"לא אכפת לי כלום. אני מחר הולכת להרוג אותה ואני רצינית הפעם. אני הולכת לשפד אותה. היא ילדה כזאת רעה, היא שטן", כך נשמעה הודעה קולית ששלחה בוואטסאפ תלמידת כיתה ד' מראשון לציון בקבוצה כיתתית. נשמע חריג? מפחיד? קיצוני? לצערנו המציאות היא שונה ומדובר בסיפור די שכיח בתרבות הוואטסאפ הנוכחית.
אלון בר דוד, ממייסדי האפליקציה "הכפתור האדום" שמטרתה למגר אלימות ברשת מאשר בעצב, בתוכנית "פאולה וליאון" עם ליאון רוזנברג ולירון שמם, שאינו מופתע כלל. "אנחנו שומעים על הרבה מקרים כאלה, זה מאוד נפוץ בקרב בני נוער. אנחנו מדריכים בני נוער והורים איך להתמודד עם התופעה, מה זה בכלל אלימות ברשת, איך מדווחים על זה. אחד הדברים הכי חשובים במקרה הזה הוא שיש כאן רוב דומם. מעבר לפוגע ולנפגע, יש קבוצה שלמה של ילדים שיש להם כוח מאוד חזק בידיים כדי להשפיע".
צ', אמה של א', אותה תלמידה שאיימה הילדה להרוג, מספרת בתוכנית: "מה שקרה זה מקרה מזעזע שהתרחש לפני כשבוע. הבת שלי חזרה מבית הספר כשהיא בוכה וסיפרה לי שבת כיתתה פתחה קבוצה בוואטסאפ עם השם 'להרוג את הבת שלי'. היא ביקשה שהילדים יצטרפו אליה כדי לשפד את הילדה. ההקלטה הגיע אלי דרך אחת החברות הכי טובות של הבת שלי. בתור אמא, הייתי מזועזעת. אני כבר שבוע לא מתפקדת. נהייתי חולה מכל הסיפור הלא קל הזה. העברתי את ההקלטות למנהל ולכל הסגל, הם אמרו שזה יטופל אבל לא נעשה שום טיפול מלבד ניסיון להשלים בין הבנות. עשו מפגש והשתיקו את המצב.
"הבת שלי נסערת מכל המצב. קשה לה. היא לא חזרה לבית הספר ואני גם לא מתכוונת להחזיר אותה לשם. אף מורה לא הגיע אלינו. איך מערכת חינוך שלמה מעבירה את זה לסדר היום? לא קיבלתי תשובות ממשרד החינוך ולכן פניתי לתקשורת. רק אחרי שזה יצא החוצה, קראו לי לבוא לפגישה בבית ספר".
בעיני בר דוד מאפליקציית "הכפתור האדום", זה לחלוטין מקרה שמצדיק פנייה למשטרה משום שמדובר באיום בחיים. "מעבר למשטרה, צריך להבין שמקור הבעיה הוא במודעות ובחינוך. השיח מתחיל מהבית וממשיך לבית ספר, תנועות נוער וחוזר הביתה. בני הנוער צריכים להבין שהשיח מאחורי המקלדת לא שונה מהמציאות. הם צריכים להבין איזה כוח יש להם בידיים. הם לא חייבים לעצור את זה, אבל צריכים שלא לקחת חלק. מספיק שהם ייצאו מהקבוצה ואז לא יהיה כוח לקבוצה. זה מה שאנחנו מסבירים בהרצאות למורים, הורים ותלמידים".