אוהבים מתנות? ברור שכן. גם אני. מי לא? אם עדיין לא קניתם את מתנות החג, אתם בטח שוברים את הראש למי לקנות ולמי לא, מה לקנות ובאיזה תקציב. מכיוון שגם אני עדיין לא התפניתי למשימה, ההרהורים בנושא גרמו לי להקדיש טור קצר לתכנון סעיף המתנות בתקציב המשפחתי, ועל הדרך לעזור לכם לשמור על השפיות בעניין מתנות החג. וכן, זה אפשרי.
בצעו הערכה שנתית
סעיף המתנות בתקציב הינו אחד מהסעיפים בעלי השונות הגבוהה ביותר: ייתכנו חודשים עם אפס הוצאה על מתנות, ומאידך, חודשים בהם אנו מוציאים מאות ואפילו אלפי שקלים. השונות הזו גורמת לכך שקשה מאוד לרוב האנשים להעריך כמה כסף הם מוציאים בשנה על מתנות.
כפי שעולה מנתונים שאספתי מחתך הלקוחות שלי, מדובר על סכום שנע בין 3,000 ל-10,000 שקל. לא מעט כסף! הטווח הגדול מוסבר בעיקר על ידי העשירונים השונים אליהם משתייכות המשפחות, גודלן וגיל הילדים.
אז איך ניתן להתמודד עם הסעיף המבלבל הזה בתקציב החודשי?
קודם כל, אני מציעה להתייחס למתנות כשני סעיפים במקום אחד: מתנות לעצמנו, כלומר למשפחה הגרעינית (לילדים שלנו ואחד לשני), ומתנות לאחרים. התחילו לעקוב אחר ההוצאות שלכם בשני הסעיפים הללו במשך מספר חודשים כדי להתרשם כמה אתם מוציאים עליהם בכל חודש.
בסעיף "מתנות לאחרים" הכניסו את המתנות שרלוונטיות אליכם: מתנות ימי הולדת לילדי הכיתה, מתנות חתונה, בריתות, ימי הולדת לאחרים (חברים, משפחה מורחבת) ולמתנות חגים (ראש השנה, פסח, משלוחי מנות בפורים וכו'). לסעיף "מתנות לעצמנו" הכניסו מתנות ימי הולדת לילדים ואחד לשני, מתנות חג לילדים, מתנות יום נישואין, יום המשפחה וכו'.
לפי הסכומים שהתקבלו, בסוף התקופה בצעו הערכה לסכומים שאתם עומדים להוציא על מתנות במהלך השנה כולה. כדי להמחיש את אופן ביצוע, הנה שתי דוגמאות: אם אתם יודעים שלילד יש 35 ילדים בכיתה, סביר להניח שהוא יוזמן לפחות ל-30 מהם ויביא מתנה בשווי של 30 שקלים לכל אחד. מדובר בהוצאה שנתית של 900 שקל. כמו כן, בשנה הקרובה סביר שתוזמנו לשתי חתונות ונניח שתביאו מתנה בשווי 500 שקל לכל אחת. משמע הוצאה שנתית של 1,000 שקל.
לאחר שביצעתם את ההערכה השנתית, חלקו את הסכום שקיבלתם ב-12, והנה הסכום אשר עליכם להקצות כל חודש לסעיפי המתנות.
סביר שההוצאה בפועל בכל חודש לא תהיה בגובה הסכום המתוקצב, אבל בגלל השונות הגבוהה בסעיפים אלו, במיוחד כאן, חשוב לוודא שיש בידיכם את הסכומים המכובדים לכשתצטרכו אותם בכל חודש. אז אם בניתם תקציב בו אתם יכולים לעמוד, ודאו שכל הכספים המתוקצבים שלא הוצאתם בחודש מסוים יישמרו בדרך כלשהי המתאימה לכם (פק"מ, מעטפה בבית, עו"ש למי שמסוגל).
לדוגמא, אם תקצבתם 150 שקל לחודש על מתנות לאחרים ועוד 100 שקל על מתנות למשפחה, אך בפועל הוצאתם 0 ו-80 שקלים בהתאמה. שימו 170 שקל בצד רק למתנות, וכך הלאה בכל חודש.
אגב, גם כרטיסי הברכה הנלווים למתנות, הם חלק מהמתנה וההוצאה עליהם גם היא חלק מאותו תקציב. כאן אני מציעה שבמקום לקנות כל פעם כרטיס, נשלוף מהבוידעם מדי פעם את היצירתיות שלנו ונתחיל להכין כרטיסים לבד, מחומרים המצויים בבית – קרטונים, מדבקות, טושים. ואם אתם לא יצירתיים במיוחד, אז אתם בטח כבר יודעים שהאינטרנט מלא ברעיונות שניתן לשאוב מהם השראה.
תקבעו סכום מקסימלי עם בני המשפחה
ועכשיו בנוגע למתנות החג.
לאור יוקר המחיה בארץ בכלל, ובמיוחד לאור עליות המחירים של התשתיות שאנו חווים ממש בימים אלו (דלק, חשמל, גז וכו') שמן הסתם יגררו עליות במחיריהם של מוצרים רבים, עלינו להפעיל שיקול דעת בבואנו לקנות מתנות השנה, ובמיוחד מתנות חג. נכון, הפרסומות המפתות, הקטלוגים הנוצצים והרעיונות למתנות מקוריות שתוקפים אותנו מכל עבר לא מקלים עלינו את ההחלטה והביצוע, אך זה אפשרי.
אני ממליצה בחום לסגור עם כל המתארחים והמארחים על מגבלת תקציב לכל מתנה, נניח 50-70 שקל. בנוסף, רעיון חביב שעוזר במציאת מתנות מתאימות, במיוחד במגבלת תקציב, הוא לקבוע נושא מסוים למתנות, לדוגמא מתנות מחומרים ממוחזרים או בצבע מסוים או רק ספרים או מוזיקה וכו'. אפשר גם לקבוע שכולם מביאים מתנות מצחיקות או "שטותניקיות". זה בטוח יקל על כולם, אפילו אם הם לא אומרים לכם את זה בפירוש.
לגבי המתנה למארחים: אם אתם באמת מרגישים שחייבים להביא מתנה כזו, אז ניתן להחליט שמוותרים על מתנה פיזית ובמקום זאת תורמים את הסכום המתוקצב לצדקה כלשהי בשמם. לא חסרים גופים שישמחו לקבל את התרומה ויעניקו לכם בתמורה תעודת הוקרה. וכמובן יש את דוכני המתנות בקניונים מטעם מוסדות מגוונים, שמציעים פריטים מקוריים ודי זולים, והכסף תמורתם מועבר חזרה למוסדות.
כותבת הטור, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> יש לכם טיפים נוספים שעובדים? שתפו אותנו בתגובות