הילדים דבוקים לטלויזיה מול השפים והמתמודדים של תוכניות הבישול השונות? נכנסו להם ללקסיקון פעלים שפחות שימושיים ביום-יום שלהם כמו פילוט וטימפרור? אל חשש. להפך: יכול מאוד להיות שהצפייה באחורי הקלעים של האוכל שעל הצלחת שלהם יכולה לעשות להם שירות מצויין לכל החיים.

מחקר חדש של אוניברסיטת טילבורג ההולנדית חושף שבני 10-12 יעשו החלטות קולינריות טובות יותר מבחינה תזונתית אחרי שצפו בתוכניות בישול שמציגות אוכל טוב ומזין. המחקר, שפורסם בכתב העת לחינוך ותזונה, גילה כיצד משפיעה הצפייה בתוכניות בישול על החלטות הילדים בנוגע לדברים שיכניסו לפה.

במחקר השתתפו 125 ילדים בני 10-12 מחמישה בתי ספר שונים בהולנד, שתושאלו בידי צוות החוקרים. הילדים התבקשו לצפות בקטע של עשר דקות מתוכנית בישול הולנדית מוכרת, כאשר לחלק מהילדים הוצג קטע שבו מכינים מזון בריא, ולחלקם הוצג קטע אחר, שבו מכינים מזון שאינו בריא. לאחר מכן, החוקרים הציעו לילדים חטיף, כביכול כתגמול על השתתפותם ועל צפייתם בסרטון, ואיפשרו להם לבחור בין חטיף בריא לאחד שאינו בריא. הילדים שצפו בסרטון על האוכל הבריא יותר נטו לבחור בחטיף הבריא פי 2.7 מאשר הילדים בקבוצה השנייה.

"הממצאים מראים שתוכניות בישול יכולות להשפיע לטובה, וניתן להשתמש בהן ככלי לעידוד אכילה בריאה וחיובית", אומר ראש צוות החוקרים, ד"ר פרנץ פולקבורד, מאוניברסיטת טילבורג, "בימינו, הילדים אוכלים המון פאסט פוד ומזון מוכן מראש, מה שמוביל לירידה ביכולות הבישול שלהם. המחקר הזה ממשיך את מחקרי העבר שגילו שילדים ובני נוער הרבה יותר פתוחים לאכול אוכל בריא אם היו מעורבים בהכנתו. חינוך לתזונה נכונה עשוי לייצר אפקט דומה, להשפיע על הידע של הילדים לטובה ולשפר את היחס והגישה שלהם למזון".

ד"ר פולקבורד מזכיר שההשפעה הגדולה ביותר על יחסם של הילדים לאוכל, דבר שישפיע על כל חייהם, היא הדוגמה של התנהגות המבוגרים שלידם, בין אם אלה ההורים או המורים, וגם ילדים אחרים. "החוקרים מצאו שעידוד של מורים ושל חברים לכיתה לנסות מאכלים חדשים יכול לגרום לילדים לטעום מחדש ולאהוב דברים שבעבר סירבו להם וטענו שהם מגעילים", אומר פולקבורד, "תזונה לקויה בילדות ובהתבגרות מייצרת שלל תגובות שרשרת שליליות בגוף, בהתפתחות ובתחומים רבים נוספים".