא בד או כדור פיזיו.
"אתם רוצים להניח את התינוק במקום מסויים חוץ מהרצפה או המיטה? השתמשו בפוף בתנוחת הערסול או בשכיבה על הצד. בניגוד לטרמפולינה או נדנדה, הפוף יעניק לתינוק תמיכה לכל חלקי גופו ומגע עמוק החשוב להתפתחותו ושתי התנוחות הללו יסייעו לו בשכיבה על הבטן, הרמת הראש, התהפכות וכו'.
אביזרים נוספים בחודשים הראשונים? לצורך מימוש קשר עין-יד ניתן להשתמש באוניברסיטה, אבל הכי פשוטה, בלי יותר מדי צבעים וכריות ושעליה תלויים 2-3 צעצועים. מומלץ לשנות את מיקומם מדי פעם. ניתן לפזר 2-3 צעצועים קטנים על מזרן הפעילות ומדי פעם להחליפם בצעצועים קטנים אחרים בכדי לשמור על עניין התינוק בהם. החל מגיל 4 חודשים לערך, ניתן להשתמש ב'אקטיביטי סנטר' שמונח על המזרן (לא תלוי) על מנת לעודד שכיבה על הבטן, הרמת ראש, העברות משקל תוך שליחת היד אל עבר הצעצוע.
"התינוק גדל ומתפתח ומתחיל לזחול? בשלב זה בהחלט ניתן לקפל את המזרן ולהגיד לו תודה. התינוק יתחיל לזחול על הרצפה ממילא. רוצים לעודד אותו לכך? פזרו את אותם 2-3 צעצועים קטנים ברחבי החדר (בגלל ששמרתם על עניין, סביר להניח שהתינוק ינסה להגיע אליהם גם עכשיו ולא תצטרכו לקנות צעצועים חדשים). השתמשו בבקבוק פלסטיק ריק, אפילו בלי חרוזים! לא תאמינו איזו אטרקציה זו עבורו! זהו! בשלב המעבר לעמידה ותחילת ההליכה גם לא נדרשים אביזרים מסויימים.
"כבר הוצפתם בשלל 'צעצועים התפתחותיים'? קנו לעצמכם ארגז יפה ואחסנו אותם בתוכו. שימרו על עיקרון המינון. מדי פעם הציעו לתינוק אביזר/צעצוע אחר. מעבר להיבט המוטורי, הדבר חשוב להתפתחותו החושית, תקשורתית והתנהגותית. במקביל, שימו לב האם התינוק בכלל מתעניין באביזר או נהנה ממנו. יכול להיות שתגלו שהוא מוצא עניין רב יותר בכדור פשוט, בקבוק פלסטיק ריק, כף עץ מהמטבח או אפילו כפכף, ודווקא אלו מובילים אותו לתנועה ומשחק ממושך, איכותי ואפקטיבי".
אז מה אתם אומרים? טרמפולינה שמנדנדת שרה ומחייכת לילד באותו זמן או בקבוק שתייה ריק?