בימים אלה אני שומע תלונות רבות על צינון וכאבי גרון. אמנם בחלק מהמקרים מדובר במחלה ויראלית, אבל במקרים רבים האשם הוא דווקא בגורם אחר הניתן לריפוי בקלות יחסית – אלרגיה.
בחודשי האביב ותחילת הקיץ אנו נחשפים לאלרגנים רבים באוויר, אם מאבקנים של צמחים שונים, ואם לאחר החלפת הבגדים שהיו מאוחסנים בארון מהקיץ שעבר ובהם גדל לו יצור קטן הידוע כמחולל אלרגיה – קרדית אבק הבית. גורמים אלו מעוררים תגובה בגוף אשר לעיתים קלה לזיהוי כאלרגיה – גרד, פריחה, עיניים מגרדות או נזלת שקופה. לעיתים האלרגיה מתבטאת כהצטננות אך ללא חום – כאב/כיחכוך בגרון, שיעול, נזלת וחולשה. במקרים אלו לעיתים אנו חושדים שמדובר במחלה ויראלית, אבל למעשה מדובר באלרגיה.
מה זאת אלרגיה?
חומר אליו אנו רגישים ונקרא אלרגן, הבא במגע עם מערכת החיסון שלנו. תאי מערכת החיסון מייצרים נוגדנים מסוג IGE. כשנוגדנים אלה באים במגע עם האלרגן הם גורמים לשורה של תהליכים, ובכללם הפרשה בגוף של חומר הקרוי היסטמין הגורם לתופעות המוכרות של האלרגיה – גרד, הפרשה מוגברת של דמעות, נזלת, כיווץ דרכי האוויר והופעת מצב דמוי אסטמה וכו'. בילדים הגודש במערכת הנשימה העליונה פוגע גם באוורור של האוזניים והצטברות נוזלים באוזניים.
נוזלים אלו עלולים לפגוע בשמיעה וגם לגרום לעלייה בשכיחות של זיהומים באוזניים ולדלקות אוזניים חוזרות. לכן, אם קיים חשד כי הבסיס לדלקות האוזניים החוזרות או להתקפי האסטמה הוא אלרגי, מומלץ לטפל באלרגיה ובכך למנוע את סיבוכיה.
במקרים רבים ניתן לגלות את הגורם לאלרגיה בעזרת שאלות מפורטות. לעיתים יש צורך בבדיקות בהן חושפים את הגוף לאלרגנים שונים, בדרך כלל באמצעות מגע בעור של חומרים שונים, ואז בודקים לאיזה חומר הגיב העור בתגובה אלרגית. הבדיקות, המכונות "טסטים", אינן תמיד קלות לפענוח, משום שמטופלים לא מעטים מגיבים ברגישות למספר אלרגנים שלא קל להבחין מי מהם הוא האחראי לתופעות.
אז מה עושים?
הטיפול הטוב ביותר באלרגיה הוא הימנעות ממגע עם החומר המעורר – האלרגן. אם אנחנו אלרגיים למזון מסוים קל להימנע מלאכול אותו, אבל מה עושים אם אנחנו אלרגיים לקרדית אבק הבית? הפיתרון הקל ביותר הוא לכבס את הבגדים לאחר אחסון ממושך. יש גם אמצעי אחסון מיוחדים שבהם ניתן לשמור על הבגדים בתנאים שלא יאפשרו לקרדית להתקיים.
סיפר לי חבר שהיה מרבה בנסיעות לאירופה, שכל טיסה לחו"ל הייתה בשבילו סיוט: "אני יוצא מהארץ בריא, אבל ברגע שאני נוחת, בגלל מזג האוויר הקר, אני מצטנן ובקושי מתפקד בכל הנסיעה. כשאני חוזר לארץ אני מבריא תוך יום". תשאול קצר העלה כי הבעיה קיימת בעיקר באביב, קיץ וסתיו. בגלל שבאירופה קר הוא אורז במזוודה את בגדי החורף המאוחסנים בארון, וזמן קצר לאחר שהוא מגיע לחו"ל מתחילים הסימנים. מתוך מחשבה שמדובר באלרגיה לקרדית אבק הבית המוכרת לו, ביקשתי ממנו לכבס את הבגדים לפני הנסיעה. מאז חלפו כל התסמינים, והשהות בחו"ל עוברת ללא כל הפרעה. לא היה מדובר בהצטננות בגלל מזג האוויר הקר כי אם באלרגיה לקרדית אבק הבית אותו הביא בבגדים שאוחסנו בארון.
קרדית אבק הבית אוהבת לחיות בתנאי לחות, ולכן בתנאים מדבריים, של לחות נמוכה, שכיחות האלרגיה לקרדית האבק נמוך למרות שלכאורה יש יותר אבק, אבל הוא כמובן ממקור אחר. שאיבת אבק, כיסוי מזרנים בסדינים מיוחדים, הימנעות משימוש במקומות נוחים לגידולה של הקרדית (שטיחים, וילונות, כריות וכו') הדברת הקרדית ועוד פתרונות הקיימים בשוק יכולים להקל מאוד על הסובלים מהאלרגיה לקרדית אבק הבית.
הבעיה גדולה יותר כאשר מדובר בעץ גדול הגדל ליד הבית. במקרים מסוימים ניתן לפתור את הבעיה בהימנעות משתילת עצים הידועים כגורמי אלרגיה, כדוגמת עצי זית. במקרים אחרים ניתן להשתמש בתקופת הפריחה בתרופות נגד אלרגיה ובמקרים אחרים, כשמדובר באלרגיה ממושכת, יש לשקול מתן חיסונים ה"מרגילים את הגוף" לא לפתח את התגובה האלרגית בתגובה למגע עם האלרגן.
ומה לגבי תרופות? בעבר היו חלק ניכר מהתרופות נוגדות האלרגיה גורמות לתופעת לוואי של פגיעה בערנות, שפגעה ביכולת ליטול אותן וגם להמשיך בחיים סדירים. התרופות החדשות הקיימות בשימוש מזה שנים מאפשרות טיפול כמעט ללא תופעות לוואי, וחלקן מאושרות אפילו לשימוש טייסים.
לסיכום
חשוב להכיר את תסמיני האלרגיה ובמידת האפשר לזהות למה אנו אלרגיים או לטפל בתופעות. תרופות הקיימות היום מאפשרות טיפול יעיל וכמעט ללא תופעות לוואי.
>> לכל הטורים של ד"ר רונן מוסרי
כל העדכונים הכי חמים מהארץ ומהעולם ישירות לנייד
שלחו את המילה מבזק למספר 5000 ותתחילו להתעדכן