שתי ילדות מציצות משמיכת פוך לבנה במיטה (צילום: Maica, Istock)
ילדים הם תחרותיים ולכן כדאי להציב להם אתגרים|צילום: Maica, Istock

אין הורה שלא מכיר את ריטואל הבוקר שחוזר על עצמו כמעט בכל יום: אתם ממהרים, רוצים כבר לארגן ולהתארגן, לתת להם נשיקה ולהוריד אותם בגנים ובבתי הספר. אבל להם יש תכניות אחרות שבדרך כלל מעכבות את כל הסיפור. 

התארגנות בוקר מתישה משפיעה על מהלכו של כל היום, לכן אספנו עבורכם 10 משפטים שיעודדו אותם לעשות הכל מהר יותר:

1. "את יכולה ללבוש את זה או את זה"

ילדים רוצים להחליט, להרגיש שהם קובעים. בדרך זו הם ישיגו את מה שהם רוצים, ואתם תשיגו את מה שאתם רוצים - לפחות בהיבט ההתלבשות.
הציבו בפני הילדים אפשרות לבחור בין שתי חלופות מוגדרות שמקובלות עליכם. כך הם ירגישו שהם בשליטה, ואתם תקבלו את התוצאה הרצויה (ילד לבוש, כמובן).

2. "בואו נראה מי יכול לסיים ללבוש מכנסיים לפני שאני מגיע ל-10"

ילדים הם הישגיים ואוהבים לעמוד באתגרים. אתגר של לבישת בגד תוך כדי שההורה סופר עד 10 אינו עושה תחרות בין הילדים, אלא בודק את יכולתו של כל ילד בפני עצמו לסיים משימה בהצלחה. מובן שסיום משימה כזו בהצלחה רק יקרב אתכם יותר אל המטרה.

3. "אם תתארגן מהר, נספיק לקרוא סיפור/ לצייר ציור/ לראות טלוויזיה"

המטרה היא להניע את הילד להתארגן על ידי כך שהוא ירוויח משהו כיפי בבוקר, בעיקר אם זה משהו שהוא יכול ליהנות בו עוד קצת עם אמא או אבא. יש ילדים שפעילות בוקר נוספת עם אחד ההורים יכולה לעודד אותם להתארגן ביעילות ובמהירות. ציור, סיפור, תוכנית טלוויזיה או משחק הם רק דוגמאות למה שיכול להיות הדבר שידרבן את הילד להזדרז.

4. "בוא נראה איך אתה לובש לבד את החולצה"

ילדים בגיל צעיר אוהבים מאוד לבצע משימות שדרכן הם יכולים להביא לידי ביטוי את היכולות המתפתחות שלהם, והתלבשות לבד יכולה להוות בהחלט משימה ראויה. חשוב להשמיע את המשפט הזה בטון מזמין ומאתגר, ולא לשכוח להגיד מילה של התפעלות והערכה תוך כדי, גם אם הילד לא מבצע את המבוקש באופן מושלם.

5. "חברים, בשעה שבע וחצי אנחנו בחוץ!"

הנה, הגדרנו גבול. גם אם הילד לא יודע מתי זה שבע וחצי, הרי שברור לו כי מתישהו יתרוקן לו שעון החול ואנחנו באמת נצא מהבית כשזה יקרה. כמובן שזה מחייב אותנו לפעול בהתאם להצהרת הכוונות שלנו ובאמת לצאת בשעה היעודה, גם אם הילד עדיין בפיג'מה. פעם אחת כזאת תבהיר לו שמדובר בהורה רציני, העומד מאחורי הצהרותיו.

6. כמה זמן אתה חושב שייקח לך היום לצחצח שיניים, לשטוף פנים ולהתלבש?"

כאמור, ילדים הם תחרותיים מטבעם ונענים לאתגרים. אפשר לערוך בבוקר תחרות בין הילדים, אבל זה פחות מוצלח (מעצים את התחרותיות ומלבה את היריבות בין האחים). לעומת זאת, אפשר מדי פעם לבדוק לגבי כל אחד מהם לחוד, כמה זמן לוקח לו להתארגן עכשיו לעומת הפעם הקודמת. כאן אנחנו כבר עוסקים ב"שיא אישי" - משווים כל אחד לעצמו בלבד ומעודדים אותם להשתפר. אין בכך סיכון, ועדיין אנו עושים שימוש בגורם מזרז.

7. "אתה היום זריז במיוחד! איזה יופי!"

גם אם זה לא נכון בכל מאת האחוזים, גם אם הילד רק קצת יותר פעיל מתמיד - חשוב לציין זאת בהתלהבות אמיתית. עבור ילדים, ההתפעלות שלנו מהם היא הפרס הכי גדול ומשמעותי שיש, וזה בהחלט יעודד אותו להשתדל יותר גם מחר.

8. "תפתיעו אותי"

ילדים אוהבים הפתעות. לפעמים, אם נבקש מהם כמשחק להכין לנו הפתעה ולהיות מוכנים עד שנחזור מהמטבח/ מהמקלחת - הם ישתפו פעולה בשמחה, ואנחנו נקבל ילדים מוכנים ומאורגנים.

9. "אני אלביש אותך ואתה תלביש אותי"

הרעיון להפוך את ההתארגנות למשחק מיועד להורים שיש להם כמה דקות פנויות בבוקר או שהילדים שלהם קמים מוקדם. ההורה ילביש לילד חולצה או יעזור לו במשהו שההורה יודע שהילד מתקשה או נוהג להתעכב בגללו, והילד יכול  "לעזור" להורה במשהו אחר (גרביים, נעליים, צעיף וכדומה). בדרך הזו יש סיכוי להימנע מהמקומות שבהם הילד מתעכב או מתקשה, בלי לתת לו הרגשה שהוא לא מסוגל.

10. "אני סומכת עליך שאתה יכול"

תמיד כדאי להוסיף בכל דרך שנבחר משפט שיחזק בילד את האמונה שלנו בו וביכולותיו. לעיתים מספיק שנעביר לו את המסר שאנחנו סומכים עליו ובטוחים בכך שיהיה מוכן בזמן, כדי שאכן כך יהיה.
 
ייעוץ מקצועי:

ד"ר אלי שגיא - פסיכותרפיסט העוסק בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי ובהדרכת הורים, מחבר הספר "ילדים זה שמחה" (הוצאת כנרת זמורה ביתן)
יערה גונן-הלפרין - מנחת הורים ומשפחות
אלי זוהר ניב - יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים

הכתבה התפרסמה באתר ifeel

>> האם מותר להגיד לילד להרביץ בחזרה?