התפרצויות זעם ושימוש באלימות הם תופעה המעמידה אותנו כהורים במצבי תסכול רבים, ובייחוד בשלב שבו אנחנו הורים טריים ועדיין לא יודעים להוביל את הסיטואציה לפתרונות. חשוב כהורים וכמחנכים לזכור שהילדים שלנו בוחרים להשתמש באלימות כשהם חווים מצבים של "אילמות", כלומר קושי להביע את עצמם במילים ובדרכים המקובלות.

אז איך מתמודדים עם סיטואציה של התפרצויות זעם ושימוש באלימות ואיך מנהלים שיח מבוסס רגשות עם הילדים שלנו החל מגיל צעיר? רגע לפני שנתחיל את שנת הלימודים בבתי הספר ובגנים, ליאורי עידן משתפת אותנו בכלים למניעת אלימות ומצבי זעם בקרב ילדים:

  1. הורים? אתם בית הספר להבעת רגשות: הקפידו להביע את הרגשות שלכם בפני הילדים

    הורים רבים נמנעים מלבטא רגשות מאתגרים כמו כאב, תסכול, אכזבה או דומים להם בפני הילדים שלהם, וכאן מתחילה הטעות. בזכות העובדה שהילדים, בדגש על הגיל הרך, לומדים בעיקר מאתנו כיצד להתנהג ואיך לבטא את עצמם, חשוב שנסכים להביע את מנעד הרגשות השלם בפניהם, מותר לנו להגיד שעצוב לנו, מותר לנו לשחרר רגשות, וזה הכלי הטוב ביותר שהילדים שלנו יכולים ללמוד מאתנו, להביע על מנת לשחרר את הרגשות המעיקים באמצעות שיקופם בשיח, במקום התפרצות. ככל שאנחנו נהווה מודל לשיח מבוסס רגשות, כך הילדים ידעו לפרוק את התסכולים והזעם באמצעות שיח וביטוי מילולי.

  2. התבוננו בשפת הגוף של ילדיכם והקשיבו למסרים הבלתי מילוליים

    רוב הילדים שחווים תסכול מביעים אותו גם באמצעות תנועות גוף, שבאות לעיתים לפני השלב המילולי או ההתפרצות עצמה. לכן בכל שיח ותקשורת עם הילדים שלכם התבוננו על שפת הגוף, למדו את הבעות הפנים החוזרות על עצמן במצבים מסוימים אצל ילדיכם וכבר בשלב שתרגישו תסכול או "טרום תסכול", רגשות "כלואים" וכאב, התחילו את תהליך ההתמודדות עם הסיטואציה והטיפול בה. אל תחכו שההתפרצות תגיע, יש לכם הזדמנות למנוע אותה. ישנם ילדים שמזיזים את הרגליים בעצבנות, אחרים משנים את קצב נשימתם ואנחנו כהורים, בתור מי שמכירים את הילדים שלנו הכי טוב, יכולים ללמוד מהשפה הבלתי מילולית מה הילדים שלנו חווים ולמה הם מתכוונים, וכך לטפל בסיטואציה כבר בשלבים המקדימים. 

  3. בזמן התפרצות זעם, אל תאיימו על הילדים בעונשים

    אחת הטעויות הבולטות בייחוד אצל הורים טריים היא הנטייה "לאיים" בענישה במצבים בהם הילדים חווים תסכול, במקום לפרק את התסכול ולהתמודד איתו. זה מוביל להחרפת התסכול ולמתח ביחסים לאורך זמן. חשוב לזכור שמאחורי כל צרחה עומד צורך כלשהו של הילדים שלנו. במקום להגיד לילד שלכם "אם תזרוק את הצעצוע על הרצפה לא נקנה לך יותר צעצועים", שאלו שאלות והציעו תשובות כמו למשל "אתה כועס בגלל שנפגעת ממישהו? נעלבת מ...? חשוב לך שאשים יותר לב ל...?". בגיל הרך חשוב להציע לילדים אפשרויות במקום לשאול שאלות כלליות, בגלל העובדה שלא כולם עדיין מסוגלים לפתח שיחה בהירה וברורה. בכל מקרה במצבי תסכול ערכו חשיבה משותפת עם הילד, מה הוביל אותו לסיטואציה?

  4. במקום להיות נגד הבעיה, ערכו עם הילדים חשיבה משותפת על הפתרון: מה יעזור להם במצבים של תסכול?

    כשהילדים שלכם חווים מצבים של תסכול ולא יודעים כיצד להתמודד איתם, הם לא פעם ירגישו קושי לבטא את עצמם באמצעות שיח וכך גם את הרגשות שלהם, ומכאן ועד התפרצות אגרסיבית או אלימה הדרך קצרה. לכן לאחר שתבינו מה הוביל לתסכול של ילדיכם, ערכו איתם שיחה ושאלו אותם שאלות כמו: "מה יעזור לכם להירגע כשאתם חווים את הרגשות הלא נעימים כמו עצב ותסכול?" הציעו אפשרויות כמו: חיבוק, להירגע בחדר, לצאת לסיבוב משותף בגינה, לספר לכם מה קרה, לשתות משהו קר, להחזיק או לחבק חפץ או צעצוע תומך ועוד. בכל סיטואציה של תסכול, על מנת לשחרר את הרגשות המעיקים, שאלו אותם איזה רגש מתעורר אצלם ואפשרו להם להביע את עצמם, גם אם בהתחלה הם יגידו מילים שקשה להקשיב להן. התמדה בשיטה זו לאורך זמן, לצד ביטוי רגשות מצידכם ההורים, יסייעו בהדרגה לילדיכם להביע את עצמם ולהיות מוכווני פתרונות במצבים של תסכול וזעם.

  5. שקפו למסגרות החינוך התנהגויות חריגות

    אתם יודעים מה גורם לילדיכם לתסכול ולהתפרצויות זעם? כבר בשלבי ההרשמה והקליטה במסגרות החינוך בפרט, ובמסגרות בכלל כמו חוגים, שקפו לצוות הרלוונטי רגישויות וכלים להתמודדות עם ילדיכם במצבים של תסכול. כך למשל ישנם ילדים שחיבוק בפרץ של רגשות יעיק עליהם ויש כאלו שבאופן מנוגד לגמרי יהיו זקוקים לאותו חיבוק. בזכות שיח מקדים עם הצוות החינוכי-חברתי במסגרות השונות תוכלו לעזור לילדים למנוע מצבים של תסכול ואלימות כבר בשלבים הראשונים, ולהמשיך את אותו תהליך חשוב שהתחלתם בבית.

כותבת הטור היא סופרת ילדים, מחברת רב המכר הידוע "מפתחות הקסם של דידי", מומחית לתקשורת אמפתית ומנחת סדנאות בינלאומית בשיטת "מפתחות קסם לתקשורת - שפת הג'ירף"