תלמידי החטיבות והתיכונים כבר יצאו לחופש הגדול, ובעוד מספר ימים יצטרפו אליהם תלמידי היסודי. מעבר לכך שמדובר בתקופה מאתגרת עבור רוב ההורים אשר עסוקים כבר כמה שבועות באיך יג'גלגו בין העבודה לילדים, מדובר בהוצאה כלכלית לא קטנה. ההערכה היא שההוצאה הממוצעת בכל אחד מחודשי החופש גבוהה בכ-20-30% מאשר בחודש רגיל.
במילה אחת: תכנון
1. התחילו במפגש "תכנון משפחתי". שבו עם הילדים ובקשו מכל אחד מהם למנות את כל הפעילויות שהיה רוצה לעשות במהלך החופש, כל אחד לבד וביחד כמשפחה, מחוץ לבית וגם בבית. רשמו את הבקשות של כל אחד על דף. אני מבטיחה שתתפלאו מהדברים שהם יציעו! לילדים שלנו יש את הרעיונות הטובים ביותר בנוגע לאיך שהם רוצים להעביר את הזמן, ולעיתים קרובות מדובר בדברים פשוטים, בסיסיים וחינמיים לחלוטין כגון משחקים בבית, בינם לבין עצמם, עם חברים או עם ההורים, בילוי של כמה שעות בפארק, ביקור אצל קרובי משפחה, שהייה אצל סבא וסבתא.
2. סינון ראשוני. אם הרשימה של הילדים שלכם כוללת פעילויות שאתם יודעים מראש שהן יקרות מדי או פשוט לא ישימות מבחינתכם, זה הזמן להודות להם על הרעיונות היפים ולהסביר שתשתדלו להגשים הרבה מן החלומות שלהם בחופש הזה אך לא את כולם. עליכם להבין שאין שום פסול בלסרב לבקשות - אתם לא תגרמו להם לנזק, ואפילו להיפך, תלמדו אותם שיעור בכלכלת משפחה. אני מבטיחה לכם שברגע שתיקחו החלטה שהשנה עושים זאת אחרת, יהיה לכם יותר קל לא להישבר גם אל מול הבקשות החוזרות ונשנות שלהם במהלך החופש. תנו להם הסבר בסיסי בלבד, משהו בסגנון "אתה זוכר שעשינו רשימה של כל מה שנעשה בחופש? אז את הפעילות הזו לא תכננו, במקומה עשינו משהו כיפי אחר מהרשימה שכתבנו ביחד. את הפעילות הזו נשאיר לחופש אחר".
3. הכינו רשימה משלכם. הכניסו לתוכה את כל אותן "משימות" הקשורות לילדים שאתם רוצים להשיג במהלך השבועות האלו וכל אותם דברים שרציתם לעשות אתם ולא הספקתם במהלך השנה: גמילה מחיתולים, לימוד רכיבה על אופניים, תרגול קריאה, לימוד מחשב, ריענון חדרי הילדים והעברת חפצים מיותרים למחזור או לנזקקים, ועוד. אלו דברים חינמיים בדרך כלל, שיהוו עבורם תעסוקה נהדרת.
4. כמה זה עולה? הגדירו מראש תקציב לחופש הגדול. לאחר מכן, ערכו בירורים לגבי הפעילויות השונות שהילדים הציעו - מידת התאמתן לגילאים שלהם, עלויות, האם הפעילות מוגבלת לימים מסוימים וכו'. כך, מן הסתם, תפסלו חלק מהרעיונות. את כל העלויות הצפויות רשמו על דף או הכניסו לקובץ אקסל, ועקבו אחרי כל ההוצאות בפועל. הבסיס להיענות לבקשות של הילדים הוא העלות הכוללת מול התקציב שהגדרתם לעצמכם למהלך החופש.
5. שיבוץ בלוח השנה. כעת, הכינו דף שירכז את כל הפעילויות שעברו את הסינון הראשוני, ותלו אותו על המקרר. הוויזואליות של בנק הרעיונות הזה חשובה עבורכם, אך גם עבור הילדים. אני ממליצה להכין דף שבו הפעילויות רשומות לפי השם של כל ילד, ולפי פעילויות בבית ופעילויות מחוץ לבית. לאחר מכן, שבו עם לוח השנה והתחילו לשבץ פעילויות הדורשות הזמנת מקומות/כרטיסים מראש, כאשר הכלל החשוב הוא – לא יותר משתי פעילויות "יקרות" לשבוע, עם יומיים-שלושה ביניהן, וכמובן שלא יותר מאחת ליום. חלק מהשיבוצים יהיו טנטטיביים וכמובן יש לקחת בחשבון שיהיו שינויים.
ארטיק ב-16 שקל? אפשר גם קרטיב
אם תפעלו לפי צעדים אלו, תוכלו להגדיר את התקציב שלכם לחופש הגדול ויהיה לכם מנגנון פיקוח מסויים, גם אם חלקי, שידאג לכך שלא תחרגו ממנו. כמובן שמסביב לכך יש עוד אינספור הוצאות, אבל גם בהן אפשר לחסוך. הנה כמה טיפים:
רכישת כרטיסים. כמעט לכל אטרקציה או מופע ניתן להשיג כרטיסים מוזלים אם קונים אותם מראש ולא במקום, אפילו אם ההנחה היחידה היא הנחת קנייה דרך אתר האינטרנט. בחופשת הקיץ הרשת מוצפת בקופונים לאטרקציות לילדים. חפשו אותם ותצליחו לחסוך הרבה מאוד כסף.
פעילות אחת בכל פעם. אל תיכנעו לכל בקשה של הילדים לבצע פעילות בתוך פעילות. לדוגמא, אם הפעילות הנבחרת הינה ביקור בגן החיות, אין צורך להתפתות גם לרכיבה על פוני וקפיצות בטרמפולינה המוצעות בתוך המתחם בעלויות נוספות וגבוהות במיוחד, ואפילו לא לכל בקשה לארטיק ב-16 שקל. אפשר להסתפק בקרטיב קרח ב-5-7 שקלים, וכמובן את כל שאר הצידה הביאו מהבית.
ארוחות. תכנון חשוב נוסף קשור לארוחות במהלך החופש. גם כאן שווה להשקיע קצת זמן ברישום רעיונות לארוחות שיהיו גם מזינות וגם טעימות לילדים, ולהתארגן עם כל המצרכים הדרושים מראש.
הכל בשקל. אני ממליצה לרכוש מראש כמה הפתעות קטנות וחומרי יצירה מחנויות של "הכל בשקל" עבור אותם רגעים שפשוט חייבים איזה שוחד קטן כדי להרגיע את הילדים!. כמו כן, כדאי לשמור דברים שבדרך כלל נזרקים למיחזור עבור עבודות יצירה.
טפלו במזגן בבית. העלות הגבוהה ביותר של בילוי "חינמי" בבית היא זו של החשמל. לכן, מומלץ לנקות את הרשתות והפילטרים פעם בחודש. זה מעלה את יעילות ניצול החשמל של המזגן ואולי אפילו ימנע נזקים המצריכים תיקון על ידי טכנאי. כמובן, שמאווררים זולים יותר מבחינת חשמל אז מי שיכול, שיעבור למאוורר, במיוחד בלילה.
רוצים עוד? צאו לעבוד. אם יש לכם ילדים הגדולים מגיל 14 תזכירו להם שבאופן חוקי מותר להם לעבוד, אז אם הם רוצים לבלות בחופש מעבר ליכולת הכספית שלכם, כדאי מאוד שימצאו עבודה ומהר, בעזרתכם כמובן.
האתגר האמיתי בחופש, אם כך, אינו רק כלכלי ורק ביננו לבין הילדים, אלא ביננו לבין עצמנו. מילות המפתח לצליחת החופש הגדול בשפיות כלכלית ונפשית הן תכנון מראש, מחקר, יצירתיות, סבלנות והנאה מהרגעים הקטנים עם הילדים.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?