הסיוט הגדול של כל הורה הוא שיקרה לילדו משהו, והוא יעמוד מולו חסר אונים. אך למרות הפחד הבסיסי הזה שאנחנו די מדחיקים, לרוב ההורים אין באמת מושג כיצד לעזור לילדים בשעת חירום. אם תשאלו סביבכם, סביר להניח שכמעט ולא תמצאו הורים שעברו קורס עזרה ראשונה. פרסומת חדשה שאי אפשר להישאר אדיש אליה, נועדה לשכנע הורים שאין זמן טוב יותר מההווה לעבור קורס כזה.
מיומנות פשוטה שצריך ללמוד
הקמפיין של ארגון "אמבלונס סנט ג'ון", המקביל הבריטי ל"מגן דוד אדום", מציג באמצעות סרטון את תרחיש האימים שכל הורה אי פעם חשב עליו. בפתיחת הסרטון רואים אישה שוטפת כלים במטבח ומביטה מבעד לחלון על בעלה ובנה משחקים כדורגל בחצר. הטלפון של האב מצלצל והוא עוצר את המשחק בכדי לענות לשיחה. בזמן שהוא מדבר בטלפון, בנו הצעיר מטפס על עץ. אחד הענפים עליהם מטפס הילד נשבר והוא צונח אל הקרקע. בסופו של הסרטון הילד שוכב חיוור ומדמם על הדשא. המצלמה חוזרת אל האישה בבית שרואה את המתרחש. היא מתגלה כמתנדבת בארגון אמבולנס סנט ג'ון, וממהרת בריצה החוצה.
הצופה מובל להאמין שהיא יוצאת בכדי לעזור לילד הפצוע, אבל כשהיא מגיעה החוצה מתברר שהיא מתכוונת לאסוף את הכביסה שלה מחבל הכביסה לפני שמתחיל לרדת גשם. בשלב זה, הקריינית מסבירה כי מתנדבי אמבולנס סנט ג'ון 'לא יכולים להיות שם בכל פעם שיש מצב חירום'. באותו הזמן הילד חסר הכרה בעוד אביו חסר האונים זועק לעזרה.
הארגון החליט לצאת בקמפיין לאחר שסקר שנערך בבריטניה מצא כי 41 אחוזים מהבריטים מאמינים שרק מותו של אדם אהוב יגרום להם ללמוד עזרה ראשונה. עוד מצא הסקר, כי 55 אחוזים מההורים חסרים את הכישורים הנדרשים על מנת להציל את חיי ילדיהם במקרי חירום ו-57 אחוזים מהאנשים היו מבוהלים בעת ארוע חירום מכדי לעשות משהו לפני שהפרמדיקים הגיעו למקום.
פרסומת הטלוויזיה היא רק אלמנט אחד בקמפיין להעלאת המודעות בהכשרה לעזרה ראשונה, ובאתר האינטרנט של אמבולנס סנט ג'ון פותח ממשק אינטראקטיבי, בה ניתן ללמוד כיצד ניתן להציל את חיי הילד שבסרטון באופן מוחשי. האתר מאפשר לצופה לעזור לאב לבצע עזרה ראשונה ולהעביר את הילד למיקום הנכון כדי לאפשר לו לשרוד.
"כשביקשו ממני להיות מעורב בקמפיין הזה כבר הייתי מחויב לפרויקט אחר, אבל לא יכולתי לסרב. מאז המקרה שעברתי אני חי בתחושה שיכולתי לעשות יותר", אומר ווילסון. "עזרה ראשונה היא דבר כל כך פשוט ללמוד, ואני מקווה שהסרט הזה יעודד יותר אנשים להיות ההבדל בין החיים ומוות".
"המטרה שלנו היא שאף לא ירגיש חסר אונים כאשר יצטרך להגיש עזרה ראשונה, במיוחד כאשר לימוד מיומנויות מצילות חיים הוא כל כך פשוט", הוסיף סו קילן, מנכ"ל אמבולנס סנט ג'ון.
איך מטפלים במקרה חירום?
נפילה מגובה, הרעלה, חנק והכשה או עקיצה של בעל חיים הם דברים שיכולים לקרות בכל רגע נתון, בעיקר לילדינו שלא תמיד מודעים לסכנות סביבם. אם עדיין לא עברתם קורס עזרה ראשונה ונקלעתם לאירוע של מקרה חרום, ישנם כמה דברים בסיסיים שתוכלו לבצע על מנת לסייע:
חנק: בדקו אם אין גוף זר החוסם את דרכי הנשימה (בפה, בלוע ובנחיריים) ונסו להוציאו. אל תבזבזו זמן יקר בניסיון לשלוף את החפץ, אלא אם ניתן לעשות זאת בקלות. ייתכן שהחפץ חדר עמוק מדי והוא חלקלק מדי כדי לאחוז בו. בכדי לנסות ולחלץ את הגוף הזר הניחו את התינוק (עד גיל שנה) מעל לאמת היד או הירך, כך שראשו מוטה כלפי מטה - עם הפנים לכוון הרצפה. תנו 4 טפיחות חזקות ומהירות בין עצמות השכם בגבו של התינוק. אם אחרי פעולה זאת החפץ לא יצא, חזרו על הפעולה, ובמידה וגם זה לא עזר התחילו בפעולת הנשמה מפה לפה, פעולה שדורשת ידע מוקדם על מנת לא לגרום נזק לילד לו אתם רוצים לסייע.
לילדים ופעוטות מעל גיל שנה יש להשתמש בפעולת היימליך. פעולה זאת מתבצעת על ידי השכבת הנפגע פרקדן על הגב וביצוע 6 עד 10 לחיצות מהירות על הבטן העליונה. הפעולה מבוצעת כאשר המטפל רוכן מעל למטופל, כשפניו מעליו. כף ידו של המטפל מונחת מעל הטבור ומתחת לקשת הצלעות של הילד; הלחיצה מתבצעת בשורש כף היד. במידה והגוף הזר לא נפלט בעקבות הלחיצות, יש לפתוח את פיו של הילד ולנסות להוציא את הגוף החוסם בעזרת אצבעות היד. יש להיזהר שלא לדחוף את החסימה עמוק יותר. אם גם פעולה זו איננה מצליחה, יש לבצע הנשמות, פעולה שרצוי לבצע רק לאחר שלמדנו מגורם מוסמך כיצד לבצע אותה, וכעבור כמה שניות לחזור על פעולת היימליך.
שבר ונפילה מגובה: כל שינוי צורה של החלק הפגוע פירושו בדרך כלל שאין להזיז את הנפגע ללא קיבוע נכון. כשקיים חשש לשבר בגב או בצוואר אין להעביר את הנפגע ללא סיוע רפואי, מחשש לגרימת שיתוק.
נשיכת כלב או כל בעל חיים אחר: שטפו מיד באופן יסודי את מקום הנשיכה במים פושרים ובסבון במשך כ-15 דקות. פנו מיד לחדר מיון הקרוב למסירת מידע וקבלת טיפול מתאים. דאגו לזיהוי החיה הנושכת כדי שאפשר יהיה לתפסה ולבדקה, ופנו ללשכת הבריאות המקומית שתחליט על המשך הטיפול.
עקיצת עקרבים, נחשים דבורים וכו': הסירו את העוקץ אם קל להוציאו בעזרת מצבט, כפית או גפרור, כדי להפחית את כמות הרעל החודרת לתוך הנפגע (מלבד מקרים של נחשים). במידה והנפגע מפסיק לנשום החלו בהחייאה, ושלחו מישהו להזעיק עזרה רפואית. אם מופיעות תגובות כמו פריחה, חיוורון, חולשה, הקאה, בחילה, טשטוש, הרגשת מחנק בחזה, פנו בדחיפות לעזרה רפואית. במקרה של נחשים, עקרבים וכו', רצוי ללכוד את הזוחל או החרק העוקץ כדי שאפשר יהיה לזהותו ולהתאים טיפול רפואי נכון. לגבי נחשים יש למנוע את תנודות האבר הנגוע ולקרר את מקום הנשיכה עד הגשת הטיפול הרפואי. הביאו את הנפגע במהירות למתקן רפואי קרוב.
*העצות מטעם אתר הרופאים המומחים ועל סמך מידע ממשרד הבריאות, המחלקה לחינוך לבריאות, ובכל מקרה אינן באות להחליף קורס עזרה ראשונה.
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"?
>> החייאת תינוקות: כך עושים זאת נכון
>> כך תהפכו את הבית לבטוח לפעוטות