האף שלכם קפוא, המעיל לא מחמם מספיק, ובכלל, כבר ממש מיציתם את מגרש המשחקים הזה, ומתאים לכם יותר לחזור לבית החם. אלא שהקטן עדיין מעופף לו בין המגלשות, אוכל חצץ וזוכר לרוץ אליכם לבקש עוד חיזוק של במבה – ועל הדרך גם זורק את הכובע, ומבקש להוריד את המעיל. אתם קפואים לגמרי, והוא רוצה להוריד את המעיל! איך לא קר לו? הרי איזה מינוס עשרים מעלות בחוץ!
כל חורף אותו הסיפור: אתם מנסים להלביש, והוא שואף להתפשט. לפעמים המלחמה על המעיל לא נשארת רק בין ההורה לילד, אלא הופכת גם לחזית בין שני ההורים – או בין ההורים לסבים: אלה משוכנעים שהוא לבוש חם מדי, ואלה מזהירים שיתקרר. מי צודק ואיך באמת נכון, אחת ולתמיד, להלביש את הילדים בחורף?
כמה שכבות לשים לילד?
גם ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים ויועץ בחברת כצט, מסכים שעדיפה שכבה נוספת על שכבה חסרה. "כדי שלא יצטברו הרבה וירוסים באוויר החדר, במזג אוויר חורפי חשוב לפתוח חלון ולאוורר", הוא מסביר, "ולכן מומלץ להלביש לילד שכבה נוספת של בגדים גם בתוך הבית, כאשר שומרים על חלון מעט פתוח".
אבל מה זה אומר "שכבה נוספת"? טובית וינטראוב, מעצבת אופנת הילדים "סולוג", ממליצה להלביש את הילד בשלוש שכבות כשיוצאים החוצה - טישירט או גופיה, חליפת פוטר ומעיל. את הגופיה הצמודה לגוף היא מציעה להכניס לתוך המכנסיים, כדי שהבטן הקטנטנה לא תחשף וחום הגוף יישמר.
לפני כשאתם קונים מעיל, טפטפו עליו מים
גם בנושא בחירת המעיל יש לוינטראוב מספר המלצות. "בד מומלץ הוא ה"מיקרופליז", שהוא בד טכנולוגי השומר על חום הגוף", היא אומרת. "ניתן למצוא קפוצ'ונים מהבד הזה, וכן מעילים שהבטנה שלהם עשויה ממנו. כשקונים את המעיל, שווה לבדוק שהוא "חסין מגשם": לטפטף עליו מעט מים, ולוודא שהם מחליקים על הבד ולא נספגים פנימה לתוכו. בנוסף, חשוב לבחור במעיל דק אבל מחמם -כדי למנוע מהילד סרבול מיותר".
ומה לגבי מעברים קצרים – בין האוטו לבית, למשל? האם בכל מעבר כזה צריך לענות את הילדים בהידחסות למעילים? "מעבר קצר בן דקה לא ממש משמעותי, ולא חייבים להטריח את הילד – אם הוא לבוש היטב – במעיל רק לשם המעבר", אומר ד"ר כרמי. "כשמדובר על שהות ממושכת של מעל לחמש דקות בטמפרטורה נמוכה, אז הגוף מתחיל להתקרר וחשוב ללבוש מעיל".
תינוק קטן, ממליץ ד"ר רול, אפשר פשוט לכסות בשמיכה חמה בזמן מעבר קצר בין הבית למכונית, ובכך לחסוך את הצורך להלביש ולהפשיט.
הכי חשוב לשמור על כפות רגליים חמות
האם יש איברים שחשוב יותר לחמם? לדברי ד"ר כרמי, אצל תינוקות קטנים משמעותי לשמור על חום הראש באמצעות כובע, ובאופן כללי החלק העליון של הגוף הוא האזור שמאבד הכי הרבה אנרגיה, ולכן חשוב לחממו. כדאי להקפיד גם על חימום כפות הרגליים, בהן זרימת הדם נמוכה יותר. "בחורף הקפידו על גריבת הגרביים לילדים כל הזמן", ממליץ ד"ר רול. "ידוע שכשכף הרגל הענוגה נוגעת יחפה ברצפה – העיטוש לא יאחר להגיע".
איריס כהן, רוקחת בכירה ברשת סופר-פארם, מוסיפה כי חשובה ההגנה על האוזניים, ולכן מומלץ להצטייד עבור הילדים בכובעים חמים המכסים גם אותן. ד"ר רול מזהיר גם הוא מפני דלקות אוזניים – ומזכיר להימנע מרוח ישירה עליהן, באמצעות חבישת כובע או עגלה עם דפנות גבוהים. "חשוב למנוע גם רטיבות בימי הגשם - אם פריטי לבוש נרטבו, רצוי להחליפם במהירות האפשרית", מוסיפה כהן.
איך כדאי להלביש את הילדים במהלך הלילה? לדברי כהן, מומלצת יותר משכבה אחת של בגד. "במהלך שנת הלילה תינוקות וילדים מרבים לזוז ולהוריד מעליהם את השמיכה. מומלץ להלבישם בשתי שכבות: גופייה ארוכה - רצוי מכותנה ולא מבדים סינטטיים למיניהם שגורמים להזעה, גרביים עבות, ומעליהם חליפת פיג'מה".
ואם כבר טרחתם והלבשתם את הילד טוב-טוב, אל תשכחו להקפיד על שתיה מרובה: ד"ר רול מספר שדווקא בחורף הוא נתקל במקרים רבים של התייבשות, הנגרמים בגלל איבוד מאסיבי של נוזלים וחוסר מודעות.