הריבים הקטנים הם הבעייתיים; מי יוריד את הזבל, מי ישטוף כלים, למה הגרביים על הרצפה ולמה צריך מזגן אם לא חם בחוץ? ההרגלים שאנו לא יכולים להיפטר מהם, הם אלה שמשגעים את בן הזוג שלנו, והמקור לרוב הצעקות והריבים בחיי נישואים.
לכל אחד אהבות וגחמות משלו, אבל האמת היא שהסוד לנישואים מאושרים הוא הרבה יותר מתקשורת מצוינת; היא גם היכולת של בני הזוג להבין שההבדלים שאינם ניתנים לגישור הם דבר נורמלי, שצריך להשלים עם קיומם ולא לנסות לפתור את הבעיות שאין להן פתרון.
ברוב המקרים שבהם בני זוג פונים לטיפול זוגי פסיכולוגי כדי ליישב מחלוקות ביניהם, המטפלים מתמקדים בהאזנה פעילה, שבה בן הזוג מתבקש לומר במילים אחרות את המשאלות של בן זוגו. זה אכן עוזר ליישב חלק מן המחלוקות, כי בן הזוג בעצם מנתח את מה ששמע, מפנים את הדרישה או הבקשה, והוא בדרך כלל גם ינסה לסייע כדי ליישב מחלוקת. אבל לפי מחקרים שפורסמו בירחוני פסיכולוגיה מובילים, רוב הטיפולים הזוגיים אינם משביעי רצון ורוב הבעיות שלובנו בטיפול שבות וצצות זמן מה לאחר סיומו.
איך מטפחים נישואים מאושרים?
מאיזה חומר עשויים הזוגות המאושרים? חוץ מחברות עמוקה וכבוד הדדי, זוגות כאלה גם יודעים מתי לנסות לפתור את הבעיות, ומתי אי אפשר לפתור אותן.
אז איך תדעו אם אתם מאושרים, ובעיקר: איך תהפכו לכאלה?
איזון: אם על כל חיסרון שאתם מציינים אצל בן הזוג, אתם יכולים להיזכר בקלות גם בארבעה-חמישה דברים חיוביים שמאזנים את המגרעת.
טיפ: עדיף לא לנסות לשנות את בן הזוג אלא דווקא לעקוף את המכשולים במטרה להישאר יחד.
זכרו שלפעמים דווקא התכונות שבעבר חיבבנו אצל בן הזוג, הן אלה שהופכות במהלך השנים לחסרונות. נסו להיזכר אם זה המקרה אצלכם, ואם כן – נסו להזכיר לעצמכם למה נמשכתם לתכונה הזו בעבר.
הומור עצמי: אם בזמן ויכוח אתם מוצאים את עצמכם לעיתים צוחקים על עצמכם או סתם משועשעים מבדיחה שרק אתם מבינים. מחקרים מראים שבנישואים מאושרים, זוגות מפגינים רגשות חיוביים כלפי בני זוגם גם במהלך ויכוח.
טיפ: מומחים מציינים מהם הנושאים השנויים במחלוקת, שעליהם חבל מראש לריב: הורי הבעל והאישה, גידול הילדים והתקציב המשפחתי.
טיפ נוסף: גברים במערכת יחסים בלתי תקינה, נוטים להימנע מוויכוח; הם עשויים לצאת מהחדר או סתם לא להגיב. נשים במערכת יחסים מתוחה נוטות יותר להתבצר בעמדותיהן.
להרגיש את הצד השני: בעיקר במהלך מריבות אבל גם סתם כך – קשה לעיתים לשים את עצמנו במקום בן הזוג. זוגות מאושרים מרגישים מחויבים לאושר של הצד השני ולכן פעמים רבות מצליחים להניח לבעיות באמצעות מחשבות חיוביות על בן הזוג, למרות הכל.
טיפ: מחשבות שליליות לגבי בן הזוג ולגבי מערכת היחסים שלכם עלולות רק להתעצם, לא להיעלם.
מבחן האישיות על שם מאיירס-בריגס: סייע לזוגות רבים להבין את עצמם בתוך מערכת היחסים שלהם. ההבנה האם אתם מהטיפוס החושב או המרגיש, ההחלטי או הגמיש, יכולה לעזור לכם להבין את עצמכם טוב יותר בתוך מערכת היחסים.
טיפ: בכולנו יש את כל המרכיבים, בעוצמות שונות. לא פחות חשוב מלהכיר את עצמכם – להבין איזה מן טיפוס בן הזוג שלכם, ולהגיב לו בהתאם. הרצון להבין, לשנות ולהתאים את עצמנו במידת האפשר, והרצון למצוא דרך לצאת מדפוס תקשורת שלילית הוא חשוב ביותר.
ועוד עצה של המומחים: לעתים קשה להתמודד עם בעיות ולשוחח פנים מול פנים. במקום לשמור הכל בפנים, אפשר להיעזר בטכנולוגיה: לשוחח בטלפון, במסנג'ר או במייל. לפעמים זה אפילו עדיף; כך אפשר לחמוק מהעיניים המתגלגלות לתקרה של בן הזוג ומהבעות פנים כעוסות שבהחלט לא תורמות לדיון, ולהגיע לפתרונות יצירתיים.