אין ספק שאמהות מהוות את ההשפעה הגדולה ביותר על ילדים ברוב הבתים בעולם. מבחינה תזונתית, לפחות במובן הביולוגי, הכל מגיע מאמא, ולכן נערכים מחקרים רבים בנושא התזונה והקשר בין משקלו של הילד לבין התנהלות האם. 17,000 אמהות השתתפו במחקר חדש בנושא, ולהן 24,289 ילדים בני 9-14, והתוצאות מעניינות.
המחקר האוסטרלי, שפורסם בכתב העת המקצועי BMJ, גילה כי לנשים לא מעשנות, השותות כמות מתונה של אלכוהול ואוכלות באופן מזין ומתאמנות באופן מסודר, ומשקלן תקין, יש סיכוי של 75 אחוזים פחות מאשר לאמהות שאינן כאלה, לגדל ילד בעל משקל עודף. כאשר גם הילדים התנהלו כמו האמהות, הסיכויים שלהם למשקל עודף ירדו עוד יותר. 82 אחוזים פחות מהילדים לאמהות שסגנון החיים שלהן פחות בריא.
גם הגנטיקה המשפחתית משחקת תפקיד, אין ספק, אבל החוקרים מתעקשים שאי אפשר להסתמך רק על ממצא השמנת היתר במשפחה כהסבר לתופעה הנרחבת. כיום, הם מזכירים לנו, אחד מכל חמישה ילדים בני 6 עד 19 באה"ב סובל מהשמנת יתר, נתון שהשתלש משנות השבעים של המאה הקודמת. ילדים לאמהות שה-BMI שלהן תקין היו 56 אחוזים פחות צפויים לסבול ממשקל יתר. ילדים לאמהות לא מעשנות זכו ב-30 אחוזים פחות סיכוי, לעומת ילדים לאמהות שכן מעשנות, וילדים לאמהות שהתאמנו 150 דקות בשבוע או יותר נהנו מ-21 אחוזים פחות סיכוי להשמנת יתר. החוקרים הופתעו לגלות שהגורם הכי פחות משמעותי היה תזונתה האישית של האם.
"המחקר מראה שכשמתייחסים לבעיית השמנת היתר בילדים, צריך להפסיק לשים את הזרקור רק על הילדים עצמם," אומרים החוקרים. להלן חמשת הדברים שהם מציעים לאמהות (ולהורים בכלל) לעשות כדי להוריד את הסיכוי להשמנת יתר של הילדים:
1. מאכילים אותם באוכל מזין
"העלאת מגוון המזונות והמשקאות הבריאים שמופיעים על שולחן האוכל מיד תשפר את איכות התזונה"
2. מכירים להם פירות וירקות חדשים
"הם אולי יתחילו בלומר איכס, אבל זו תגובה נורמלית לדברים לא מוכרים. מתסכל עבור ההורים לבשל ולקבל פרצופים מהילדים, אבל זה תהליך נורמלי. כדאי להגיש את החידושים לצד סטנדרטים אהובים."
3. מהווים דוגמה אישית טובה
"קוף אחרי בנאדם. הילדים מחקים את ההורים שלהם, וירצו לטעום כל דבר שהם רואים את ההורים אוכלים. הורה שיאכל מזונות בריאים ומגוונים מול עיני הילד שלו יעורר בו סקרנות ורצות לנסות גם."
4. אוכלים כמשפחה, ליד השולחן
"השיגרה מאוד משמעותית בתזונת הילדים, זמני הארוחות צריכים להיות קבועים וכך גם זמני הנישנושים. הארוחה המשפחתית סביב השולחן, ללא הפרעות והסחות דעת, נמצאה שוב ושוב, במחקרים רבים כבעלת יתרונות רבים, תזונתיים ורגשיים. העניין חשוב במיוחד בגיל ההתבגרות, והמשפחה צריכה לשאוף ללפחות שלוש ארוחות כאלה בשבוע."
>> השמנת יתר: כך תעזרו לילדה שלכם לאהוב את עצמה
5. מבקשים עזרה
"לפעמים המצב יוצא משליטה, וצריך לפנות למקורות חיצוניים. המציאות היא שמעט מאוד הורים הולכים לבעלי מקצוע כשהם רואים שילדיהם עולים במשקל באופן לא בריא. העזרה המקצועית צריכה להתחיל אצל רופא הילדים, שיפנה לתזונאי או לגורמים אחרים. ההורים יכולים לפנות גם לייעוץ בעצמם, על מנת לדעת איך לגשת לנושא המורכב באופן שלא יגרום להפרעות אכילה."