כשאתם עומדים מול המדף ומתלבטים איזה קרם הגנה לקנות – עד כמה מקדם ההגנה חשוב לכם? חברות הקוסמטיקה מתחרות ביניהן מי תייצר קרם בעל מקדם הגנה גבוה יותר, והצרכנים לא יודעים שישנם פרמטרים אחרים חשובים יותר מהמספר שמופיע על הבקבוק. במילים אחרות: אם קניתם קרם בעל מקדם הכנה 30, והוא מכיל את מסנני הקרינה הנחוצים – אתם מסודרים.
איך מחשבים SPF?
בשנה שעברה אחת מחברות הקוסמטיקה שברה את שיאי תכשירי ההגנה לשמש, והוציאה לשוק שני תרסיסים בעלי מקדם הגנה גבוה במיוחד: SPF 70+. חברת ניוטרוג'ינה החליטה שאותה לא יעקפו, אז היא מיד הוציאה לשוק קרם הגנה עם מקדם 85, והיד עוד נטויה.
השנה כבר יהיו על המדף תכשירים בעלי מקדמי הגנה עוד יותר גבוהים. ניוטרוג'ינה כבר הגיעה לשלב התלת ספרתי, עם קרם בעל מקדם הגנה 100. אבל מסתבר שמקדמי ההגנה הגבוהים לא משמחים את רופאי העור שטוענים כי מדובר בטירוף, ושהצרכנים משתגעים בעיקר בכל הנוגע לתכשירים לילדים.
מהו ה- SPF? ב-2007 מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ADF) הציע לקבוע ש-SPF 50 יהיה מקדם ההגנה המקסימלי, אבל לא נעשתה חקיקה בנושא, מה שמוביל למרוץ ההגנה שמתקיים כעת.
ה-SPF של מסנן הקרינה, מידת ההגנה מהשמש, מודד עד כמה התכשיר מגן בפני קרינה אולטרה סגולה מסוג B – שמוכרת גם בשם קרינת UVB. קרינה כזאת עלולה לגרום לכוויות שמש. אגב, בעבר ה-SPF הגבוה ביותר היה 30.
אם משתמשים בהם נכון, קרמים בעלי SPF גבוה במיוחד מגנים עלינו מפני כוויות שמש מעט יותר מתכשירים בעלי מקדם הגנה 30. אבל הם לא בהכרח מגנים בפני קרינה מסוג A, שזו הקרינה שחודרת לעומק העור וגורמת להזדקנות.
"ה-SPF הגבוה פשוט מושך תשומת לב של צרכנים, אבל לא בטוח שיש לכך סיבה מוצדקת", אמרה ד"ר אלמה ברון, רופאת עור. "אין שום קרם הגנה, אפילו לא עם מקדם הגנה 100, שמציע הגנה של מאה אחוז בפני קרינת השמש. מה שחשוב יותר, קרינה מסוג UVA ו-UVB עלולה לגרום לסרטן עור, לכן רופאי עור ממליצים להשתמש בקרמים בעלי מקדמי הגנה של 15 לפחות, ושמכילים חומרים כמו avobenzone שאינו מתפרק בעור או Mexoryl SX, החומרים האלה מגינים מפני קרינה מסוג UVA.
ההבדל ברמת ההגנה בין SPF 50 ו-SPF 100 שוליים לגמרי. בעוד שקרם בעל SPF 100 יעצור 99 אחוז מקרינת ה-UVB, קרם בעל מקדם הגנה 50 יעצור 98 אחוזים מהקרינה. קרם בעל מקדם הגנה 30 יעצור כ-97 אחוזים מהקרינה – כך שמדובר בהבדלים זניחים ממש.
על מה חשוב להקפיד, לדברי הרופאים?
• למרוח כמות מספקת של קרם, בשכבה עבה.
• להקפיד על מריחה חוזרת מדי שעתיים.
• למרוח קרם הגנה גם בחורף, משום שגם בימים מעוננים קרינת השמש פוגעת בעור.
• ביציאה לשמש, לחבוש כובע רחב שוליים ומשקפי שמש.