גם אם אתם סופר בריאותיים, ומעולם לא נתתם לילדים אפילו להריח קולה – יש מצב שאתם גורמים להם לעששת מבלי להתכוון בכלל. התאחדות רופאי השיניים בבריטניה יצאה בקריאה להורים להגביל ולצמצם משמעותית את כמות המיצים שילדיהם שותים – ובכלל זה מיצים טבעיים לחלוטין, ואפילו כאלו הנסחטים בבית ונשתים מיד – מחשש שהם גורמים לנזק רב מהמשוער. האם מדובר בהיסטריה מוצדקת? תלוי את מי שואלים.
"חשוב להגביל את כמות שתיית המיצים"
לפי ההודעה שפרסם האיגוד, בזמן סחיטת המיץ משתחרר סוכר מסוג מסוים, שמזיק לשיני הילדים. לדברי החוקרים שגיבשו את ההמלצה, יש להקפיד שהילדים לא ישתו יותר מ-150 מ"ל מיץ פירות – פחות מכוס חד פעמית סטנדרטית. "הפופולריות של מיצי פירות נמצאת בעלייה מתמדת, מפני שהורים סוברים שהם עדיפים על משקאות מוגזים או ממותקים", אמר ד"ר נייג'ל קארטר, יו"ר איגוד רופאי השיניים בבריטניה. "אבל מכיוון שמדובר בנוזל חומצי ועתיר סוכר, הנזק לשיניים ניכר – בעיקר מפני שהורים לא רואים צורך להגביל את כמות המיץ שילדיהם שותים – ומבלי להתכוון גורמים להם נזקים. כמובן שאי אפשר להפסיק לחלוטין שתייה ואכילה של מזונות מתוקים, אבל חשוב להגביל את הכמויות ולדאוג שמיצי הפירות לא יהיו המשקה העיקרי שהילדים שותים. מיץ לא יכול להחליף מים".
המלצות נוספות של הרופא הן לצמצם את מספר הארוחות (כלומר, לא לנשנש מספר ארוחות קטנות, אלא 3-4 ארוחות משמעותיות), וכן להימנע במידת האפשר משייקים סמיכים, מכיוון שלדבריו מדובר במזיקים רציניים במיוחד. "שייק פירות הוא דביק ומתוק יותר ממיץ רגיל, נוטה להידבק לשיניים ובהחלט מומלץ לא לצרוך אותו, בוודאי שלא באופן קבוע", סיכם ד"ר קארטר. "חשוב לזכור שילדים לא נולדים עם נטייה טבעית לאהוב מתוק, ומדובר בהרגלים נרכשים שיש לשלוט עליהם".
"חשוב לזכור שמעבר לסיכון לעששת, שכאמור לא ייחודי רק להם, מזונות עתירי סוכר עלולים לגרום להשמנת יתר ולהתפתחות סוכרת, כך שבכל מקרה מומלץ להפחית ולצמצם בצריכתם במידת האפשר", מסכמת ד"ר שסקין.