מעל 400 ילדים חולים בסרטן מדי שנה. עבור רבים מהם בית החולים הופך להיות מקום שבו הם מבלים את רוב זמנם. מיזם הנקרא "בית חולים לדובים", מאפשר להם ליום אחד להיות בצד השני – הרופאים של הדובים. זהו יום שבו הם לובשים את חלוק הרופאים, בודקים את הדובים בסטטוסקופ, עושים להם צילומי רנטגן ונותנים להם טיפולי כימו. יום אחד שבו העוצמה והשליטה נמצאים בידיים שלהם.   

מאחורי המיזם עומדת עמותת "אורות של תקווה - למען הילדים" בשיתוף וביוזמת המרכז החינוכי דנה, שהוקמה לפני 18 שנים על ידי גיא ותפארת חבורה, בדיוק ביום שבו התחתנו. העמותה מסייעת למשפחות של ילדים החולים בסרטן ובמחלות כרוניות אחרות, מארגנת חגיגות ימי הולדת, חגים והפנינג, מחברת בין מתנדבים למשפחות, ומעניקה סיוע צמוד לכל המשפחה.

"הפוקוס שלנו הוא על המשפחה כולה בצורה הוליסטית, להקיף את המטופל מכל הכיוונים, וגם את משפחתו  -שיהיה שם מישהו שיקבל את האחים הבריאים שמגיעים הביתה, יבשל להם ויכין איתם שיעורים", אומרת תפארת חבורה, מנהלת העמותה.

"בית חולים לדובים" הוא מיזם בינלאומי, הפועל כבר שנים רבות בבתי ספר לרפואה ברחבי העולם – באנגליה, אוסטרליה ואירלנד. הרעיון למיזם נולד מתוך מחקרים שנערכו בנושא הפחתת חרדות אצל ילדים. נמצא כי החשיפה לגורם המאיים באמצעות משחק וחוויה חיובית עשויים להפיג את החרדה, ולהעניק לילד חוויה מהנה אשר עתידה להשפיע על התנסויותיו בעת טיפולים רפואיים.

בית חולים לדובים (צילום: כרמית תורג'מן)
לכל ילד יש מיטת מטופל עבור הדובי שלו|צילום: כרמית תורג'מן

תפארת מספרת שעד כה המיזם הופעל על ידם באיכילוב, ולאחר שנחל הצלחה, קיבלו פניות מבתי חולים נוספים בארץ. "בנינו באמצעות מתנדבים בית חולים קטן שבו יש מיני רנטגן וסיטי, לכל ילד יש מיטת מטופל עבור הדובי שלהם, ועזרים רפואיים כמו סטטוסקופ, מזרקים וכל מה שצריך להליך טיפולי. בית המרקחת שבו יש מבחנות ומזרקים מלאים בממתקים במקום בתרופות". ג'ק רובינסון תפאורות עומד מאחורי בניית התפאורות וכרמית תורג'מן אחראית על העיצוב ועל האביזרים.

הילדים שלוקחים חלק במיזם ארבע פעמים בשנה הם מגילאי שנתיים ועד 16. "היו גם בנות 20 פלוס שזרמו עם הרעיון והיו על תקן הפרופסוריות, שהילדים – הרופאים הקטנים – מתייעצים איתן", אומרת תפארת ומוסיפה שמהפידבקים שקיבלה עלה כי "בית חולים לדובים" משמש ככלי טיפולי יעיל וחיובי. "הילדים חשפו כל מיני דברים שלא ידענו שהם חווים וחושבים, הם מדברים על החרדות והחששות שלהם דרך הטיפול בדובים. אנחנו שומעים אותם אומרים לדובי 'כימו זה בכלל לא כואב', או 'אל תדאג אני אעשה לך ספירת דם ויכול להיות שתתאשפז לכמה ימים, אבל הדקירה תהיה קטנה, וזה יעבור'. אלו ילדים קטנים, שהפנימו את כל הטיפולים שעברו. 'בית החולים לדובים' תורם להם לעבד את החוויה, וכשהם מרגישים שהם חלק מהטיפול באופן פעיל, זה מוריד להם את רמות החרדה. בפרויקט הילדים מתלווים לסטאז'ר, שמלווה כל ילד באופן פרטני ומסביר לו איך לתפעל את העמדה: מה חשוב מבחינה רפואית, מאיזה ווריד לקחת את הדם, איך להחזיק לדובי את היד. כל מחלקת ילדים משתתפת במיזם אחת לרבעון, ואפשר לראות מפעם לפעם את ההתפתחות הרגשית של הילדים". 

נכון לעכשיו, העמותה זקוקה בדחיפות לתרומות עבור בית החולים לדובים: דובים, עזרים רפואיים כמו סטטוסקופ, מבחנות, מזרקים ועוד, וחלוקים של רופאים לילדים העשויים לפי מידותיהם. ניתן לתרום בטלפון: 03-5372854 או באתר של עמותת "אורות של תקווה".