לנו זה לא יקרה, אומרים רוב הזוגות כשהם באים בברית הנישואים. אנחנו לא נתגרש. ובכל זאת, אהבות רבות מחמיצות, זוהי האמת המצערת, ועם ריבוי הגירושים בסביבה, נטבעים גם המיתוסים בנושא. העמדנו שמונה מיתוסים פופולריים על גירושים אל מול מבחן המציאות והחוקרים, וביקשנו ממיכל בראון, מאמנת ויועצת זוגית, עו"ד ומגשרת לגירושים, שתביע את חוות דעתה המקצועית: נכון או לא נכון?
1. נישואים שניים מוצלחים יותר מנישואים ראשונים
לא נכון. בדרך כלל נישואים שניים נכשלים, ומהר יותר. הנישואים השניים יהיו יותר מוצלחים רק אם אדם עשה עבודה לתיקון הדפוסים שהביאו לפרידה בפעם הקודמת. לא סתם שומעים אנשים אומרים: 'התחתנתי שוב עם אשתי הראשונה'.
טיפ: אחרי שזוגיות מסתיימת, צריך לעשות חשבון נפש ולבדוק מה בעצם הוביל לכישלון היחסים. בלי למידה וחקירה, שום דבר לא ישתנה בסיבוב הבא.
2. מגורים משותפים לפני הנישואים מורידים את הסיכוי להתגרש
לא נכון. אין הוכחה מספרית לכך שמגורים משותפים עוזרים לבדיקת השטח לפני החתונה, והלוואי שאפשר היה לדעת מה גורם לנישואים להצליח יותר.
טיפ: גם גירושים אינם מדד להצלחה או חוסר הצלחה של מערכת זוגית; כולנו יודעים שבחברה המסורתית והדתית שיעורי הגירושים נמוכים, אבל אין זה אומר שהנישואים שם תמיד מאושרים יותר.
דבר החוקרים: מחקרים שונים הראו בדיוק את ההיפך; לזוגות שחיו יחד לפני הנישואים היו סיכויים גדולים יותר להתגרש. מחקרים אחרים לא מצאו קשר בין הדברים. לפי מחקר ידוע משנת 1987, זוגות שחיים יחד לפני החתונה פשוט מקדשים פחות את מוסד הנישואים, ולכן קל להם יותר לפרק את החבילה.
3. אחרי גירושים רמת החיים של נשים יורדת, ושל גברים עולה
לא מדוייק. רמת החיים יורדת אצל גברים ואצל נשים. הגברים צריכים לפרנס פתאום שני בתי אב. לפחות בשנים הראשונות, שני הצדדים נפגעים. אבל זה נכון שהגברים נוטים להתאושש מהמכה מהר יותר.
טיפ: "אישה שחושבת על גירושים צריכה להכין את עצמה, מעבר לעבודה הרגשית, גם במובן הכלכלי. היא צריכה להבין בדיוק מה הזכויות שלה, מהיכן תבוא השלמת ההכנסה, מהן שעות העבודה שלה - ועדיף לבדוק את כל זה בעזרת איש מקצוע. זהו שינוי דרסטי, אבל עם הכנה נכונה אפשר להתאושש כלכלית ולהתייצב".
דבר החוקרים: על פי מחקרים - הידוע שבהם של הסוציולוגית האמריקנית לנור וייצמן - נשים נאלצות להצטמצם ברמת החיים שלהן ב- 70 אחוז אחרי הגירושים, בעוד שגברים נהנים מרווחה ועלייה בסטנדרטים בשיעור של 40 אחוז. מבחינות אחרות, נראה שדווקא נשים מתמודדות טוב יותר מגברים עם הקשיים הכרוכים בגירושים, ומחקרים רבים מראים שהגברים הם אלה שיסבלו יותר מבחינה רגשית.
4. אחוזי הגירושים בעליה מתמדת
לא מדוייק. אמנם בשנים האחרונות נראית מגמת עלייה איטית באחוזי הגירושים, אבל לעומת ארה"ב, שם מדובר על 50 אחוז גירושים בנישואים ראשונים – אנחנו בארץ עדיין לא מגיעים למספרים האלה. בכל מקרה, הסיבה העיקרית לעלייה זו היא שנשים יכולות סוף סוף להרשות לעצמן לעשות את זה מבחינה כלכלית, לאחר שהצליחו לייצר עצמאות".
טיפ: "כדאי לזכור שאנתרופולוגית, הנטייה האנושית היא לא להיות מונוגמיים סדרתיים, ולא להיות עם אדם אחד כל החיים. חתונה לנצח זוהי המצאה אנושית יחסית חדשה. על פי ההיסטוריה אנו אמורים להיות עם אדם אחד עד שהעמדנו צאצא שסיכויי ההשרדות שלו טובים, ולהמשיך למערכת היחסים הבאה. משבר שבע השנים – זה לא סתם. הציפיות שלנו מיחסים צריכות להיות בהתאם.
דבר החוקרים: על פי נתוני שנת 2009 של הנהלת בתי הדין הרבניים חלה דווקא ירידה של 2.3 אחוזים במספר המתגרשים בישראל; בשנת 2008 התגרשו 10225 זוגות, לעומת 9986 זוגות ב- 2009. נתוני 2010 טרם הגיעו. מבחינה מספרית, אחוזי הגירושים עומדים על כרבע מהזוגות.
5. להורים לילדים עם מחלות ובעיות שונות יש יותר סיכוי להתגרש
נכון לעתים. מחלות, בעיות ומשברים יוצרים סטרס ביחסים, מה שמוביל לריבים. לא כל אחד יודע להתמודד עם קשיים כאלה, והזוגיות משלמת מחיר.
טיפ: ככל שנכנסים למערכת היחסים עם חברות גדולה יותר ועם כבוד הדדי, מחויבות וחיבה, הסיכויים לשרוד גדלים. הטיפ הכי טוב שיש הוא פשוט להתחתן עם החבר הכי טוב, עם האדם שהייתם רוצים שיהיה בקרבתכם כשקורה משהו קשה.
דבר החוקרים: הדעות חלוקות. שני מחקרים חדשים שהופיעו השנה בנושא הורים לילדים עם אוטיזם הראו תוצאות הפוכות: בראשון, שפורסם ב"עיתון הפסיכולוגיה המשפחתית" בארה"ב, הורים לילדים אוטיסטיים נוטים יותר לגירושים בשיעור של 14 אחוזים, מהורים לילדים נורמטיביים. במחקר השני, שנערך באוניברסיטת מרילנד, נמצא הבדל של אחוז אחד, נתון חסר משמעות, בשיעורי הגירושים של ההורים.
6. עדיף להישאר יחד, בשביל הילדים
לא בהכרח נכון. להישאר יחד בשביל הילדים זה בסדר, אבל ברוב המקרים זה רק סיפור כיסוי. נוח לנו להתחבא מאחורי זה כשהפחד משינוי משתלט עלינו. יש לבני האדם יכולת רמייה מדהימה, ואנחנו יודעים לעשות רציונליזציה לכל דבר. אם זו לא האמת, לבסוף זה יתפוצץ בפרצוף. מחקרים אמנם אומרים שילדים מעדיפים שהוריהם ישארו בנישואים גרועים מאשר שהוריהם יתגרשו, אבל חשוב לזכור שילדים מושפעים לרעה מכל מערכת יחסים. ילדים הם כמו ספוגים בדלי מים; סופגים הכל, אפילו אם לא רבים בנוכחותם.
טיפ: מומלץ לפנות לטיפול זוגי ברגע שחשים בבעיה זוגית, ולא להתמהמה. הסטטיסטיקה מראה שזוגות מאחרים להגיע לטיפול ב-4 שנים בממוצע, אם כבר מדברים על טובת הילדים - זה המון זמן של סבל עבור ילד. חשוב יותר להחליף הרגלי זוגיות רעים מאשר להחליף את הספה.
דבר החוקרים: על פי מחקר שנערך השנה באוניברסיטת מונטקלייר בניו ג'רזי, ילדים להורים שלא התגרשו למרות הקשיים והריבים, נתקלו בהמשך בקשיים גדולים בזוגיות בגלל הדוגמה הרעה שראו בבית, ובסופו של דבר ההתנהלות הזאת יוצרת נזק גדול יותר וארוך טווח מאשר הנזק שנגרם מטראומת הגירושים עצמה.
7. ילד נוסף מחזק את הזוגיות
לא נכון. ילד הוא הגזלן הכי גדול שיש של אנרגיה, תשומת לב ופנאי. ילדים יוצרים חוסר פניות אצל האם ותחרות בין הילד לבן הזוג.
טיפ: במקום לעשות עוד ילד, לכו לטיפול זוגי.
דבר החוקרים: מחקרים רבים מראים שהזמן המאתגר ביותר למערכת הזוגית הוא אחרי לידת תינוק. בעבר הבאת ילד באמת הפחיתה את שיעורי הגירושים, אבל כיום אנשים מתגרשים מוקדם יותר, ופחות מהססים לעזוב את הבית כשהילד עוד קטן.
8. גירושים זה מדבק: ישנה השפעה של חברים או בני משפחה גרושים
לא נכון. אני מכירה את המחקרים האלה אבל לא מאמינה בהם. אני לא נתקלתי באף אחד שמתגרש בפזיזות ומתוך חוסר מחשבה, בטח שלא כשיש ילדים. כשמתחילים להופיע בסביבה גירושים, זה מבהיל כי זה אומר שהגענו לגיל מסוים שבו זה יכול לקרות. בדיוק כמו שמוות מבהיל אנשים מבוגרים.
טיפ: כדאי לנצל את העובדה שיש גירושים בסביבה כהזדמנות לבדוק את עצמנו. במקום לטמון ראש בחול, אני מציעה להקדיש עבודה ומחשבה לזוגיות. זוהי תזכורת טובה לנו לעשות משהו עבור עצמנו.
דבר החוקרים: על פי מחקר של אוניברסיטת קליפורניה, גירושים הם תופעה סוציולוגית מדבקת: אח גרוש מעלה את הסיכוי להתגרש ב-22%; גירושים של חברים מעלים את הסיכוי באופן דרמטי ב-147%, ועמיתים לעבודה מעלים את הסיכוי ב- 55%.
ואולי זה בכלל עובר בתורשה: דוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באוסטרליה מצא השנה שאנשים שעברו גירושים של הוריהם כשהיו ילדים, התגרשו יותר, או שבחרו שלא להינשא כלל, נטו יותר לפרוש מהלימודים והרוויחו פחות כסף מאלה שבאו מבתים בהם היו נישואים יציבים.
>> קבלו שמונה מיתוסים על בגידות: גם כאן יש הפתעות