הן שכיחות בקרב ילדים בני חמש עד חמש עשרה, ומעדיפות להידבק לבנות. הן מגרדות ומציקות, וכל אמא חוששת מהיום שבו היא תאתר כינה קטנה מטיילת בראש של הילד שלה, או גרוע מזה, עשרות ביצי כינים מעטרות את שערותיו הרכות. כינה יכולה לתפקד גם כזכר וגם כנקבה, ולכן די באחת כדי להתרבות. כדי להילחם בתופעה רצוי לבצע טיפול מונע; איך מאתרים כינים ואיך ממגרים אותן? קבלו מדריך.
המשימה: איתור הכינים
סרקו את השיער של הילד כשהוא רטוב, במסרק סמיך. במידה ונמצאת כינה או ביצה - הטביעו אותה בכוס מים.
פעולת הסירוק חשובה, ומומלץ לסרק את השיער מכיוון הקרקפת עד לקצוות השיער. כדאי לחזור על הפעולה באזור שמאחורי האוזניים ובעורף - שם הכינים נוהגות להתרכז.
הביצים נראות כמו טיפות מוארכות בצבע לבן. הכינים לרוב יהיו בצבע השיער - כינים בהירות לשיער בהיר, כינים כהות לשיער כהה, למרות שיש גם חריגים.
איך תדעו להבדיל בין קשקשים לביצי כינים? נסו את מבחן הנשיפה: אם נושפים על קשקשים שנדבקו על המסרק, הם עפים. ביצים נדבקות למסרק ואינן עפות בקלות.
הכי חשוב, ולא משנה באיזה חומר משתמשים - לסרק היטב, מספר פעמים במסרק צפוף. זו הדרך היחידה להיפטר מהכינים ומביצי הכינים הנדבקות לשיער. את הכינים או הביצים כדאי לשטוף במים זורמים כדי לוודא שהן נעלמות בביוב ולא חוזרת לסיבוב נוסף.
קיימים מספר סוגי מסרקים, עם כל מיני שכלולים, אבל כדאי לרכוש מסרק צפוף במיוחד עם שינים דקות, העשויות מתכת, שקל יותר לנקות ולחטא לאחר השימוש (במים רותחים).
את הסירוק כדאי לעשות באמבטיה או מעל מגבת תוך כדי צפייה בטלויזיה או פעילות אחרת שתעסיק את הילדים ותאפשר סירוק מקיף.
ניתן לעטוף צד אחד של המסרק בצמר גפן, המקל על הסרת הכינים מהשיער.
דע את האוייב: חומרים נגד כינים
בכל שימוש בחומר נגד כינים יש לקרוא היטב את ההוראות, להקפיד ולשמור שהחומר לא יטפטף לעיניים או לפה ולבצע מבצע חוזר לאחר פרק הזמן המצוין בהוראות - אחרת יש סיכוי שהכינים יחזרו לסיבוב נוסף.
חומרים כימיים: במשך הזמן הכינים מפתחות עמידות לחומרים הכימיים השונים המוצעים בבתי המרקחת. לכן אין המלצה חד משמעית לגבי חומר שמצליח להרחיק אותן באופן מוחלט. צריך לנסות חומרים ספציפיים ולהתייעץ עם הרוקחים לגבי חומרים מומלצים. ייתכן שתאלצו לשנות את החומר בו אתם משתמשים מדי פעם.
נקודה למחשבה: חומרים כימיים המוצעים בבתי המרקחת מכילים ברוב המקרים חומרי הדברה כדוגמת מלתיון או פרתיון. יש לשקול האם כדאי להשתמש בחומרים אלה על ראשם של ילדים קטנים.
חומרים טבעיים: קיימים תחליפים טבעיים שונים המבוססים על שמן רוזמרין או תמציות צמחים אחרות. לא תמיד חומרים אלה אפקטיביים אבל לפעמים כדאי להשתמש בהם כדי למגר את הכינים בין טיפול אחד למשנהו.
חומץ: מספר ימים אחרי הטיפול כדאי לשטוף את השיער בחומץ, אשר הורג את הכינים ומסייע בהסרת הביצים. משפשפים את השיער בחומץ ולאחר מכן שוטפים כרגיל עם שמפו.
שיטת הסבתא: אולי זה קצת מגעיל, אבל לבטח עובד (וכבונוס: השיער הופך רק וחלק לסירוק). הנוסחא: 1/3 כמות חומץ 1/3 שמן ו-1/3 נפט. יש לשים על הראש למספר שעות, לכסות את השיער בכובע אמבטיה או מטפחת, ולרחוץ היטב עם כמות שמפו גדולה.
מרגרינה: למרוח כמות נכבדה של מרגרינה על השיער ולהשאיר ללילה. המרגרינה חונקת את הכינים וגם מקלה על שחרור הדבק של הביצים.
תערובת ביתית: בקבוק שמן תינוקות + בקבוקון שמן רוזמרין + שמן אקליפטוס. מערבבים את כל החומרים ומורחים על הראש, רצוי למשך הלילה. למחרת מסרקים וחופפים את השיער.
לאחר הטיפול יש להקפיד על אסיפת השיער בקוקו עד כמה שניתן. רצוי לעדכן את הגננת. אם יש מקרים רבים בגן, הן לפעמים מבקשות מכלל ההורים לטפל או לשים לב. רק טיפול משותף של כל ההורים שילדיהם נדבקו בכינמת יביא למיגור התופעה.
איך למנוע הדבקות חוזרת?
שמן רוזמרין מסייע במניעת הדבקות; ניתן לרכוש אותו בכל בית טבע ובחלק גדול מבתי המרקחת. טפטוף טיפה מאחורי האוזן בכל בוקר צפוי להבריח את הכינים, שאינן מסוגלות לשאת את ריח הרוזמרין. החיסרון העיקרי הוא הריח החזק שינדוף מהילד. קיימים סוגים שונים של שמן רוזמרין, חלקן בתוספת חומרים אחרים כדוגמת אניס או שמן עץ התה.
שימוש בשמפו או מרכך המכיל רוזמרין, באופן קבוע, ישיג אפקט דומה אם כי פחות יעיל. אם משתמשים במרכך, רצוי להשאיר אותו על השיער למשך מספר דקות לפני השטיפה.
אחת למספר שבועות, רצוי לעבור עם מסרק סמיך בשיער ולוודא כי לא מסתתרות בו ביצי כינים או כינים חיות.
ניקוי מצעים, בגדים ובובות
יש להחליף את כל המצעים ולכבס את המצעים בטמפרטורה של 60 מעלות לכל הפחות. את הבגדים יש לכבס היטב. בובות שנמצאות במיטה או כל חפץ אחר שאי אפשר לכבס כאמור, סוגרים בשקית ניילון למשך מספר שבועות.
אל תתעצלו: ערכו בדיקה לכל בני המשפחה
חשוב שכולם ייבדקו, ללא יוצא מהכלל. בהחלט ייתכן מצב של הדבקה חוזרת בתוך הבית וזה קורה מאוד מהר. אז בזמן שמטפלים באחד הילדים לבדוק היטב (על ידי סירוק) גם את הילדים האחרים - גם תינוקות עלולים להדבק בכינים וכמובן שגם הורים.
הרעיונות והעצות שהובאו במאמר ניתנו על ידי הורים מתוך נסיונם הפרטי. אין באמור לעיל משום עצה רפואית, ובכל מקרה של חשש לבעיה רפואית יש להיוועץ ברופא מוסמך
רוצים לקרוא עוד על טיפול בכינים? כנסו לאתר סנונית
>> אפרופו שיער, מדריך לתסרוקות שילדות אוהבות