אתם מנהלים בית ומשפחה למופת – מבשלים ביחד, משלמים חשבונות בזמן, מקלחים את הילדים, וכל אחד יודע את תפקידו במטלות הבית. קצת כמו לנהל עסק קטן. אבל איפה אתם בכל הסיפור? מתי יש לכם זמן לעצמכם? נכון שחשוב למצוא זמן לבילוי זוגי, אבל חשוב לא פחות לבלות בנפרד.
אז אם את עדיין עושה לו ייסורי מצפון כשהוא הולך לראות מכבי אצל חברים, ואתה לא מבין עד כמה היא צריכה את סיבוב השופינג עם החברות – קבלו 8 סיבות טובות שישכנעו אתכם שזה יעשה רק טוב לזוגיות שלכם. הכל במידה, כמובן.
בתפקיד המשכנעות: שלי פסטרנק-כץ, סקסולוגית ויועצת זוגית , וד"ר איריס בראון, יועצת אישית, זוגית ומינית.
1. כי כשחיים בזוגיות הזהות האישית נשכחת מאחור
כשנפגשתם, הייתם שתי ישויות נפרדות, לכל אחד מכם היו עיסוקים אישיים ותחביבים. אבל במרוצת השנים, כמו הרבה זוגות, התמזגתם ליישות משפחתית אחת. אתם מגיעים מהעבודה ועסוקים בחלוקת המטלות הביתיות – מי יקלח את הילד, מי יכין ארוחת ערב ומי ילך לסופרמרקט. כשכל היום שלנו הוא מטלות ו"צריך", לא נשאר לנו מקום לצמיחה אישית, או לזכור מי אנחנו בנפרד.
"אחד הדברים שעלולים לקרות לנו בזוגיות הוא שאנחנו הופכים להיות אחד", אומרת פסטרנק. "אנו מגיעים למצב שבו אנחנו מתפשרים יום יום בכדי לשמור על מערכת נישואים תקינה. וכשאנחנו מתחילים לאבד את הייחוד שלנו – זה מתחיל לשעמם, לא רק את הצד השני אלא גם אותנו".
2. כשאתם חווים חוויות בנפרד אתם מעניינים יותר אחד את השני
"ברגע שיש לנו עולם עשיר משלנו, ואנחנו יוצאים החוצה וחוזרים עם המון אדרנלין, נוכל להחליף חוויות חדשות", אומרת פסטרנק. "לעומת זאת, אם כל השיחות שלנו יהיו 'הפקדתי את הצ'ק', 'דיברתי עם המורה', אנחנו הופכים להיות סוג של שותפים לדירה שיודעים הכל אחד על השני. נכון שרובנו הולכים לעבודה בנפרד כל יום, אך אנו זקוקים לצאת למקום שיעשיר אותנו רגשית, שנרצה לדבר עליו, והשני ירצה להקשיב".
3. כי חשוב לשמור על קשר עם החברים
בואו נודה על האמת – לצאת לפאב עם חבר זה לא כמו לצאת למסעדה עם בת הזוג. מדברים על דברים אחרים, צוחקים מדברים אחרים, וניתן להתייעץ עם החברים על נושאים שלא תמיד אפשר עם בן הזוג. לא כדאי לוותר על הקשרים האלה, הם פשוט חשובים מדי.
"לזוגות נשואים עם ילדים יש נטייה להתרחק מחברים שעדיין לא התחתנו", אומרת בר-און. "רוב המפגשים הופכים להיות משפחתיים, כל זוג עם הילדים שלו, ואנו מאבדים את הקשר האישי שהיה לנו. קשר עם חברה הוא לא כמו קשר עם בן הזוג. חשוב שיהיה לנו מקום פרטי, מקום שבו נוכל לשוחח עם חבר או חברה. מאותה סיבה, חשוב לא לתחקר את בן או בת הזוג על השיחות שהם מנהלים עם חברים שלהם, לא להגביל בבחירת החברים, וגם לפרגן ליציאה עד שעות מאוחרות".
4. כי לא תמיד אתם חולקים את אותם תחומי עניין
אם אתה רוצה לצלול אבל לה יש אסטמה, ואם את אוהדת את הפועל אבל הוא מעדיף הופעות חיות - אין טעם שתלכו אחד עם השני לאירועים שסתם תתבאסו בהם ותבאסו את בן הזוג. וחבל שהצד השני לא יעשה את הדברים שהוא אוהב בגללכם, מפני שאלו בדיוק הדברים שיכולים להעיב על הקשר. אז עדיף שהיא תלך למשחק כדורגל ואתה תשב בכיף בבית לראות את הגמר של האח הגדול. כך כל הצדדים יצאו מרוצים.
5. כי שכחתם איך זה להתגעגע אחד לשני
בתחילת הקשר, כשרק נפגשתם, הייתם זרים. נמשכתם זה לזו מתוך הגעגוע, הסקרנות והרצון להשיג את הצד השני. יהיה נחמד לשחזר חלק מההתרגשות הזאת, לא?
"כשאת יודעת שבן הזוג שלך עושה הכל סביבך, את פחות נמשכת אליו", אומרת פסטרנק. "כשמישהו מבטל את העולם שלו בשבילך – הוא הפוך ל'מושג', ואין צורך להתאמץ בשבילו. לעומת זאת, כשבן הזוג הוא בן אדם נפרד – אנחנו נתאמץ יותר. גם אם תצאי לכמה שעות לפאב, עם חברה, ותחזרי עם ריחות אחרים, זה ישפיע. את תראי אחרת בעיניו, והוא אולי יתחיל לחשוב איך היה לך שם ואם מישהו התחיל איתך. אלו הדברים הקטנים שבונים את התשוקה".
6. כי זו הזדמנות לזמן איכות לבד עם הילדים
כשאשתך בבית, הילדה לא מוכנה שתספר לה את מיץ פטל, כי "רק אמא מספרת לי סיפורים". כשבעלך בבית, הוא משחק עם הילד בזמן שאת עסוקה בכביסות. אבל כשבן הזוג לא נמצא, אתם מקבלים הזדמנות מצוינת לזמן אחד-על-אחד עם הילד. כמובן, שכשיש יותר ילדים, זה יותר מאתגר. מצד שני, חייבים להודות שזה אתגר כיפי ומספק.
7. כי ככה תשמשו דוגמא טובה לילדים
"כשיש לנו ילדים, אנחנו לא תמיד מודעים למידה בה הזוגיות שלנו משמשת כדוגמא אישית לילדינו. הם רואים את הזוגיות שלנו ולמדים ממנה", אומרת פסטרנק. "חשוב שהילד יקבל דוגמא בה שני ההורים נמצאים בזוגיות חזקה, כשכל הורה הוא אדם בפני עצמו. ילד שרואה הורה מתוסכל, יניח שכך עובדת זוגיות".
8. כי אם לא תשחררו - התשוקה תדעך
כמובן שצריך לשמור על האיזון בזוגיות. צריך גם את הזמן ביחד כזוג, וגם זמן בנפרד. הבעיה נוצרת כאשר אחד הצדדים מעוניין בזמן לעצמו, והצד השני לא מאפשר לו. המומחיות מסכימות פה אחד שבמצב הזה – חייבים להגיע להבנה בין הצדדים, לפני שהתשוקה תעלם, ואיתה הזוגיות.
"זוגיות לא צריכה להיות כלא, מקום שבו יש חוסר שמחה לחזור הביתה", אומרת בר-און. "כשבן הזוג שמח ומאושר הוא הורה יותר טוב, וגם התשוקה שלו נוסקת. לעומת זאת, כשאנשים בזוגיות מרגישים שמגבילים אותם, או שולטים על חירותם האישית – הם מרגישים קורבן. ובמצב הזה, התשוקה גוועת".