אמית גוטריימן, יועצת זוגיות ויועצת רגשית לאימהות, הייתה בטוחה כי כשיגיע הרגע היא תביא עם בן זוגה ילד ללא כל בעיה. אלא שאז החודשים החלו לעבור, התשובות השליליות לא איחרו להגיע, והיא ובן זוגה מצאו את עצם עומדים בפני לא מעט מהמורות. בזמן הזה שאלה אחת הדהדה בראשם: "למה אנחנו לא מצליחים לעשות את הדבר הכי טבעי בעולם?".
גם אלי ועידו אברהמי עברו אינספור טיפולי פוריות עד שהבינו כי עליהם לשנות מסלול על מנת שחלום ההורות יתגשם - ולפנות להליך פונדקאות. רגע לפני שנצלול עמוק יותר למסע שלהם לעבר הגשמת חלום ההורות ב"גוף שלישי" (הערב אחרי החדשות, קשת 12) גוטריימן התיישבה לשיחה אינטימית עם שני זוגות שצלחו את אותה דרך - ויכולים להעניק לנו מהניסיון שלהם.
מאחורי מורן ורפי (שמות בדויים) עומדות שש שנים של טיפולי פוריות, ובמהלך השיחה עם גוטרמיין הם משתפים במחשבות שעברו להם בראש ברגע שהבינו כי הם יצטרכו לצאת למסע כדי להביא ילדים לעולם. "הרגע שבו הבנתי שאנחנו מתחילים טיפולי פוריות היה לא פשוט", סיפרה מורן, "בעיקר עברו לנו מחשבות של 'למה דווקא לנו? למה אצלנו זה לא יכול להגיע טבעי?' פתאום יש תחושה שכולם מסביב מצליחים - חוץ מאתנו".
דניאל ועופר (שמות בדויים) שעברו שמונה שנים של טיפולי פוריות, החלו את הדרך שלהם מנקודת מוצא מעט אחרת. "אצלנו כבר היה ברור די מההתחלה שלא נוכל להיכנס להיריון באופן טבעי", אמרה דניאל, "לא קיבלתי מחזור שנים והבנו שיש בעיה. כשהתייעצתי עם הרופא הוא אמר שאנחנו יכולים לנסות באופן טבעי אבל הוא לא מאמין שנצליח. בהתחלה היה לי ממש קשה לקבל את זה, ובאמת החלטנו לנסות מספר חודשים באופן טבעי - כמובן שזה לא עבד".
מאותה נקודה דניאל ועופר החלו תהליך של בדיקות וטיפולים. "עופר היה מזריק לי כל יום", סיפרה דניאל ועופר הוסיף: "אני לא זוכר את זה, זה מדהים כמה הדחקתי את זה". "מטורף שאחרי שזה הצליח כאילו הדחקנו את כל הטראומה הזאת והעדפנו להתעסק בהיריון", סיכמה דניאל.
במהלך השיחה, הזוגות סיפרו על רגעי המשבר שזכורים לה היטב. "המשבר העיקרי שלנו היה הזמן הארוך שזה לקח", הסבירה מורן, "האכזבות הרבות שחווינו, היו לנו גם בדרך הריונות שלא צלחו. אבל המזל שלי שאף פעם לא הרגשתי לבד, אני מודה לאלוהים על רפי כי אני יודעת כמה זה לא מובן מאליו - הרבה נשים מרגישות בתקופה הזאת לבד".
מורן סיפרה כיצד השניים הרימו אחד את השנייה. "הרבה פעמים היו לנו נפילות במצב הרוח, אבל תמיד הצלחנו להעניק אחד לשנייה את מה שכל אחד היה זקוק לו", ממשיכה, "מה שאיחד אותנו זאת העובדה שהיינו חדורי מטרה וידענו לאן אנחנו רוצים להגיע".
דניאל, מנגד, סיפרה על הרגע בו הבינה כי הם צריכים לקבל את הדרך שלהם להיות הורים. "זה היה מתיש, בדיקה ועוד בדיקה. כמות מטורפת של הורמונים שנכנסים לגוף - הטיפולים גרמו לי להרגיש כמו עכבר במעבדה", משתפת, "באיזשהו שלב התחלנו להפנים שדי, שזאת הדרך שלנו ושמנו את החלום להיריון טבעי בצד. כבר לא היה לנו אכפת מהדרך רק רצינו להצליח".
בעוד שמורן ידעה כי בן זוגה עומד לצידה, היא עדיין נתקלה בקושי רב לספר לו פעם אחר פעם כי הטיפול לא צלח. "היה לי מאוד קשה לעמוד מול רפי ולהגיד לו ששוב הטיפול לא הצליח, הלכתי עם תחושה פנימית ואישית ששוב הגוף שלי לא הצליח לייצר היריון", סיפרה ושחזרה כיצד התנהלו באותה עת, "זה שידענו לבכות יחד אבל גם לתת את הלב עזר לנו לצלוח את הרגעים האלה. רגעים שהייתי חייבת לבכות ולהוציא את הכל כדי שאוכל להתחיל מחדש".
בהמשך השיחה, דניאל חשפה את המשבר שעברה מול עופר בן זוגה. "אני זוכרת את הרגע שעשינו בדיקות והבנו שאצלך הכל תקין ואני הבעיה. היה לי מאוד קשה להבין ולהכיל שאנחנו עוברים את זה בגללי. הרגשתי שאני מאכזבת אותך, אותנו".
כמו שני הזוגות הללו, ישנם עוד זוגות רבים שעומדים בפתחו של מסע המלא בעליות ומורדות. במקום שבו היא נמצאת היום, מורן מייעצת להם לשמור על הביחד, על הקן הזוגי, ובעיקר לא לשכוח לקחת עצירות בדרך. "להיות אוזן קשבת, אבל יותר הכל לדעת לצפות את עצמם ביחד ולחוד אחרי כל טיפול שלא צולח. לא לשכוח לקחת עצירות במהלך התקופה של הטיפולים, לנסוע לטייל בטבע, לעשות חופשות יחד - לנשום אוויר", אומרת, "להזכיר לעצמנו שאנחנו עושים כל מה שביכולתנו להגשים את המטרה שלנו. היום אני מקבלת את הדרך שעברנו ובמבט לאחור אני מבינה שכל נפילה ואכזבה חיזקה אותנו בתור זוג, בתור אנשים, אבל בעיקר בתור ההורים שאנחנו היום".
דניאל, מצידה, הסבירה כי התקשורת היא הדבר החשוב ביותר על מנת לצלוח דרך מורכבת שכזו. "צריכים להגיע מוכנים נפשית ופיזית למסע הלא פשוט הזה", אמרה, "לנסות כמה שאפשר לשחרר ולהסתכל קדימה על המטרה. מה שעבד לנו זה באמת הרצון להיות משפחה". "לדעתי, הכי חשוב לתמוך באישה ולהיות שם בשבילה, מה שאנחנו עוברים בתהליך הזה זה כלום לעומת מה שהן עוברות. אני מקווה שבאמת הצלחתי לעשות את זה באותה תקופה".
בסופו של דבר כל זוג עובר את הדרך והמסע של להורות. לפעמים המסע מכיל בתוכו משברים, תחושות של אכזבה וכישלון שהזוגיות לא יודעת כיצד להתמודד איתן. לא תמיד קל לשחרר ולשתף, וגם לא פשוט להכיל ולתמוך. אז איך מתמודדים עם דבר שאין לנו שליטה עליו? התשובה היא תקשורת.לבכות ביחד, לדבר על הכל: על התחושות, האכזבות והפחדים, בלי שיפוטיות - פשוט לקבל ולחבק.
ומה לגבי הסביבה? זוג שירצה יספק תשובות, אין צורך לשאול שאלות חודרניות. אז כשתיפגשו עם זוג חברים או משפחה הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות עבורם זה לאפשר להם את האינטימיות שבמסע לעבר ההורות.