תל אביב היא עיר שאוהבת חדשנות. בין אם אלה מיזמים לטובת הקהילה, מבני חינוך מתקדמים או שילוב של טכנולוגיות לרווחת התושבים – נדמה שבהנהלה מנסים להביא את הקדמה לעיר הלבנה. וגם בתחום הרווחה לילדים משקיעים בעירייה, ולאחרונה הציגו שם חידושים בתחום גינות השעשועים. לפני כחודש התקיים בכיכר רבין מיזם משחקייה ענק של חברת אורבן 95. במיזם הוצגו משחקים ומשחקיות חדשות, כשהמטרה היא  לפזר אותם ברחבי תל אביב, במרכזים קהילתיים וגם בגני המשחקים.

מיזם אורבן 95 היא תכנית משותפת לקרן ברנרד ון ליר ולעיריית תל אביב-יפו, בהובלת מנהל קהילה תרבות וספורט ובשיתוף קרן תל אביב לפיתוח. מדובר בפרויקט הולנדי, שמפעיל את התכנית בעשרה ערים בעולם, ותל אביב נבחרה להיות  אחת מהם. כך התקבצו להם בכיכר הורים וילדים שנהנו ממשחקי קוביות חשיבה, ארגזי חול נקיים, משחקים עם מאמני משחק ועוד הפתעות.

התכנית מיועדת לגיל הרך יותר – לילדים עד גיל שלוש וגובה של 95 ס"מ. מחקרים מראים שהתפתחות המוח המואצת ביותר היא בגילאים הללו, ולכן הרצון להשקיע בהם. "בגילאים האלה יש חלון הזדמנויות מצומצם", מסבירה בשמת צפדיה וולף, מנהלת מיזם אורבן 95 בעיריית תל אביב, ומתבססת על אותם מחקרים המראים איך בטווח זמן הזה יש אפשרות להשפיע על ההתפתחות המוחית של הילד. לכן החלטת העירייה לפנות לגילאים הללו, עם משחקי דימיון, תחושה, יצירתיות, תקשורת החשובים מאוד בגיל הצעיר הזה.

בין היתר מציעים במיזם משחקיות של קוביות כחולות, ארגזי חול, ומחסן עם בימבות ושאר צעצועים לשימוש הילדים בחינם. "כל הרעיון נולד מהמקום של 'בואו ניקח את המרחב הציבורי ונראה איפה אפשר לגלות הזדמנויות נוספות למשחק, ולא רק בגינות ציבורית'", אומרת צפדיה וולף. "מדובר ברעיון שונה ומקורי, שכרגע מוצע רק בתל אביב, לכן הקמנו את המיצג בכיכר רבין, בסביבה הכי אורבנית".

ילדים משחקים בקוביות של אורבן 95 (יח``צ: שני הלוי, יחסי ציבור)
הילד מייצר לעצמו משחק|יח``צ: שני הלוי, יחסי ציבור

הקוביות הכחולות הן מוצר שמגיע מארה"ב, שם הן נקראות בלוקס. "זו לא רק קובייה, אלא משחק של ממש, והן בעצם הופכות כל מקום למקום משחק", אומרת צפדיה וולף. "הקוביות האלה קלות, ניידות, ואפשר להעביר אותן לכל מקום שיכול להפוך למקום של משחק. מה שחכם בקוביות האלה שהן מייצרות אינסופיות של יצירתיות ודימיון. הן באותן הגדלים ובאותו הצבע, אבל הן לא משמשות רק כקובייה – אפשר להשחיל, להרכיב ועוד. זה משחק שיוצר דינמיקה ומפתח את הדימיון. הילד מייצר לעצמו משחק חופשי בלי הוראות והדרכה, וזה מה שילד צריך בגיל הזה, זה מפתח את הדימיון, האינטליגנציה ואפילו את המוטוריקה. ראיתי ילדים עומדים על הקוביות, קופצים מהן, מנסים ליצור שיווי משקל". הקוביות, למתעניינים, יהיו מפוזרות בעיר, חלקן במרכזי קהילות, והשימוש בהם הוא בחינם.

עוד חידוש המוצג במיזם הוא ארגז חול מיוחד. אותו ארגז שהוצא לאט לאט מגני השעשועים חוזר, רק בקונספט אחר. "יש היום המן אנטי לחול בגני משחקים, בגלל שחתולים משתמשים בהם, והם נוטים להיות מלוכלכים בלי שום קשר", אומרת צפדיה וולף. "אבל חול זה אחד הדברים החשובים משחק של ילדים – המשחק בו מפתח מוטוריקה, מגע, דימיון, יצירתיות, חשיבה מדעית של כמויות, קורדינציה. לכן לא רצוי לא להימנע מזה. מה שמיוחד בארגזי החול הללו זה שהם נסגרים והופכים לספסל, ואז הם נשמרים מחתולים ולכלוך אחר". ליד כל ארגז חול מוצב שילוט תומך שנותן רעיונות וטיפים מה אפשר לעשות בחול כדי להעשיר את הילדים עוד יותר. הארגזים הללו יהיו מפוזרים בגני שעשועים ומרכזים קהילתיים, והם יתופעלו על ידי ארגון שפע.

החידוש האחרון שמציגים בעירייה הוא מחסן בימבות וצעצועים שיוקם גם בגני שעשועים. המחסן מכונה "המחסן של מישה", על שם אב הבית במרכז הקהילתי ברחוב שינקין בעיר, והעיקרון שלו פשוט: בגינות השעשועים יושמשו מחסנים להשאלת צעצועים בעזרת כרטיס דיגתל. "במקום להתחיל לסחוב מהבית, אפשר לשאול בימבות וצעצועים ללא עלות", מסבירה צפדיה וולף.

בעירייה עובדים על עוד פיילוט מהמיזם, שטרם יצא לפועל, שבמרכזו "משחקסיטים" – מאמני משחק לילדים. מדובר בצוות של שניים-שלושה אנשים בעלי רקע של תקשורת בגיל הרך, שאמורים להגיע מדי פעם לגינות השעשועים ולהפעיל את הילדים, לא רק בדברים שיש בגינה אלא בעוד חפצים ומשחקים שיפתחו להם את הראש.

רוצים ליהנות מהמשחקים החדשים? ככה תמצאו אותם:

קוביות כחולות: לעת עתה הן פוזרו בארבעה מרכזים קהילתיים לשימוש במרחב הפתוח שצמוד אליהם: מרכז קהילתי בית צ'רנר ביפו, מרכז קהילתי בנווה עופר, מרכז קהילתי דב הוז ומרכז קהילתי נווה שרת.

ארגז חול: לעת עתה הוצב בגינה הסמוכה למרכז הקהילתי בת ציון ביד אליהו. שאר הארגזים יפוזרו ברחבי העיר.

מחסן צעצועים: ממוקם בגינת המשחקים ליד מרכז קהילתי בית תמי בגינת שינקין. מחסן נוסף (המחסן של אביב) ממוקם בכיכר גבעון ואחד ביד אליהו, בגינה הצמודה למרכז הקהילתי בת ציון.