ילדה עם כלב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכי כיף ביחד, אבל בואו נשמור על הכללים (אילוסטרציה)|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ילדים וכלבים זה מתכון מנצח. כשזה מוצלח, מדובר בחברות ייחודית, אמיצה ושוויונית, אבל כשזה לא מוצלח, זה יכול להיות מאיים. כאשר הכלב המשפחתי נוהם או אפילו נושך את הילד שלצדו, כולם מיד מזדעזעים ושואלים: מה קרה לכלב? הוא תמיד היה כל כך טוב שהוא אפילו נתן לילד למשוך לו באוזניים ולשבת עליו! ובכן, לפעמים התשובה מסתתרת בגוף השאלה. כלב אינו עוד צעצוע בחדר הילדים, וצריך ללמד ילדים כיצד נוהגים בכלבים על מנת שמקרים כאלה לא יקרו, ושהילדים והכלבים ימשיכו להמיס לבבות בהרמוניה.

נא לא להפריע

גם לכלבים הכי אוהבי אדם וחברה יש גבולות אדומים. על מנת שהילד לא יחצה את אותם הגבולות יש לחנך אותו בדיוק כפי שמחנכים אותו להתנהל עם ילדים אחרים או עם מבוגרים. על מנת ללמד את הילד, יש להשתמש, בעיקר, בהגיון בריא. ד"ר סופיה ין, וטרינרית ומטפלת התנהגותית בכלבים יצרה מדריך קצר להורים, המלווה בציורים פשוטים אותם ניתן להראות לילדים על מנת שיבינו כיצד גם הכלב הנוח ביותר יכול לאבד את שלוותו:

1. בדיוק כפי שילדים ומבוגרים לא אוהבים שאחרים מכניסים את ידיהם המלוכלכות לתוך הצלחת שלהם כשהם אוכלים, ומערבבים בה את האוכל, כך גם הכלבים. הם מעוניינים לאכול בשקט ובשלווה, לבדם.

2. בדיוק כפי שאנו מחנכים את הילדים שזה לא מנומס לחטוף לילד אחר צעצוע, כך צריך ללמד גם לגבי הכלבים. במקביל, יש ללמד את הכלב לעזוב את הצעצוע שבפיו תמורת פרס, כך יוכל הכלב לתת לילד את הצעצוע באופן מסודר ומרצונו החופשי.

3. לילדים יש תחושה אחרת של מרחב, והם נוטים להתקרב מאוד אל הפנים כשהם פונים לאדם אחר. כלבים לא אוהבים את הפלישה הזו לתוך המרחב האישי, בעיקר אם הילד אינו מניח להם.

4. רוב האנשים לא אוהבים שמפריעים את שנתם. למזלנו המבוגרים, יש לנו אפשרות לסגור אחרינו את הדלת. לכלבים אין את האפשרות הזו והם ישנים בחדרים ציבוריים. צריך ללמד ילדים שלא להפריע לכלבים כשהם ישנים או נחים, ולא לקפוץ ולצעוק בסביבתם המיידית.

5. אף אחד מאיתנו לא אוהב שמורטים לו שיער או מושכים לו בחוזקה באוזניים, וכלבים אינם שונים בכך. ניתן לאלף כלבים לסבול מגע פיזי חזק, ואפילו ליהנות ממנו, אבל יש ללמד את הילד להיות מנומס ורך עם הכלב.

6. כלבים אינם מדרגות, רהיטים או מתקני טיפוס, למרות שלילדים יש נטייה להאמין שמותר לרכוב עליהם.

7. קולות רמים מדי יכולים לעצבן מאוד כלבים, בעיקר אם מדובר בשאגות של ילדים ישר לתוך האוזניים הרגישות בהרבה מאלה האנושיות.

8. לאהוב זה נהדר, וכלבים מאוד נהנים ממגע, אבל לא כדאי להגזים. בדיוק כפי שצביטה בלחי לא נעימה למרבית הילדים, על אף שהיא באה מאהבה, כך גם עם הכלבים. חשוב ללמוד איזה מגע אוהב הכלב ואיזה לא, וללמד את הילד כיצד לגעת בו.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

>> וגר תינוק עם כלב: למה כדאי לגדל אותם יחד?
>> הכי מתוק שיש: כשכלבים ותינוקות נפגשים
8 דברים שחשוב לדעת לפני שמאמצים כלב

ישנם הרבה אינטראקציות חיוביות שניתן ליצור עם הכלבים. הנה כמה טריקים ליחסי ילד-כלב טובים:

ילד מתלטף כלב (צילום: RichHobson, Istock)
ללטף כן, להציק לא (אילוסטרציה)|צילום: RichHobson, Istock

1. כדאי ללמד את הילד לשחק עם הכלב במשחקים מתאימים. משחק כדור, בו הילד זורק את הכדור והכלב תופס ומחזיר, יכול להיות נהדר לאחר שהכלב אולף לוותר על הצעצוע שבפיו למרגלותיו של הילד. בכלל, לילדים יש המון סבלנות, ובעזרת חטיפים לכלבים הילד יכול (בעזרתם של ההורים כמובן) ללמד את הכלב תרגילים שונים. ביוטיוב יש המון הדרכות לאילוף כלבים לתרגילים בסיסיים.

2. כלבים זקוקים לשחרר אנרגיה, וכך גם ילדים. כדאי לנצל את שתי העובדות הללו ולתת לילדים לרוץ, לשחק עם הכלב בתופסת.

3. אפשר לאמן גם את חוש הריח של הכלב ולשחק איתו במשחק מחבואים בו המבוגר אוחז בכלב, הילד מתחבא ואז הכלב משוחרר למצוא את הילד על פי ריחו.

4. כדאי שהמבוגר יבטיח שלכלב יש מספיק הקשרים חיוביים לילד. אם הילד יתן לכלב חטיפים כאשר הוא מתנהג יפה, עונה לפקודות או רגוע, ההתנהגות הטובה תמשיך.

5. חשוב לזכור שגם אם הילד מנומס ומחונך והכלב רגוע לגמרי, חשוב שהם יהיו תמיד בהשגחה של מבוגר. תאונות יכולות לקרות בשניה אחת, ושינויים קלים בהרכב הנפשות בבית או בנתונים אחרים יכולים ליצור שינוי ביתר הדינמיקה.

5. בסופו של דבר יש ללמד גם את הכלב וגם את הילד נימוסים וכבוד הדדי. אילוף של כלב מתחיל תמיד באילוף של בעליו, והמקרה שלפנינו אינו שונה.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?