לפני 20 שנה אסרו עלינו לאכול ביצים על בסיס יומי בטענה שהן מכילות הרבה כולסטרול, מה שעלול להוביל לעלייה ברמת הכולסטרול בדם. ההמלצה הייתה לאכול מקסימום שתי ביצים בשבוע. כיום לעומת זאת, ההמלצות הן לאכול ביצה כל יום בטענה שהן דווקא לא מעלות את הכולסטרול.
אז מה השתנה ב-20 השנים האחרונות וכמה ביצים יכול ילד לאכול בשבוע?
ביצים: זולות, בריאות ומשתלבות עם כל דבר
מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בכתב העת "Nutrition" הבריטי, טוען כי יש להתייחס לביצים כאל מזון על. עורך המחקר טוען כי ביצים יכולות להגן מפני מחלות לב, סרטן שד ובעיות עיניים, וגם לסייע בשריפת קלוריות.
לאחר ניתוח של 30 מחקרים שונים שהתפרסמו בנושא ביצים, הוכיח עורך המחקר שצריכה של ביצה אחת ביום לא מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לדבריו, החלמון בביצה אמנם מכיל כולסטרול, אבל כיום ידוע ששומן רווי הוא שגורם לעלייה ברמת הכולסטרול בדם ולא הכולסטרול שבמזון. לעומת זאת, הוכח כי לביצים יתרונות רבים וטובים שחיוניים לגוף האדם.
1. ביצים עשירות בחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה - זהו חלבון שלם שבעזרתו הגוף יכול לבנות ולחדש את עצמו.
2. הן מהוות מקור למספר רב של ויטמינים כמו B2, B3,A, D, E, חומצה פנטוטנית, ביוטין, B6, חומצה פולית, B12, פוספוליפידים (כולין ולציטין), אבץ ועוד החיוניים להתפתחות תקינה של הגוף.
3. מעט קלוריות ותחושת שובע (80 קלוריות לביצה). הן טובות לשמירה על המשקל גם לילדים וגם למבוגרים. נשים שאכלו ביצה בארוחת הבוקר דיווחו כי הן הרגישו מלאות לאחר הארוחה וצרכו פחות קלוריות במהלך היום.
4. ביצים הינן מוצר זול, הן טעימות וניתן לשלבן בקלות במאכלים רבים.
5. מחקר שנערך בנושא סרטן השד, גילה כי נערות שצורכות ביצה אחת ליום עשויות להיות מוגנות יותר בהמשך חייהן מפני סרטן השד. בגיל מבוגר הן יכולות לסייע במניעת מחלות עיניים.
הקשר בין ביצים וכולסטרול
במחקרים רבים שנעשו בארץ ובחו"ל נמצא שביצים אינן מעלות את רמת הכולסטרול בדם. מנגד קיימת התיאוריה הוותיקה שיש להגביל את כמות הביצים בתפריט כדי למנוע את עליית הכולסטרול.
הגישה הנכונה שיש לאמץ לדעתי היא לבדוק את סך הכולסטרול היומי; ידוע כי לאדם עם רמות כולסטרול גבוהות מומלץ להגביל את צריכת הכולסטרול ל-300 מ"ג ליום (ביצה מכילה כ- 200 מ"ג כולסטרול). לכן, אדם שאינו אוכל בשר או עוף מדי יום, יכול בהחלט לאכול ביצה אחת ביום. לעומת זאת אדם המרבה לאכול בשר - כדאי שיגביל את הכמות לשלוש ביצים בשבוע, כאשר הכוונה לחלמון (הצהוב) של הביצה - עם החלבון אין כלל בעיה.
נשים בהריון: יכולות לאכול ביצה ליום רק להקפיד שתהיה מבושלת היטב. מדד הכולסטרול אצל אישה בהריון יכול להיות גבוה יותר (סביב 270 מ"ג), אז נא לא להיבהל.
ילדים: ביצה מבושלת היטב כל יום תספק להם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה הדרוש לגדילתם התקינה וכן ויטמינים ומינרלים החיוניים להתפתחותם. מומלץ לאכול ביצה מגיל שנה, אך מאחר שביצה שייכת למזונות האלרגניים, יש לבדוק שהילד לא מפתח תגובות אלרגיות לאחר אכילתה בפעם הראשונה.
ללכת על ביצים: כללי בטיחות
אוכלוסיית הילדים והנשים בהריון עלולה להיות רגישה יותר, אבל לכל אחד כדאי להקפיד על הכללים הבאים:
• לקנות אך ורק ביצים מוחתמות.
• עדיף לרכוש ביצים טריות בחנות אמינה וממוזגת מאשר לרכוש כמות גדולה מאוד של ביצים ולאחסן אותן לתקופה ארוכה.
• עדיף לשמור את הביצים במקרר. כמו כן, מומלץ להשאיר אותן באריזתן המקורית על מדף במקרר, ולא בדלת המקרר. האריזה המקורית מגינה על הביצים מפני התייבשות וחדירת ריחות זרים.
• אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות, נוזלות ומלוכלכות, אלא לאפייה או לבישול מלא בלבד.
• אין לאכול ביצה שאינה מבושלת לגמרי. הביצה עלולה להכיל סלמונלה שמושמדת רק בהרתחה של מעל 70 מעלות.
• אין לשטוף ביצים לפני אחסונן. על הקליפה מצויים חיידקים שעלולים לחדור לביצה במהלך השטיפה. אפשר לשטוף מיד לפני הבישול.
אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
צרו קשר עם ליז רובין