מפלס החרדה מפני התפשטות שפעת החזירים עולה מדי יום בארץ ובעולם. הדיווחים על אחוזי ההידבקות הצפויים ורכישת התרופות נגד המחלה - בשיאם, אבל מחקר בריטי חדש מזהיר: לתרופות העומדות כיום בחזית המאבק - "טמיפלו" ו-"רלנזה" - יש גם לא מעט חסרונות. המלצת החוקרים: לא לתת את התרופות לילדים מתחת לגיל 12 מכיוון שתופעות הלוואי שלהן עולות על היתרונות. המחקר נערך באוניברסיטת אוקספורד.
"הנזק עולה על התועלת"
צמד החוקרים והרופאים, ד"ר מתיו תומפסון וד"ר קרל הנגן, גילו כי התרופות האנטי-ויראליות אינן גלולת פלא והן רק מפחיתות את משך הזמן בה ילדים חולים במחלה ובכך מקטינים את הסיכוי שלהם להדביק אחרים בשפעת.
לפי המחקר שפורסם ב-"בריטיש מדיקל ג'ורנל" (British Medical Journal), לא רק שהתרופות לא הועילו, הן גרמו לנזק. בקרב 5% מהילדים, הטמיפלו גרמה להקאות שעלולות להוביל להתייבשות ולסיבוכים בשפעת. לדברי החוקרים, צריך לטפל בילדים כאילו הם נדבקו בשפעת מתונה אחרת, באמצעות שתייה לצורך צינון והורדת טמפרטורת הגוף הגבוהה, ומנוחה מרובה. אין צורך לתת טמיפלו או רלנזה לילדים שבדרך כלל בריאים.
החוקרים קוראים לממשלת אנגליה להסביר לציבור ולרופאים את הבעייתיות שבשתי התרופות: "חשוב מאוד שהמחלקה לבריאות תבהיר להורים ולרופאים מה עומד מאחורי התרופות הללו".
החוקרים: "התרופות הן אסטרטגיה שאינה במקומה"
המחקר בדק את יעילות התרופות האנטי-ויראליות בהפחתת סיבוכי שפעת עונתית ומניעת התפשטותה. הממצאים רלוונטיים גם להתפרצות שפעת החזירים, לדברי החוקרים, כיוון שהמחלה חולקת מאפיינים רבים עם שאר סוגי השפעת. השניים גילו כי לתרופות הייתה השפעה מועטה, ולעתים לא הייתה השפעה כלל, על התקפות אסטמה ודלקות אוזניים. עוד גילו החוקרים כי שימוש מניעתי בתרופות מקטין את סיכויי ההדבקה ב-8% בלבד. המשמעות היא שמבחינה סטטיסטית, 13 ילדים יצטרכו לקבל טיפול תרופתי כדי למנוע הדבקה של ילד אחד. היתרון של התרופות הוא בהפחתת הסימפטומים הנלווים למחלה.
"נתינת טמיפלו לשפעת חזירים מתונה היא אסטרטגיה שאינה במקומה", אומר ד"ר הנגן. "הצד השלילי של התרופה עולה על היתרון של הפחתת הסימפטומים ליום אחד". הנגן ממליץ לרופאים לא לסמוך על התרופה כטיפול להפחתת הסיבוכים ולא להתייחס אליה ככדור פלא. הנגן משווה את המדיניות הנוכחית, במסגרתה נתנו את הטמיפלו ל-315 אלף בני אדם בשבועיים הראשונים להפעלת התוכנית באנגליה, למקרים בעבר בהם קיבלו החלטות בריאותיות מוטעות כמו מתן אנטיביוטיקה לכאבי גרון. "הבעיה כאן היא העמידות", מזהיר ד"ר הנגן, "אם נמשיך כך, התרופה תאבד עמידותה נגד הנגיף".
פרופסור פנינגסטון, אחד המומחים המובילים באנגליה בתחום השפעת, מסכים עם ד"ר הנגן: "אנחנו לא יכולים לדעת בוודאות שהנגיף לא יהפוך אלים יותר בעקבות השימוש הרב בתרופה". לדבריו, "אנחנו צריכים לתת את התרופה רק לזקנים או אנשים המועדים לסיבוכים במחלה".
המחלקה לבריאות במדינה בבריטניה דנה בממצאי המחקר, ובינתיים משדרת אמון בתרופות: "תרופות אנטי-ויראליות לילדים זה הדבר הכי הגיוני ואחראי שניתן לעשות כרגע", אומרים שם, "נשמור את המדיניות תחת פיקוח כל עוד אנחנו לומדים יותר על הווירוס ועל השפעותיו".
לטענת מפתח תרופת הטמיפלו, "רשויות הבריאות בכל העולם, בהן המוסד הבינלאומי לבריאות ומצוינות קלינית (NICE) סוכנות התרופות האירופאית (EMEA) ומנהל התרופות והאוכל האמריקאי (FDA) אישרו את התרופה לילדים תוך שקילת היתרונות והחסרונות של התרופה". לדבריו, "יש ממצאים משמעותיים המראים שהתרופה מסייעת לטיפול ומניעה של שפעת בקרב ילדים".
ומה מדיניות מתן התרופות לילדים בישראל?
"ברוב המקרים בהם ילדים יחלו בשפעת חזירים, היא תחלוף כמו שפעת רגילה", אומר ד"ר דני שנהב, רופא בכיר במחלקת הכירורגית לילדים בבית החולים תל-השומר. "הילדים הנמצאים בסיכון הם ילדים עם מחלות רקע קשות כמו סרטן, מחלות של מערכת החיסון או מחלות כרוניות אחרות, והם הילדים שיטופלו בדרך כלל בתרופות אלה מאחר שהם מצויים בדרגת סיכון גבוהה מאוד". כמו תומפסון והנגן, גם ד"ר שנהב מאמין כי "ברוב המקרים של שפעת החזירים, הסיכוי שיהיו סיבוכים קטן ואין צורך בטמיפלו ורלנזה".
לפי המדיניות בישראל, תרופות ניתנות רק במקרים בהם הוכח כי אכן מדובר בשפעת החזירים וישנם גורמי סיכון ברקע. בקשר לטענות החוקרים אומר ד"ר שנהב כי "חשוב להבין שהתכשיר יעיל רק אם יינתן בתחילת המחלה ואם לא הוא מאבד מיעילותו".
ד"ר שנהב מזהיר מפני ההיסטריה סביב התרופות: "ההתלהבות סביב הטמיפלו לא תציל את העולם. צריך להבין שלילדים ומבוגרים בריאים אין מדובר על יותר משפעת רגילה. כל הנפטרים שמתו מהמחלה בארץ היו עם גורמי סיכון כמו סכרת, בעיות לב, השמנת יתר וכדומה".
בהתאם להנחיית משרד הבריאות, בשבועות האחרונים הגיעו לארץ אלפי יחידות של התרופה רלנזה. המשרד ישתמש בתרופה, במידת הצורך, במקרה של החמרה בהתפרצות המגפה ויחלק אותה לציבור החולים. התרופה אינה ניתנת לרכישה בבתי המרקחת ונמצאת רק בידי הממשלה.
מה אפשר לעשות בכל זאת?
"לנקוט בכמה דרכים כדי לשמור על ילדינו", מסביר ד"ר שנהב. "לפתוח חלונות, להקפיד לשטוף ידיים, לבודד ילד חולה ואם יש צורך להשתמש במסכות, ישנם תכשירים מהרפואה המשלימה כמו תכשירים הומאופטיים הנלקחים באופן קבוע ומחזקים את מערכת החיסון.
"חשוב לזכור שבכל חורף מתים קרוב לאלף איש משפעת רגילה, אבל אף אחד לא מדבר על זה כי זה פחות עסיסי משפעת החזירים".