בני נוער תמיד מחפשים אחר הדבר הבא שיטשטש את התודעה שלהם, כשבדרך כלל לא ממש אכפת להם מה ההשלכות, או הסיכונים הכרוכים בסוטול החדש שלהם. אחרי הדבק מגע, גז המזגנים והמבסוטון מגיע הדבר הבא: מחטא הידיים, הסניטייזר, אותו ג'ל לחיטוי מהיר שנמצא בכל מקום וניתן לקנייה בכל רשתות הפארם ללא מגבלות.
בתי החולים בארצות הברית מדווחים על יותר ויותר מקרים של בני נוער המגיעים לחדר המיון כשהם לוקים בהרעלת אלכוהול כתוצאה משתיית סניטייזר. בית החולים לילדים בלוס אנג'לס כינס מסיבת עיתונאים דחופה בנושא בשבוע שעבר, ודיווח על 16 מקרים חדשים של ילדים שסבלו מהרעלה חמורה כתוצאה משתיית הג'ל. מדובר במוצר זמין וזול הרבה יותר מאלכוהול, שלא חלים עליו שום מגבלות רכישה – כל אלו הופכים את מחטא הידיים לפופולארי בקרב בני נוער, שאף מתעדים את עצמם שותים אותו ומעלים את הסרטונים ליוטיוב. הבעיה העיקרית היא שאחוזי האלכוהול בבקבוקים האלה גבוהים מאוד, ובקבוק קטן המכיל בממוצע 50 סמ"ק נוזל מכיל בתוכו לפחות 65% אחוזי אלכוהול ומשול לשלושה שוטים של וודקה או טקילה. "הנה יש לי אחד כזה מולי, על השולחן", מספר לנו פרופ' פיני הלפרין מנהל חדר מיון בית החולים איכילוב, "הבקבוק שלפני מכיל 70 אחוזי אלכוהול, גליצרין ומים. על פניו החומרים הנוספים לא מסוכנים לנו, כי אנו משתמשים בהם על הידיים שלנו, אבל הכמות שבה אנחנו משתמשים לחיטוי ידיים היא קטנה מאוד, וכששותים את החומר מדובר בכמות גדולה הרבה יותר ולכן אי אפשר לומר שאין פוטנציאל לנזק רק מהתוספים האלה".
בישראל עדיין לא דווח על מקרים של הרעלת אלכוהול כתוצאה משתיית ג'ל לחיטוי ידיים, ובכל זאת פרופ' הלפרין מתריע על הסכנות: "הסכנה של הרעלת אלכוהול היא ברורה, הבעיה במקרים האלה שזה כאילו ללכת עם ולהרגיש בלי. לרוב ששותים אלכוהול רגיל אתה יודע מה המינון וכמה אתה מסוגל לשתות. כשאתה שותה בקבוק כזה שלא נקרא 'אלכוהול', כמות האלכוהול לא מחושבת לשתייה אלא לצריכה על הידיים שלנו. לשתות בקבוק קטן כזה, שמכיל 500 סמ"ק ו-70 אחוזי אלכוהול זה כמו לשתות ליטר של וודקה – זו מנה קטלנית בפוטנציה ובטח לנערים. הסכנה של מנת יתר היא כפולה ומכופלת"
הרעלת אלכוהול בקרב בני נוער הפכה בשנים האחרונות לתופעה ההולכת וגדלה. "זה הופך למכת מדינה", מספר פרופ' הלפרין, "כיום, בכל סוף שבוע או חג חדר המיון מתמלא בבני נוער שיכורים וזה רע מאוד. ועוד על כל אחד שמגיע אלינו למיון יש עוד עשרה בחוץ שמקיאים את נשמתם ולא מגיעים לקבל טיפול. זו תופעה שלפני עשר שנים לא הייתה קיימת".
מה הן הסכנות בשתיית ג'ל לחיטוי ידיים?
"קודם כל אלכוהול בכמות גדולה הוא רעל. כל אדם בעולם שישתה מספיק אלכוהול יאבד את ההכרה, הכמות משתנה בהתאם להרגלי הצריכה. כאן הסכנה העיקרית היא מוות כתוצאה משאיפת קיא, אנחנו מכירים לא מעט מקרים של אנשים צעירים שמתו כך, הם שתו הרבה, איבדו את ההכרה, הקיאו ושאפו את הקיא לריאות, כי בגלל אובדן ההכרה לא היה להם את הרפלקס הרגיל של הגנה על הריאות. כל הרעלת אלכוהול כרוכה בהרגשה מאוד לא טובה, מקיאים, יש סחרחורת ומאבדים את היכולת לשלוט בעצמם וללכת.
"סכנה נוספת היא היפגעות תוך כדי שתיה, תאונות דרכים, נפילה לבורות מסוכנים או נפילות בכלל, אלימות שקשורה לאלכוהול, כל מה שנקרא סיבוכים פוטנציאלים משניים לצריכת אלכוהול. הסכנה השלישית היא התמכרות, ככל שאתה שותה יותר הסיכון להתמכרות עולה. בגלל שכאן האלכוהול מסתתר תחת שם לא אלכוהולי, לילדים, שממילא נוטים להתמכרות, יהיה יותר קל פסיכולוגית לשתות את זה ולהדחיק בטענה ש'אני לא שותה אלכוהול' ואז לשתות יותר ולהתמכר יותר. לבסוף הצרה הכי גדולה היא שאין שום דרך להגן על הילדים מפני הדבר הזה. כל המאמצים שעושים היום, שגם ככה הם לא מי יודע מה, חסרי תועלת. אי אפשר למנוע מילדים לקנות ג'ל לחיטוי ידיים".