החופש הגדול מתקרב בצעדי ענק. אם תכננתם לקחת כמה ימי חופשה עם הילדים בחו"ל, כדאי להביא בחשבון כל תרחיש, ולהצטייד מראש בכמה מוצרים חשובים שיוכלו לשמש אתכם בעת צרה. תאמינו לנו, אתם לא רוצים להיתקע באמצע הדרך עם ילד שבדיוק חטף פריחה לא מוסברת וגם לא עם ילדה שסובלת מדלקת אוזניים, שגורמת לה למרר בבכי במשך טיסה שלמה.
"היום קל מתמיד להתייעץ עם רופא הילדים מרחוק באמצעות האינטרנט, ובהחלט כדאי להשתמש באופציה הזאת גם כשמבלים עם הילדים בחו"ל", אומרת ד"ר אורלי רכס, מומחית לרפואת ילדים ב"כללית", מחוז שרון שומרון, שגם מפרטת מה בדיוק כדאי לכלול בתיק הנסיעה כשאתם יוצאים לחופשה עם הילדים:
- משככי כאבים – "תמיד טוב שיש בתיק תרופות ממשפחת הפראצטמול או האיבופרופן. אלה יכולות להקל על כאב ולעזור גם במהלך שנת הלילה".
- טיפות נגד אלרגיה – "טיפות מהסוג הזה, הניטלות באופן פומי, יכולות לעזור מאוד במצבים של אלרגיה הנגרמת בעת חשיפה לאלרגנים שונים, אשר יכולים להימצא בטיסה, בחדר המלון או בכל מקום. הן יעילות במיוחד במצבי גרד, לרבות כזה הנגרם מעקיצות יתושים וחרקים אחרים. כדאי להיערך מראש ולתת לילדים כמה טיפות בעת הצורך, לפי המינון המקובל: טיפה לקילו עד 20 טיפות למנה ועד 3 מנות ביום. מובן שכשמדובר בילדים הסובלים מאלרגיה מוכרת העלולה לסכן חיים, יש להצטייד גם במזרק אפיפן בכל מקום. חשוב לדעת כי טיפות מסוג זה עלולות לגרום לישנוניות".
- משחת עיניים – מצוינת במקרה של "שעורה" בעין או דלקת. רצוי להתייעץ עם הרופא לגבי המרשם הרצוי.
- משחה אנטיביוטית – משחה מעין זאת יכולה להועיל במקרים של זיהום בעור הנגרם עקב גרד בעקבות עקיצה/שריטה שטחית ועוד.
- טיפות אוזניים – "השהייה בבריכה, לחץ האוויר במטוס וגורמים נוספים, עשויים להוביל לדלקת אוזניים", אומרת ד"ר רכס. לדבריה, פעוטות וילדים הסובלים מהמצב הזה יכולים להיות חסרי מנוחה ולסבול מכאבים. לכן, היא ממליצה להצטייד גם בטיפות להקלה על כאבים וגם בטיפות אנטיביוטיות הניתנות במרשם רופא.
- טיפות מי מלח – מצוינות להקלה על מצבים של צינון, גודש באף או עבור תינוקות שמתקשים לינוק בשל אף סתום.
- ערכת עזרה ראשונה: חיונית בשעת חירום. ערכה זו כוללת ציוד שיכול לסייע במצבים של פציעה או חבלה קלה: פלסטרים, תחבושות, פלסטרים, יוד/חומר לחיטוי.
- משחה נגד כוויות – יכולה לסייע גם במקרה של כוויות משמש וגם כשמדובר בכוויה ממקור חם.
- תרופות קבועות: אם הילדים משתמשים בתרופות באופן קבוע, מובן שחשוב לקחת אותן לטיול. מומלץ לשים אותן מראש בתיק הנסיעה ולא במזוודה, אותה כידוע תמיד קיים סיכוי גדול יותר לאבד.
- פינצטה: קוץ שחודר ליד או לרגל בהחלט עלול לגרום לתסכול במהלך טיול. כדאי לזרוק בתיק הרחצה גם פינצטה, שתוכל לעזור במצב כזה.
- ערכות לבדיקת דלקת בשתן ומשטח גרון: למתקדמים שביניכם, מציעה ד"ר רכס להצטייד בבדיקות אלה, המאפשרות להבין האם מדובר בזיהום חיידקי. מומלץ להצטייד מראש גם באנטיביוטיקה מתאימה הניתנת במרשם רופא. המלצה זו תקפה לדבריה, בעיקר לילדים הנוטים לסבול מבעיות אלה.
"תמיד כדאי להצטייד מראש בציוד רלוונטי ולהביא בחשבון שלא תמיד קל להשיג כל דבר בשעת הצורך, וודאי כשמדובר בתרופות הדורשות מרשם. מעבר לציוד הנדרש, חשוב לבדוק שהיעד שטסים אליו אינו דורש חיסונים מסוימים ואם כן – יש לחסן את הילדים בהתאם", מסכמת ד"ר רכס, "באופן אישי, אני לא ממליצה לטוס עם תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים, משום שבגיל כזה כל מחלת חום דורשת ברור רפואי ובטיול זה בהחלט עשוי להיות מאתגר. חשוב להצטייד גם באלכוג'ל, במשחה נגד יתושים, בקרם הגנה מהשמש וכדאי מאוד לדאוג לכך שהמשפחה תקפיד על שתייה מרובה במהלך החופשה. מה שחשוב שתהיה חופשה מהנה ובטוחה".