ילדים רבים בטוחים שמפלצת עומדת לצאת מהארון ברגע שתכבו את האור או סתם חוששים מהבלתי נודע שנחבא בחושך. תהליך השינה הופך קשה יותר, לכם ולהם, ולפעמים נראה שלא משנה מה תגידו, הם לא יצליחו להירגע וירצו שתישארו איתם עד שיירדמו. הנה 10 משפטים שתאכלו לומר בפניהם כדי לעזור להם להתמודד עם האפילה:
1. "זה באמת לא נעים כשלא רואים טוב"
חשוב לתת לגיטימציה לקושי ולפחד של הילד בעת ההתמודדות עם חושך. החושך מסמל איזשהו ריק או אובדן יכולת שליטה והתמצאות במרחב, ויש בכך כדי להסביר את הפחד, גם של ילדים וגם של מבוגרים. הלגיטימציה יכולה להקל על הילד ולהסביר לו שמה שהוא חווה זה הגיוני וטבעי, ולא משהו שיש להתבייש בו.
2. "מה יכול לעזור לך להתגבר? יש לך אולי רעיון?"
אנחנו לא צריכים להשאיר את הילדים שלנו לבד עם הפחדים שלהם, אבל אנחנו יכולים לעזור להם למצוא את הכוחות הפנימיים שלהם כדי להתמודד עם פחדים אלה. חשוב להפעיל את הילד למציאת פתרון לקושי שבו הוא נתקל. הדבר יעזור לחזק את תחושת המסוגלות העצמית שלו. בנוסף, הילד יודע טוב מכולם מה עוזר לו. לילדים יש רעיונות מצוינים, וכדאי להקשיב להם – זה יחזיר להם את תחושת השליטה, ויפחית ולו במעט את הפחד.
3. "אעלה את עוצמת האור בהדרגה, ותאמר לי מתי זה כבר לא חושך"
הפתרון לפחד מחושך הוא אור. אין טעם להתעקש שילד יתגבר על הפחד שלו מהחושך, זה יעבור בדרך כלל עם הגיל. מומלץ מאוד להשתמש בעמעם כדי למצוא עוצמת אור שאינה חזקה מדי לשינה, אך מספיק נוחה לילד. כדאי לשאול אותו "מתי זה כבר לא חושך" ולא "מתי זה כבר מספיק מואר", כי בתשובה לשאלה כזו ילדים ייטו לבקש עוצמת אור מקסימלית.
4. "בוא תראה אלו דברים יפים אפשר לראות רק בחושך"
כדאי להראות לילדים את הצדדים היפים של החושך. לדוגמה, להדליק נרות, להשתמש בצעצועים זוהרים, להדביק כוכבים על התקרה וכו'. כל אלה נועדו להסב את תשומת הלב מחוסר הנעימות של החושך אל היופי של מה שזוהר בו. הדבר יעזור להפוך את החושך ליותר "ידידותי" ויפחית את עוצמת החרדה ממנו.
5. "אני מבינה שאתה מפחד מהחושך"
התפקיד שלנו כהורים הוא להכיר בפחדים של ילדינו, ולהאמין להם. לא נאמר לילד: "ממה אתה מפחד?" או "זה כלום, זה שטויות", מכיוון שהילד עלול לחוש בדידות ואף אשמה על פחדיו. להיפך, כדאי להגיד לילד שהפחד מחושך הוא דבר טבעי ושהרבה ילדים פוחדים מהחושך. לשקף לו את תחושותיו ("אני רואה שזה מפחיד אותך") ולשדר לו לגיטימציה וקבלה.
6. "גם אני פוחדת לפעמים מהחושך"
אנחנו משמשים לילדים שלנו מודל, ואפשר להראות להם עד כמה הפחדים שלהם דומים לשלנו. אפשר לספר לילד על מקרים שפחדנו מהחושך ועל מה שעזר לנו להתגבר, בשפה שמתאימה לגילו. כך הוא לא יחוש בודד ולא ירגיש שהפחדים שלו הם משהו לא בסדר.
7. "ספר לי איך נראית המפלצת שלך"
משפט שרצוי לומר באור יום, הרבה לפני שהולכים לישון, כשיש לנו זמן להקשיב. במהלך היום המפלצת הרבה פחות מפחידה ואפשר לדבר עליה, לתאר אותה ולהתמודד עם דמותה ביתר הצלחה. אפשר גם להציע לילד לצייר אותה, ליצור אותה מפלסטלינה, וגם אתם מוזמנים להשתתף איתו בחגיגה. העיסוק הזה יהפוך את המפלצת להרבה יותר נגישה, ובהכרח פחות מפחידה.
8. "אולי היא עצובה כי אין לה חברים ואתה יכול לעזור לה?"
לפעמים אפשר לנסות לגרום לילד להזדהות עם מה שמפחיד אותו. אם הוא חושש שיש מפלצת, משפט כזה עשוי לתת לו כוח להתמודד עם הפחד. אפשר גם לנסות להעלות רעיונות איך לעזור לה, או לחילופין איך לגרש אותה. אולי המפלצת אוהבת שוקולד, ואם נשים קוביית שוקולד בסלון היא לא תתקרב לילד אלא תלך לסלון? אולי יש מילת קסמים שמעלימה אותה? אפשר לתת לילד לבחור בובה או דובי שתפקידם להגן עליו בלילה מפני החושך/המפלצת. כדאי לזרום עם הדמיון של הילד ועם מה שהוא מתחבר אליו ושיכול לעזור לו.
9. "בוא נבדוק מתחת למיטה ומאחורי הדלת"
זה שאנחנו יודעים שלא נמצא שם כלום, לא עוזר במאום לילד שלנו. אנחנו רוצים להעביר לו מסר שאנחנו לוקחים אותו ואת פחדיו במלוא הרצינות ונעשה כל מה שנוכל לעזור לו, בגבולות ההיגיון, כמובן. אחרי בדיקה יסודית שכזו (שיכולה להפוך לחלק מהטקס הקבוע שלפני השינה בתקופה זו של הפחדים), יש סיכוי טוב יותר שהוא יצליח להירדם מהר יותר וששנתו תהיה רגועה יותר.
10. "בוא נתחבק חיבוק של כוח"
אחד הדברים שהכי מחזקים ילד פוחד הוא חיבוק – זו הרגשה שיש לידו מישהו חזק ותומך. תנו לילד את האופציה של חיבוק כמשהו מתדלק, משהו שנותן כוח. הנהיגו את ה"חיבוק נותן הכוח" כחלק מטקס השינה, שיתן לילד כוח להתמודד עם הפחד שלו.
ייעוץ מקצועי:
- ד"ר אלי שגיא - פסיכותרפיסט העוסק בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי ובהדרכת הורים, ומחבר הספר "ילדים זה שמחה".
- יערה גונן-הלפרין - מנחת הורים ומשפחות.
- אלי זוהר ניב - יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים.