אתם מוזמנים לעצום עיניים, לנשום עמוק, ולהפליג במסע אחורה בזמן לגיל הינקות. זוכרים את טעם הקציצות של סבתא? את ריח הגשם? את הקול של אמא שרה לכם שיר ערש לפני השינה? אילו סיפורים סיפרו לכם כשהייתם קטנים? האם אתם זוכרים מי סיפרו אותם וכיצד נראו כריכות הספרים?

כולנו זוכרים חוויות חושיות מהילדות – מגע, צלילים, ריחות, טעמים, מראות. מה יזכרו הילדים שלכם מהחוויה והאווירה הרגשית סביב קריאת ספרים? אילו זיכרונות חושיים ילוו אותם כשהם יגדלו ויהפכו לקוראים עצמאיים? לעתים קיימת תחושה שפעוטות קטנים מדי למפגש עם ספרים, הם חסרי סבלנות ורק רוצים לקרוע את הדפים. אך כשקוראים ספרים איכותיים באופן תדיר, כאשר משוחחים ומשחקים בעקבותיהם, הקשר ביניכם מתחזק ונוצר אצל הילדים חיבור טבעי בין קריאת ספרים לחוויות של קירבה והנאה.



1. מתחילים מוקדם
גם תינוקות ופעוטות יכולים ליהנות מספרים! כדאי לבחור סיפורים קצרים, עם תמונות ברורות ומעט מלל. לאיורים בספרי ילדים יש תפקיד מרכזי, אף חשוב יותר מהמילים. לפעמים הם משקפים את העלילה ולפעמים הם מוסיפים פרטים שאינם מוזכרים בסיפור .במהלך הקריאה כדאי להתבונן יחד בתמונות, להצביע על דמויות ולחפש חפצים שונים שמתחבאים בתוך האיורים.


2. מפנים זמן לקריאה
מגיל צעיר כדאי להנחיל מסורת משפחתית של סיפור לפני השינה. כאשר יש יותר מילד אחד במשפחה אפשר להציע לכל אחד לבחור ספר, להתכרבל יחד ולהקשיב לכל הסיפורים שנבחרו. גם בעידן המסכים רצוי לשלב ספרים בשגרת היומיום: ממתינים לרופאה? תנו לילדים לדפדף בספר. ארוחת הערב עדיין מתבשלת? אפשר בינתיים לקרוא סיפור. נוסעים לחופשה? אל תשכחו לארוז כמה ספרים!

3. קריאה חווייתית
קריאה בקול דרמטי, שעשועי מילים וחרוזים, והמחזת הסיפורים באמצעות בובות יכולים להפוך את המפגש עם ספר לחוויה מהנה לכולם. כשאתם קוראים לילדים בקול, "שחקו" את הסיפור כאילו אתם שחקנים בהצגה: עשו שימוש מגוון בקול כדי לייצג דמויות שונות ואווירה משתנה. אם אתם לא בטוחים ביכולות המשחק שלכם תוכלו לתרגל קריאה בקול רם מול הראי לפני שאתם מקריאים את הספר לילדים.

A post shared by baby.media (@baby.media) on



4. תנו לילדים להקריא לכם את הסיפור
ילדים צעירים אוהבים לשמוע את אותו הסיפור שוב ושוב. בקריאה חוזרת של ספר הם כאילו פוגשים חבר אהוב, הם מתרגשים ושמחים, בדומה למפגש שלנו עם שיר אהוב שמושמע ברדיו. כאשר הילדים כבר מכירים ספר הם יכולים "לקרוא" את התמונות ולספר לכם את הסיפור במילים שלהם.

5. מניחים ספרים בגובה העיניים
כשהמשפחה גדלה עיצוב הבית עובר שינויים רבים, ואנחנו לא תמיד חושבים על ספרייה של ספרי ילדים כשהילדים עוד קטנים. אם אין מקום לספרייה אפשר לארגן מדף, ארגז או סלסלה לספרים. העיקר - שספרים יהיו נגישים לילדים ומוצבים בגובה שלהם כדי שיוכלו לעיין בהם בעצמם.

6. מספרים ומשוחחים
ספר טוב הוא הזמנה לשיחה עם הילדים – על הסיפור, על הילדים ועל עצמכם, על מה שחשוב למשפחה שלכם. רצוי לשוחח עם הילדים על הספר ועל תוכנו במהלך הקריאה וגם אחריה. תוך כדי קריאה אפשר לשאול שאלות כמו "מה לדעתך יקרה בהמשך הסיפור?" או "את מי מזכירה לכם הדמות בסיפור?" אבל כדאי להיות קשובים לילדים ולא להפריע יותר מדי לזרימה של הסיפור: הילדים עלולים לאבד את חוט העלילה ולהפסיק ליהנות מהקריאה.

A post shared by Natxo Corresa (@natxocm) on



7. מבקרים יחד בספרייה הציבורית
רצוי להפגיש את הילדים עם מגוון ספרים, זה עוזר להם לפתח טעם אישי ומקדם את ההנאה מקריאה. כדאי לבקר יחד בספרייה, שם מחכים לילדיכם מאות ספרים, פעילות של "שעת סיפור" ועוד חוויות עם ספרים.

קריאת ספרים מפתחת את הדמיון, מעודדת אמפתיה לאחר ומעשירה את אוצר המילים. קריאה משותפת עם ילדים מעודדת שיתוף ברגשות ומחשבות ומזמנת קירבה והנאה משפחתית. באמת שאין מה להפסיד. קריאה מהנה!