העולם בו גדלים ילדינו שונה מאוד מהעולם בו גדלנו אנחנו, וכיום החיים הפרטיים כמעט ונעלמו מהשטח: הכל מתועד, מועלה לרשת ומשותף כמעט בזמן אמת. העולם הווירטואלי טומן בחובו סכנות מסויימות שמבהילות הורים רבים, אך מתברר שיש לו גם צדדים חיוביים בהחלט. מחקר חדש מצא שכתיבת בלוג אישי יכולה להיות טובה לילדים, ובייחוד לאלה הסובלים מחרדות וסטרס.
ברשת ילדים יכולים לפתוח את הלב
במחקר, שהתפרסם בכתב העת של השירות הפסיכולוגי הקנדי, נמצא שילדים שכתבו בלוגים הפגינו יותר ביטחון עצמי וסבלו פחות מחרדה חברתית מאלה שלא ניהלו בלוג. הבלוגרים הצעירים אשר כתבו בבלוג את שעל לבם ופתחו את אפשרות כתיבת התגובות בבלוג שלהם, שיפרו את מצבם החברתי והרגישו טוב יותר מאלה שלא. החשש של החוקרים שהילדים יקבלו תגובות שליליות וייפגעו התבדה כאשר התגלה שככל שהנושא היה אישי יותר, מרבית התגובות היו חיוביות, מעודדות ותומכות. במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר קבוצה של 157 ילדים מאותו בית ספר, בכיתות שונות, ועודדו אותם לפתוח בלוג. לאחר מכן ליוו אותם למשך תקופה של שישה חודשים.
"אנו לרוב מקשרים את הרשת עם חרמות בפייסבוק ובריונות מקוונת, אבל המחקר הזה מגלה שהאינטרנט מעניק לילדים אפשרות לבקש עזרה, להעניק עזרה לחבריהם ולפתוח את הלב, וזו תגלית משמחת", אומר החוקר ברנדון מקדניאל, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה, בה נערך המחקר. "מחקר נוסף שערכנו מצא שגם לאמהות, בעיקר אמהות טריות, הוקל מאוד כשניהלו בלוג, והתוצאות היו דומות מבחינת הירידה ברמת המתח ותחושת הבידוד".
למרות היתרונות, יש גם סכנות
על פי הנתונים, כמחצית מהבלוגים ברשת כיום נכתבים על ידי ילדים ובני נוער, כששניים מתוך כל שלושה מהם מספקים את הגיל של הילד, שלושה מכל חמישה מספקים מידע על האיזור בו הוא חי, ואחד מחמישה מספק את כל פרטי הזיהוי, כולל שם מלא ודרך ליצור קשר. לילדים ובני נוער יש יצר תחרותי שגורם להם להתחרות על תשומת לב, ופעמים רבות הם עלולים לעשות זאת על ידי יצירת פרובוקציות והעלאת תמונות ותכנים חושפניים. יש בהיחשפות הזו סכנות. "למרות היתרונות של כתיבת בלוג עבור הילדים, דבר שמשכלל את היכולות הוורבליות והחברתיות שלהם, יש כמה דברים שכדאי שההורים ישימו לב אליהם", אומרים במרכז האבטחה והבטיחות של חברת מייקרוסופט. "אנו ממליצים להתייחס לבלוגים של צעירים כמו אל תקופת הנהיגה הראשונה אחרי קבלת הרישיון שלהם. ללוות ממרחק".
הנה מספר הצעות וכללים עליהם הם ממליצים:
- עברו על הפוסטים של הילדים לפני שהם מעלים אותם. לפעמים בתוך מידע שנראה לילד לא מזיק עשויים להסתתר פרטים חושפניים.
- למדו את הילד לשאול את עצמו לפני שהוא מעלה פוסט האם נח לו שכל אדם זר יוכל לקרוא את הדברים.
- שמרו את כתובת הבלוג של הילד ובדקו מה קורה שם באופן קבוע.
- חפשו דוגמאות של בלוגים מהסוג שהייתם רוצים שהילד ינהל, והראו לו אותן.
- למדו את הילד שלא כדאי לחשוף פרטים אישיים כמו שם בית הספר, כתובת מייל, מספרי טלפון או תאריך לידה.
- אסרו על הילד להעלות תמונות בלי שעברו את אישורכם, והסבירו לו מהם הקריטריונים על פיהם אתם בוחרים, ושאתם עושים זאת לטובתו. בדקו גם מה מתחולל ברקע התמונה.
- למדו את הילדים שכדאי לצאת מנקודת הנחה שכל דבר שמתפרסם ברשת הוא קבוע. גם אם יסירו אותו בעתיד, תמיד יש סיכוי שמישהו שמר את האינפורמציה אצלו.
- אסרו על הילד לתקוף אחרים בבלוג, לצחוק על ילדים, לתקוף מורים או אנשים אחרים.