כיום יש בידינו שלל אפשרויות קנייה ותשלום – ממזומן, דרך צ'קים, הוראות קבע, כרטיסי אשראי, קניות דרך חשבונות און-ליין, ועד ארנק סלולרי. בצד הנוחות שהן מעניקות, מטרתן הלא רשמית היא גם להרחיק מאיתנו את מוחשיות ההוצאות הכספיות ואת יכולת המעקב אחריהן, ובכך לבזבז יותר. אולם אותם אמצעים בדיוק יכולים גם לעזור לנו לנהל תקציב משפחתי, לשלוט בהוצאות וההכנסות שלנו, ואפילו לחסוך. קיימות כיום בשוק שלל אפליקציות, אתרים ותוכנות מחשב זהו ייעודם ופותחו במיוחד לשם כך.הגיע הזמן שתכירו כמה מהם:
תוכנות מחשב: אקסל שולטת אבל לא רק
כשזה מגיע למספרים, הכלי הבסיסי, המרכזי והנפוץ ביותר הוא תוכנת האקסל המוכרת. התוכנה, הזמינה כמעט בכל מחשב, מאפשרת לנו ליצור טבלאות תקציב, להכניס נתוני הכנסות והוצאות, כולל נוסחאות, הערות וצבעים לשימושים שונים. לא צריך לפחד מתוכנה זו, ומספיק ידע בסיסי כדי לנהל תקציב באמצעותה. כדי להמחיש את השימושיות שלה, במיוחד מול האלטרנטיבה הקלאסית של עיפרון ונייר, נסו לדמיין כמה חישובים ידניים (גם שימוש במחשבון נכנס להגדרה הזאת) תצטרכו לעשות כדי לחשב את סך כל ההוצאות החודשיות רק בסעיף אחד כגון מזון, עליו אנו מוציאים כסף כמעט כל יום. זה לא יעיל, פתוח להמון טעויות ואף מבלבל. תוכנת אקסל לעומת זאת, מסכמת אוטומטית את כל הסכומים היומיים שתכניסו לרובריקת ה"מזון" במהלך חודש מסוים, וניתן לשנות ולתקן בקלות במידת הצורך.
אבל מלבד אקסל, לאלו שבאמת רוצים לנהל את התקציב המשפחתי שלהם ברצינות, ממש כמו שמנהלים עסק קטן, קיימות מספר תוכנות מובנות וייעודיות למטרה זו. בבואכם לבחור תוכנה מסוג זה, כדאי שתבחנו מספר קריטריונים חשובים: האם התוכנה הינה אינטרנטית בלבד או מותקנת על המחשב האישי שלכם? ואם מותקנת, האם היא כוללת ממשקים אינטרנטיים אוטומטיים? האם היא חינמית או שיש לה עלות מסוימת? לעיתים עדיף לשלם ולקבל תוכנה טובה עם גוף הנותן תמיכה למשתמש, מאשר להיקשר לתוכנה או אתר חינמי אשר הכנסותיו מגיעות בעיקר מפרסומות. קריטריונים נוספים הינם, בין היתר, רמת אבטחת הנתונים, ידידות הממשק, ויכולת התאמת סעיפי ההוצאות לצרכים האישיים שלכם.
אפליקציות: מבזבזים ומיד מתעדים
כמו שלכל דבר כמעט יש כיום אפליקציה, כך גם לתחום כלכלת המשפחה. מזה מספר שבועות אני בוחנת להנאתי מספר אפליקציות לאייפון המבטיחות לסייע לי בניהול התקציב. אישית, אני חושבת שאפליקציה טובה יכולה בהחלט לעזור בתחום זה, במיוחד בנושא של תיעוד ורישום הוצאות ממש בעת שהן מתרחשות, ובעיקר עבור אלו עליהן שילמתם במזומן.
אני מאוד ממליצה גם שתמצאו לכם אפליקציה שהיא חלק מ"חבילה" הכוללת גם ממשק או תוכנה במחשב, כי עם כל הכבוד והאהבה לסמארטפון שלי, ניתוח ובדיקה מעמיקים ניתן לעשות רק על מחשב. מעבר לכך, האפליקציה חייבת להיות פשוטה לשימוש, גמישה, נעימה ויזואלית וכזאת שתספק תמיכה.
רשימה חלקית של אפליקציות הקיימות בשוק (נבדק על אייפון בלבד, חלקן חינמיות וחלקן לא): אפליקציות ישראליות כגון "פשוט לחסוך", "התקציב שלי", "כמה שילמתי", ואפליקציות באנגלית (חלקן תומכות עברית) כגון iXpenseit, iReconcile, MoneyBook, Toshl, Expenses, MoneyJournal, Spending , ויש עוד הרבה. אני נמצאת עדיין בשלב בחינת האפליקציה המועדפת עליי, כך שאין לראות ברשימה זו המלצה. מבטיחה לעדכן לכשאמצא את "האחת". אגב, שמחתי לקרוא שהחברה שפיתחה את תוכנת FINANDA למחשבה עליה כתבתי קודם, מפתחת כרגע ממשקים נוספים, כולל לסמארטפונים וטאבלטים, על מנת לספק פתרון כולל.
מלבד קטגוריית האפליקציות הזו, ישנה כמובן קטגוריה נוספת של אפליקציות שימושיות מאוד לצרכים כלכליים אחרים. מדובר באפליקציות של בנקים וחברות אשראי, חברות סלולר, השוואות מחירים בתחומים שונים (קניות, דלק וכו'), קופונים, בדיקת צ'קים ועוד.
אתרי אינטרנט: מה קורה בחשבון הבנק?
כל בנק, חברת אשראי, בית השקעות, חברת ביטוח, חברת תקשורת או תשתיות מתחזק היום אתר אינטרנט. בכולם יש אפשרות להיכנס לאזור אישי ולמצוא את החשבון הפרטי שלנו, להוריד אותו לקובץ PDF או אקסל, להדפיס את החשבון ובחלק מהם גם לראות ניתוחים על פני זמן וברזולוציות עמוקות. כל מה שצריך לעשות זה להירשם לאתר ולהתחיל להשתמש בו! בחלק מהאתרים ההרשמה קצת יותר מורכבת ודורשת הגעה אישית לסניף הבנק או קבלת מכתב עם הסיסמא בדואר (בחברות הביטוח למשל), וממשקי חלק מהאתרים פחות ידידותיים מאחרים. אך בסך הכל, הנגישות למידע שבעבר הצריך קבלת דוחות בדואר ו/או שיחות טלפון והמתנות אינסופיות לנציג שירות, הינה טובה מאוד בזכות אתרים אלו. אני לדוגמא משלמת את התשלומים לרשויות המקומיות (ארנונה, מים, גן ילדים) דרך אתרי הרשויות או אתרים כגון MyBills או PayBill, וכך בכל רגע נתון אני יכולה להיכנס לאתר ולבדוק או להוריד אישור תשלום במידה ושכחתי לעשות כך בעת התשלום.
לא חייבים להשתמש בכל האמצעים הטכנולוגיים הקיימים, אך מצד שני, זכרו שהתירוץ "אין לי את המידע או את המסמכים האלו" כבר לא כל כך תופס בימינו.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?