עד גיל שנה וחצי עידן כגן היה תינוק רגיל שתקשר ודיבר, פתאום בבת אחת הוא החל להתכנס בעצמו, והחלה רגרסיה מהירה במצבו. "לא יודעים להסביר את זה, אני די בטוחה שזה כתוצאה מקבלת חיסון", מספרת לנו אמו, טלי כגן. "עידן אובחן על הרצף האוטיסטי אבל כל הזמן ראיתי כמה הוא חכם ופיקח, מגיל 3 הוא עם ספרים ומגזינים ביד. בהמשך הסתבר שלימד את עצמו לקרוא ולכתוב. לאורך כל השנים ניסיתי למצוא דרכים כדי לאפשר לו להיפתח".
"עמדתי לצרוח מרוב התרגשות. עידן ואני התחבקנו במשך דקות ארוכות ולא הפסקתי לבכות", משחזרת טלי. מאז עידן (29) מקליד אמנם לאט אך הכתיבה שלו חושפת שפה גבוהה ורגישות רבה: "על ידי החלימה, הנפש מתנקה, החלומות צבר חוויות", וגם מגלה את תשוקותיו: "רוצה ללמד ולחנוך ילדים, אצליח על ידי אהבה, הכלה וחיבוק". ליום ההולדת של אמו עידן כתב לה ברכה: "לסבתא תודה על המתנה שהבאת למשפחה את אימא". חלק מהמשפטים שכתב יוצגו בתערוכה בשילוב הצילומים של אמו, טלי.
התערוכה "משפחה יוצרת" שתיפתח השבוע כוללת את יצירותיהם של 16 משפחות עם ילדים שאובחנו על הרצף האוטיסטי וחושפות את עולמם הרגיש והעמוק של ילדים מיוחדים אלו.
"אני פועלת לפי עידן", אומרת טלי, "יודעת אינטואיטיבית בדיוק מה הוא צריך ולמה הוא זקוק, מתי טוב לו או רע לו. בעבר הוא היה לוקח אותנו עם היד כדי להראות מה הוא רוצה, אבל לא ידענו מה הוא מרגיש. עכשיו כשהוא מקליד הוא פותח בפנינו את עולמו הפנימי והעשיר. לפני שנתיים בערך, בעקבות תאונה שעברתי, החלטתי שאני לא חוזרת לעבוד, ומאז אני צמודה לעידן. מהרגע שכתב 'שנת אפשרויות' פתחנו הרבה אפשרויות בפניו: בקרוב ישתתף במרוץ שארגנו חבר'ה יוצאי סיירות שעובדים עם ילדים מיוחדים, הקמתי עם אלו"ט הוסטל בראשון כי הבנתי שהוא צריך לצאת מהבית ולהיות ברשות עצמו, בגלל שנהנה להיות בחווה כשלמד הבעה בהקלדה, איתרתי חווה שתאפשר תעסוקה לאנשים מיוחדים".
עידן מבקש שידברו איתו ולא מעליו
לפני כחודשיים, פנתה האוצרת רחל זיו לטלי בבקשה להקים תערוכה של ילדים מיוחדים. בתערוכה יוצגו עבודות באוריגמי, ציור, צילום, של 16 ילדים ומשפחותיהם, ביניהם גם ילדיהם של ליהיא לפיד וחגית רון רבינוביץ'. "עידן ביקש שנעשה דברים יחד, אז הכנו עבודה משותפת: צילום שלי של שחף שפורש כנפיים, בדיוק כמו עידן מהרגע שהתחיל לכתוב. הביטחון שלו השתנה כי הבין שכולם יכולים להבין אותו. יש צילום של העיניים שלו, שצילמתי, בו הוא מבקש: 'ידעו כולם מוח בי עוצמתי וידברו בגובה העיניים' – זה המוטו שלי ושל התערוכה כי גם השונה הוא שווה, עידן מבקש שידברו איתו ולא מעליו".
מבין העבודות הנוספות שיוצגו בתערוכה: אמנות באמצעות פאזלים של עידן יונה (19) מאובחן על הרצף האוטיסטי, אשר מרכיב פאזלים מגיל צעיר. בתקופת 'צוק איתן' כשהיה מכונס וסגור בבית ימים ארוכים, הפך הפאזל מתחביב לגלגל הצלה. כיום הוא מרכיב פאזלים של 5,000 חלקים, עם העדפה ברורה לציורי אומנות. קיפולי נייר (אוריגמי) של דביר שלמה טירי (17.5) שאובחן על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה, ולומד במסגרת החינוך הרגיל עם סיוע מגיל צעיר. דביר מראה יכולות גבוהות בתחום האוריגמי והשתתף בתערוכות במקומות שונים בארץ בהם הציג את יצירותיו. עבודות בקרמיקה ובציור של מור שויקה (24) המאובחנת עם אוטיזם קלאסי, ולא מדברת. לאחר שחזרה הביתה מהוסטל במצב רגשי ונפשי קשה, סבא וסבתא שלה נרתמו לעזור בהעסקתה ובשיקומה. מור מגיעה אליהם במהלך השבוע עם אחד מהוריה, וכולם ביחד יושבים ויוצרים, בקרמיקה ובציור. מור מציירת בהנחייתה של סבתא נידיה, שהיא עצמה אומנית רב תחומית.
התערוכה "משפחה יוצרת" תתקיים בספריה למדעי החברה לניהול וחינוך באוניברסיטת תל אביב בתאריכים 26.10.17-28.12.17. פתיחה חגיגית תתקיים ביום חמישי 26.10.17 בשעה 18:00. אוצרת התערוכה: רחל זיו.